Walentynkowe śniadanie - jajka sadzone w foremkach ze szczypiorkiem. Walentynki, śniadanie od serca
14 luty, dzień świętego Walentego, patrona zakochanych.
Ideą Walentynek jest świętowanie miłości, niestety tak naprawdę zrobiło się świętem hipermarketowych gadżetów. My jednak proponujemy celebrację tego dnia bez komercji.
Sadzone jajka na patelni, niby proste danie, a jednak może być wyśmienite. Odrobina fantazji, foremki w kształcie serca i mamy pomysł na banalne jajka w niebanalnej odsłonie.
Jajka sadzone od serca ;-)
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- łyżeczka masła klarowanego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- foremki serca odporne ne temperaturę
- patelnia najlepiej z przezroczystą przykrywką
WYKONANIE
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, układamy foremki i wbijamy do nich jajka. Patelnie przykrywamy, najlepiej szklaną pokrywką, wtedy mamy kontrolę nad sytuacją. Czasu smażenia nie podajemy, gdyż wszystko zależy od rozgrzania patelni, od wielkości jaj, a przede wszystkim od upodobań co do konsystencji żółtka. Gotowe jajka zdejmujemy z patelni, ściągamy obręcze, solimy, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.
Zaparzamy kawę, włączamy muzykę i tadam!
Podarujmy w tym dniu swoim najbliższym coś szczególnego, bądźmy kreatywni, stwórzmy wyjątkową atmosferę.
Mamy jeszcze lepszy pomysł:
ŚWIĘTUJMY WALENTYNKI CAŁY ROK!
Niech każdy poranek będzie początkiem miłego dnia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.