Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Jak zrobić domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zwanego również majowym miodkiem
Początek maja, czasami już koniec kwietnia, to idealny czas na przygotowanie tzw. "majowego miodku", czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego.

Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. Do przygotowania syropu potrzebujemy kwiaty. Gotowy syrop posiada wiele dobroczynnych właściwości. Ponoć działa wykrztuśnie, zmniejsza ataki suchego kaszlu, zalecany jest, jako środek ogólnie wzmacniający organizm, wspomaga układ trawienny i wiele, wiele innych.
Kwiaty mniszka zbieramy w suchy, słoneczny dzień, kiedy są w pełnym rozkwicie. Warto do tej czynności założyć rękawiczki, gdyż mlecz trochę brudzi.
Kwiaty mniszka rosną niemal wszędzie, a przygotowanie syropu jest banalnie proste. Pamiętajmy jednak o tym, żeby kwiaty zrywać z miejsc z dala od dróg, fabryk, opryskiwanych upraw, wysypisk śmieci, stacji paliw itp.
Należy pamiętać, że syrop przygotowujemy z kwiatów mniszka lekarskiego, NIE mlecza! To nie jest ta sama roślina, mimo, że bardzo często tak jest nazywana. Jeżeli nie macie pewności poszukajcie informacji o różnicach między tymi roślinami lub poradźcie się kogoś doświadczonego.
SKŁADNIKI
- 400 - 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyg
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 kg cukru
- Zerwane w słoneczny dzień kwiaty mniszka rozkładamy na białym papierze lub płótnie, dzięki temu drobne owady opuszczą nasze kwiatostany. Godzina powinna im wystarczyć.
- Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry, razem ze skórą.
- Pod koniec gotowania dodajemy cytryny do wywaru z mniszka.
- Garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
- Po dobie całość przecedzamy przez gazę, kwiaty i cytrynę wyrzucamy.
- Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy powoli (nie zagotowujemy!) na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn osiągnie konsystencje syropu.
- Przez cały czas pilnujemy i mieszamy, czas wolnego gotowania zależy od średnicy garnka i naszych oczekiwań względem konsystencji gotowego produktu.
- Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem na 2 godziny.
- Kiedy słoiki przestygną przenosimy je z chłodne miejsce.
- Ponoć pomaga w okresie przeziębienia czy grypy. Syrop można stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych, czy innych napojów lub deserów. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, że syrop z mniszka lekarskiego, podobnie, jak przetwory z innych ziół nie jest polecany każdemu.
Zobacz również
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego

Syrop z młodych pędów sosny. Domowy syrop sosnowy

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

slepajula 2018-05-03 14:24:40
to jak z tym kocem przechowywać czy słoiki zakręcony i gotujemy czy wystarczy po nadaniu przykryć kocem i po 2 godz do chłodnego miejsca z tym kocem ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-06 13:06:20
😉 ..."przykrywamy kocem na 2 godziny"... przechowujemy bez koca 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.