Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest  to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem.

Składniki

8 brzoskwiń

6 łyżek płynnego miodu

kilka gałązek tymianku

250 g serka ricotta

1/2 łyżeczki ziaren kolorowego lub czarnego pieprzu

Wykonanie

Pieprz wrzucamy do moździerza i tłuczemy na grube kawałki.

Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki owoców układamy skórką do dołu  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy 3 łyżkami miodu, posypujemy połową porcji tymianku i świeżo tłuczonego pieprzu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 15 – 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok.

Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu. Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą, całość polewamy miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem.

Smacznego!

Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem

*Inspiracja – „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer

** Miseczki z Pracowni Kasi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *