Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Jak zrobić domowy syrop z kwiatów mniszka pospolitego, inaczej lekarskiego?

Kiedy i jak przygotować syrop z kwiatów mniszka lekarskiego?

Początek maja, czasami już koniec kwietnia, to idealny czas na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka pospolitego, inaczej lekarskiego.

Jakie są korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego?

Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. Do przygotowania syropu potrzebujemy kwiaty. Gotowy syrop posiada wiele dobroczynnych właściwości. Ponoć działa wykrztuśnie, zmniejsza ataki suchego kaszlu, zalecany jest, jako środek ogólnie wzmacniający organizm, wspomaga układ trawienny i wiele, wiele innych.


Jakie są różnice między mniszkiem lekarskim a mleczem polnym oraz jak rozpoznać te rośliny na podstawie cech takich jak kształt kwiatów, struktura liści, wysokość łodygi czy innych?

  • Należy pamiętać, że syrop przygotowujemy z kwiatów mniszka lekarskiego, NIE mlecza! To nie jest ta sama roślina, mimo, że bardzo często tak jest nazywana.
  • Mimo że mniszek lekarski i mlecz polny wyglądają podobnie na pierwszy rzut oka, istnieją istotne różnice między nimi.
  • Mniszek lekarski cechuje się większymi, pojedynczymi kwiatami na nierozgałęzionych łodygach, podczas gdy mlecz polny ma mniejsze kwiaty zebrane w kwiatostany.
  • Liście mniszka są regularne i przypominają ząbki, podczas gdy liście mlecza są bardziej faliste. Łodyga mlecza jest zazwyczaj wyższa i rozgałęziona, natomiast mniszek ma niższą, pojedynczą łodygę.
mlecz a mniszek

Źródło: Wikipedia/Domena publiczna

Jeżeli nie macie pewności poszukajcie informacji o różnicach między tymi roślinami lub poradźcie się kogoś doświadczonego.

SKŁADNIKI

  • 400 - 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyg
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru

WYKONANIE

  1. Zerwane w słoneczny dzień kwiaty mniszka rozkładamy na białym papierze lub płótnie, dzięki temu drobne owady opuszczą nasze kwiatostany. Godzina powinna im wystarczyć.
  2. Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry, razem ze skórą.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy cytryny do wywaru z mniszka.
  6. Garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
  7. Po dobie całość przecedzamy przez gazę.
  8. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy powoli (nie zagotowujemy!) na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn osiągnie konsystencje syropu.
  9. Przez cały czas pilnujemy i mieszamy, czas wolnego gotowania zależy od średnicy garnka i naszych oczekiwań względem konsystencji gotowego produktu.
  10. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem na 2 godziny.
  11. Kiedy słoiki przestygną przenosimy je z chłodne miejsce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Kwiaty mniszka rosną niemal wszędzie, a przygotowanie syropu jest banalnie proste.
  • Pamiętaj jednak o tym, żeby kwiaty zrywać z miejsc z dala od dróg, fabryk, opryskiwanych upraw, wysypisk śmieci, stacji paliw itp.
  • Kwiaty mniszka zbieraj w suchy, słoneczny dzień, kiedy są w pełnym rozkwicie.
  • Do zrywania kwiatów mniszka lekarskiego warto założyć rękawiczki, gdyż mlecz trochę brudzi.
  • Ponoć syrop z kwiatów mniszka lekarskiego pomaga w okresie przeziębienia czy grypy.
  • Syrop z kwiatów mniszka możesz stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych, czy innych napojów lub deserów.
  • Zwróć szczególną uwagę na to, że syrop z mniszka lekarskiego, podobnie, jak przetwory z innych ziół nie jest polecany każdemu.

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy

cukier-aromatyzowany-kwiatami-bzu

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Komentarze

slepajula 2018-05-03 14:24:40

to jak z tym kocem przechowywać czy słoiki zakręcony i gotujemy czy wystarczy po nadaniu przykryć kocem i po 2 godz do chłodnego miejsca z tym kocem ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-06 13:06:20

😉 ..."przykrywamy kocem na 2 godziny"... przechowujemy bez koca 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.