Książka "Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" - Marianna Dushar, Ihor Lylo. Barszcz ukraiński, bliny, ćwikła, gołąbki...

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję to fascynująca książka, która zabiera czytelników w podróż do serca galicyjskiej tradycji, odkrywając bogactwo smaków i historii tego regionu. Autorzy, Marianna Dushar i Ihor Lylo, przeprowadzają nas przez świat lwowskiej kuchni, odkrywając nie tylko przepisy, ale także historię i kulturę z nią związaną.

Ta książka powstała
w jednym z najtrudniejszych okresów
historii Ukrainy i Lwowa,
w czasie wojny z Rosją.
Dlatego dedykujemy ją Wam, Mieszkańcy Lwowa.
Wam, Obrońcy i Wolontariusze.
To Wasz heroizm i poświęcenie
umożliwiły nam pracę nad tekstem.
Kłaniamy się Wam nisko.
AUTORZY
LWÓW / LVIV 2023

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

Książka rozpoczyna się od opisu historycznego lwowskiego miasta, gdzie przeszłość i teraźniejszość splatają się ze sobą. Szyldy w trzech różnych językach są doskonałym symbolem wielokulturowości i historii Lwowa, co stanowi wstęp do głębszego zrozumienia tego, co kształtuje miejscową kuchnię.

Autorka nie tylko przekazuje przepisy, ale również dzieli się historiami i tradycjami, co sprawia, że czytelnik ma wrażenie, jakby sam podróżował po Lwowie i odkrywał jego kulinarny dziedzictwo. Marianna Dushar, rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych zabiera nas w smakowitą podróż. Jest to podróż po Galicji, gdzie wpływy polskie, ukraińskie, żydowskie, austriackie, huculskie, a także włoskie, greckie i bliskowschodnie tworzą unikalną mieszankę smaków.

Książka rzuca światło na nieoczywiste aspekty lwowskiej kuchni, takie jak wpływy śródziemnomorskie i bliskowschodnie, co może być zaskoczeniem, biorąc pod uwagę odległość miasta od morza. Historia miasta, w tym tragiczny pożar w 1527 roku, który zmienił jego oblicze, oraz napływ nowych mieszkańców, w tym Węgrów, Włochów i Greków, wpłynęły na różnorodność kulinarną Lwowa.

Książka zawiera ponad 100 przepisów, które pozwalają nam odkrywać smaki Lwowa. Przepisy te są uzupełnione anegdotami oraz ciekawostkami zarówno o dawnej, jak i współczesnej kuchni lwowskiej. Zawarte w książce przepisy przeniosą nas do Lwowa, pozwalając poczuć smaki konfitury z fiołków, kiszonych cytryn, czy sałatki starolwowskiej. Ta książka przeprowadzi nas przez Lwów i zawiedzie tam, gdzie wciąż trwają spory o konsystencję bożonarodzeniowej kutii czy smak paski. Tam, gdzie rozumie się, dlaczego na ulicach starego Lwowa śpiewano piosenki o piwie, kiszce i kulikowskim chlebie. Ta książka to klucz do Lwowa i jego smaku.

Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków.
O tym właśnie jest ta doskonała książka!”

Robert Makłowicz

Podsumowując, książka "Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję" to to nie tylko fascynujący przewodnik po lwowskich smakach, ale także podróż przez historię i kulturę tego fascynującego regionu. Marianna Dushar pozwala nam odkryć, jak różnorodność kulturowa przyczyniła się do kształtowania unikalnej kuchni Lwowa. Dla miłośników kulinariów, historii i podróży, ta książka jest nieocenionym źródłem wiedzy i inspiracji.

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo. Książka została starannie wydana przez wydawnictwo Znak litera nova, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

mezcla-przepisy-ktore-budza-wyobraznie-ixta-belfrage

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

klimera-grecka-kuchnia-radosci-dionosios-sturis

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.