Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej

Racuszki z jadalnymi kwiatami robinii akacjowej

Robinia akacjowa  bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz pięknych i pachnących kwiatostanów na uwagę zasługują również dekoracyjne liście.

Robinia akacjowa należy do roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona.... ale nie kwiaty.


Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.*

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 g mąki owsianej
  • 350 ml kefiru (może być maślanka, jogurt lub mleko)
  • 25 g cukru
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 30 g kwiatów (płatków)  akacji oderwanych od szypułek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
  • do podania - cukier puder, miód, syrop klonowy lub bita śmietana

WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy kwiaty akacji i otartą skórkę z cytryn, mieszamy łyżką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na zloty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do osączenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami.

* Inspiracja zaczerpnięta z książki "Kwiatowa uczta" Małgorzaty Kalemby-Drożdż

Zobacz również

Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

mini-pankejki-na-kefirze-z-truskawkami-macerowanymi-w-miodzie

Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem

orkiszowe-gofry-z-jarmuzem-szalotka-i-czosnkiem

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.