Domowe przetwory - syrop sosnowy. Prosty przepis na syrop z młodych pędów sosny.
Najlepszą porą zbioru młodych pędów z sosny jest początek maja, wszystko jednak zależy od regionu i pogody. Ważne jest, aby zrywać pędy, które nie wykształciły jeszcze igieł. Delikatnie, najlepiej w rękawiczkach ułamujemy pęd w połowie. Należy również pamiętać o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów z jednej sosny, gdyż taki zabieg uniemożliwi dalszy jej wzrost.
Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg.
Polecam również przepis na sosnówkę, czyli domową nalewkę z młodych pędów sosny
SKŁADNIKI
- młode pędy sosny
- woda
- cukier - 500 g na litr otrzymanego płynu
- cytryny - 1 cytryna na 1 kg cukru
WYKONANIE
- Pędy z sosny wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je całkowicie przykryć.
- Doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy płomień, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut.
- Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Odcedzamy i na każdy litr otrzymanego płynu dodajemy 0,5 kg cukru.
- Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
- Przez cały czas pilnujemy, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia i od czasu do czasu mieszamy.
- Pod koniec podgrzewania dodajemy sok z cytrynu w proporcjach: sok z 1 cytryny na 1 kg użytego cukru.
- Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Możemy jeszcze gorące słoiki przykryć kocem na około 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja).
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Programista w kuchni 2017-05-16 08:34:09
Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem darów natury :) Rewelacja!
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-27 17:32:16
Robię go troszkę inaczej, bez gotowania, aby nie zniszczyć wszystkich cennych składników
Odpowiedz
Piotr 2019-04-26 07:09:31
Również nie gotuje. Zasypuje młode pędy cukrem lub miodem i odstawiam na słoneczko mieszając rano i wieczorem. Wychodzi wyśmienity syropek.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.