Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić hummus, czyli tradycyjne danie Bliskiego Wschodu?

Co sprawia, że hummus jest popularnym dodatkiem do wielu potraw, a także cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród wegetarian i wegan?

Hummus - tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Dzięki swym właściwościom potrawa zdobywa coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.

Jakie różnorodne zastosowania ma hummus jako dodatek do dań oraz dlaczego warto eksperymentować z jego składnikami?

Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity, krakersów lub warzyw. Przepisów i kombinacji na humus jest wiele, zachęcam do eksperymentowania i modyfikowania potrawy według własnych upodobań. Dzisiaj proponuję przepis na hummus z dodatkiem pomidorów suszonych i aromatycznych przypraw.


SKŁADNIKI

  • 800 g ugotowanej ciecierzycy - 2 puszki
  • 5 - 6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu - kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 - 6 łyżek wody lub aquafaby - wody z puszki po ciecierzycy
  • sól, pieprz

WYKONANIE

  1. Ciecierzycę odcedzamy, a wodę, czyli aquafabę zachowujemy.
  2. Wszystkie składniki na hummus przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę.
  3. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody lub aquafaby.
  4. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przed podaniem możemy posypujemy czarnym sezamem, czarnuszką i polewać np. olejem lnianym.

Zobacz również

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

baba-ghanoush-pasta-z-pieczonego-baklazana

Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

hummus-z-ciecierzycy-z-grzybami-harissa-i-oliwa-truflowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.