Syrop z mniszka lekarskiego
Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego.
Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. Do przygotowania syropu potrzebujemy kwiaty. Gotowy syrop posiada wiele dobroczynnych właściwości. Działa wykrztuśnie, zmniejsza ataki suchego kaszlu, zalecany jest, jako środek ogólnie wzmacniający organizm, wspomaga układ trawienny i wiele, wiele innych.
Kwiaty mniszka zbieramy w suchy, słoneczny dzień, kiedy są w pełnym rozkwicie. Warto do tej czynności założyć rękawiczki, gdyż mlecz trochę brudzi.
Kwiaty mniszka rosną niemal wszędzie, a przygotowanie syropu jest banalnie proste. Pamiętajmy jednak o tym, żeby kwiaty zrywać z miejsc z dala od dróg, fabryk, opryskiwanych upraw, wysypisk śmieci, stacji paliw itp.
Składniki
- 400 – 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyg
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 kg cukru
Wykonanie
Zerwane w słoneczny dzień kwiaty mniszka rozkładamy na białym papierze lub płótnie, dzięki temu drobne owady opuszczą nasze kwiatostany. Godzina powinna im wystarczyć. Następnie kwiatki przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy płomień. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry, razem ze skórą i na sam koniec gotowania dodajemy do wywaru z mniszka. Garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
Po dobie całość przecedzamy przez gazę, kwiatki i cytrynę wyrzucamy. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy powoli (nie zagotowujemy) na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn osiągnie konsystencje syropu. Przez cały czas pilnujemy i mieszamy.
Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, przykrywamy kocem na 2 godziny. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ponoć pomaga w okresie przeziębienia czy grypy – 1 łyżka syropu 2 – 3 razy dziennie (dzieciom połowę porcji). Syrop można stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych lub innych napojów, do deserów, lodów.
to jak z tym kocem przechowywać czy słoiki zakręcony i gotujemy czy wystarczy po nadaniu przykryć kocem i po 2 godz do chłodnego miejsca z tym kocem ?
😉 …”przykrywamy kocem na 2 godziny”… przechowujemy bez koca 🙂