Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Jak zrobić domowy syrop z kwiatów mniszka pospolitego, inaczej lekarskiego?
Kiedy i jak przygotować syrop z kwiatów mniszka lekarskiego?
Początek maja, czasami już koniec kwietnia, to idealny czas na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka pospolitego, inaczej lekarskiego.
Jakie są korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego?
Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. Do przygotowania syropu potrzebujemy kwiaty. Gotowy syrop posiada wiele dobroczynnych właściwości. Ponoć działa wykrztuśnie, zmniejsza ataki suchego kaszlu, zalecany jest, jako środek ogólnie wzmacniający organizm, wspomaga układ trawienny i wiele, wiele innych.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/syrop-z-mniszka-majowy-miodek.jpg)
Jakie są różnice między mniszkiem lekarskim a mleczem polnym oraz jak rozpoznać te rośliny na podstawie cech takich jak kształt kwiatów, struktura liści, wysokość łodygi czy innych?
- Należy pamiętać, że syrop przygotowujemy z kwiatów mniszka lekarskiego, NIE mlecza! To nie jest ta sama roślina, mimo, że bardzo często tak jest nazywana.
- Mimo że mniszek lekarski i mlecz polny wyglądają podobnie na pierwszy rzut oka, istnieją istotne różnice między nimi.
- Mniszek lekarski cechuje się większymi, pojedynczymi kwiatami na nierozgałęzionych łodygach, podczas gdy mlecz polny ma mniejsze kwiaty zebrane w kwiatostany.
- Liście mniszka są regularne i przypominają ząbki, podczas gdy liście mlecza są bardziej faliste. Łodyga mlecza jest zazwyczaj wyższa i rozgałęziona, natomiast mniszek ma niższą, pojedynczą łodygę.
![mlecz a mniszek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/roznice-miedzy-mniszkiem-a-mleczem.jpg)
Źródło: Wikipedia/Domena publiczna
Jeżeli nie macie pewności poszukajcie informacji o różnicach między tymi roślinami lub poradźcie się kogoś doświadczonego.
SKŁADNIKI
- 400 - 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyg
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 1 kg cukru
WYKONANIE
- Zerwane w słoneczny dzień kwiaty mniszka rozkładamy na białym papierze lub płótnie, dzięki temu drobne owady opuszczą nasze kwiatostany. Godzina powinna im wystarczyć.
- Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry, razem ze skórą.
- Pod koniec gotowania dodajemy cytryny do wywaru z mniszka.
- Garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
- Po dobie całość przecedzamy przez gazę.
- Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy powoli (nie zagotowujemy!) na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn osiągnie konsystencje syropu.
- Przez cały czas pilnujemy i mieszamy, czas wolnego gotowania zależy od średnicy garnka i naszych oczekiwań względem konsystencji gotowego produktu.
- Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem na 2 godziny.
- Kiedy słoiki przestygną przenosimy je z chłodne miejsce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Kwiaty mniszka rosną niemal wszędzie, a przygotowanie syropu jest banalnie proste.
- Pamiętaj jednak o tym, żeby kwiaty zrywać z miejsc z dala od dróg, fabryk, opryskiwanych upraw, wysypisk śmieci, stacji paliw itp.
- Kwiaty mniszka zbieraj w suchy, słoneczny dzień, kiedy są w pełnym rozkwicie.
- Do zrywania kwiatów mniszka lekarskiego warto założyć rękawiczki, gdyż mlecz trochę brudzi.
- Ponoć syrop z kwiatów mniszka lekarskiego pomaga w okresie przeziębienia czy grypy.
- Syrop z kwiatów mniszka możesz stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych, czy innych napojów lub deserów.
- Zwróć szczególną uwagę na to, że syrop z mniszka lekarskiego, podobnie, jak przetwory z innych ziół nie jest polecany każdemu.
Zobacz również
Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki
![kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/06/5X9A2591-scaled.webp)
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu - cukier lilakowy
![cukier-aromatyzowany-kwiatami-bzu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/cukier-aromatyzowany-bzem.jpg)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang
![nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A2640-scaled.webp)
slepajula 2018-05-03 14:24:40
to jak z tym kocem przechowywać czy słoiki zakręcony i gotujemy czy wystarczy po nadaniu przykryć kocem i po 2 godz do chłodnego miejsca z tym kocem ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-06 13:06:20
😉 ..."przykrywamy kocem na 2 godziny"... przechowujemy bez koca 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.