Ukryj menu

Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej. Placki z jadalnymi kwiatami robinii akacjowej

Robinia akacjowa bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz pięknych i pachnących kwiatostanów na uwagę zasługują również dekoracyjne liście.

Robinia akacjowa należy do roślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona.... ale nie kwiaty!

Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.*


SKŁADNIKI

Ciasto:

Dodatkowo:

WYKONANIE

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy kwiaty akacji i otartą skórkę z cytryn, mieszamy łyżką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na zloty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do osączenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z innymi dodatkami.

* Inspiracja zaczerpnięta z książki "Kwiatowa uczta" Małgorzaty Kalemby-Drożdż

Zobacz również

Suszona forsycja na zimową herbatkę lub letnią lemoniadę

suszona-forsycja-na-zimowa-herbatke-lub-letnia-lemoniade

Ocet z kwiatów forsycji

ocet-z-kwiatow-forsycji

Wiosenna sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego lub rukoli

wiosenna-salatka-z-mlodych-lisci-mniszka-lekarskiego-lub-rukoli

Wieniec drożdżowy z pistacjami, czekoladą i różanym lukrem

wieniec-drozdzowy-z-pistacjami-czekolada-i-rozanym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Naturalny ocet jabłkowy, młode igły i pędy sosny, miód wielokwiatowy

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.