Racuszki z jadalnymi kwiatami robinii akacjowej
Robinia akacjowa bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz pięknych i pachnących kwiatostanów na uwagę zasługują również dekoracyjne liście.
Robinia akacjowa należy do roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona.... ale nie kwiaty.
Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.*
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 250 g mąki owsianej
- 350 ml kefiru (może być maślanka, jogurt lub mleko)
- 25 g cukru
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 30 g kwiatów (płatków) akacji oderwanych od szypułek
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- olej do smażenia
- do podania - cukier puder, miód, syrop klonowy lub bita śmietana
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy kwiaty akacji i otartą skórkę z cytryn, mieszamy łyżką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na zloty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do osączenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami.
* Inspiracja zaczerpnięta z książki "Kwiatowa uczta" Małgorzaty Kalemby-Drożdż
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.