
Melon to wspaniały owoc, ma mało kalorii i świetnie nawadnia organizm. Jest bogaty w witaminy i minerały. Najlepszy melon, to dojrzały melon. Wybierając melona w sklepie zwróćmy uwagę na skórkę, żeby nie było na niej żadnych plam. Powąchajmy owoc przy szypułce, dojrzały wydziela słodki, charakterystyczny zapach. Jeżeli jednak nie mamy wielkiego wyboru, bo nie jesteśmy np. w słonecznej Italii, wybierzmy owoc z wyglądu najzdrowszy i połóżmy go na parapecie na kilka dni, powinie dojrzeć.
Melona przygotowanego według tego przepisu możemy spożyć jako przekąskę lub deser. Wyśmienicie smakuje się z lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Może również stanowić dodatek do sałatki, idealnie komponuje się z rukolą.
SKŁADNIKI - 2 porcje
1/2 dojrzałego melona około 500 g
1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnkach
2 gałązki świeżego tymianku
40 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka miodu
WYKONANIE
Melona obieramy, wydrążamy miąższ z pestkami, kroimy na kawałki wielkości kęsa. Pieprz lekko ubijamy w moździerzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki. Wino mieszamy z miodem.
W miseczkach lub kieliszkach układamy cząstki melona, zalewamy winem z miodem i posypujemy pieprzem oraz tymiankiem. Podajemy od razu.
Smacznego!
Tagi
deserprzekąskapieprzwinomiódowocowy deserowocedeser z owocamibiałe winotymianekowoce latamelonsałatka owocowaczerwony pieprzróżowy pieprzZobacz również
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.