Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu - hyćka

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Hyćka - syrop z kwiatów czarnego bzu - tradycyjny przepis - domowe przetwory. Przepis na lemoniadę: syrop z kwiatów czarnego bzu, kilka kostek lodu, woda, plasterek limonki i gotowe!

Gdzie i kiedy najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu, aby zachować ich jakość i aromat?

Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od szosy tam, gdzie nie jeżdżą samochody, a dziko rosnące krzewy bzu obsypane są obficie wonnymi kwiatami.

Kwiaty ścinam zawsze w pełni kwitnienia roślin, staram się nie oskubać całego krzaka. Za jakiś czas wrócę po owoce, które tak, jak kwiaty posiadają dobroczynne właściwości zdrowotne.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Kwiatki odcinamy nożyczkami od łodyżek, staramy się obciąć jak najkrócej, gdyż łodyżki są gorzkawe.
  2. Następnie zalewamy 2 l wrzątku i lekko ugniatamy, aby wszystkie kwiaty były zanurzone w wodzie.
  3. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 12 godzin, najlepiej na noc.
  4. Na drugi dzień kwiaty z wodą przecedzamy przez sito wyłożone gazą do garnka, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki.
  5. Dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, tylko tyle aby cukier się rozpuścił.
  6. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, chwilę gotujemy, cały czas na małym ogniu.
  7. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, przykrywamy kocem na 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja) lub pasteryzujemy na mokro.
  8. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
lemoniada z syropem z kwiatów czarnego bzu

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie są najpopularniejsze przepisy kulinarnego wykorzystania kwiatów czarnego bzu poza tradycyjnym syropem?

Jak prawidłowo przechowywać syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu? Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu:

  • Przelej gorący syrop do wyparzonych słoików lub butelek.
  • Pasteryzuj słoiki z syropem przez 10 - 15 minut.
  • Przechowuj syrop w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni lub piwnicy.
  • Można również przechowywać syrop w lodówce, aby przedłużyć jego trwałość.
  • Przed każdym użyciem sprawdź, czy syrop nie zmienił zapachu, smaku ani konsystencji.

Kategorie

NapojePrzetwory

Zobacz również

Nalewka z kwiatów czarnego bzu - nalewka z kwiatów hyćki

nalewka-z-kwiatow-czarnego-bzu-nalewka-z-kwiatow-hycki

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Grażyna 2017-06-13 11:21:14

Szybko się "rozprawiłam" z baldachami biorąc ich po kilka i trzymając mocno za ogonki a drugą ręką ściągnełam kwiatki widelcem. 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-06-13 13:01:30

Świetny pomysł z tym widelcem! Następnym razem na pewno skorzystamy z tej metody 🙂

Odpowiedz

Joanna 2018-05-20 22:02:50

Ja zawsze obcinam nozyczkami ale w tym roku wyprobuje metody widelcowej :)

Odpowiedz

Asia 2020-05-31 22:42:42

Czy słoiczki obracam do góry dnem u czy można je przechowywać w lodówce

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-06-01 15:54:41

Można słoiczki gorące obrócić do góry dnem. Można przechowywać w lodówce.

Odpowiedz

urszula 2019-06-05 22:37:20

Bardzo dziękuję za pomysł z widelcem ! Dziś wypróbowałam i super się ,,obrało " Nożyczkami bym tak nie wycięła Dziękuję i pozdrawiam !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 11:55:25

Tak, to dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Renata 2021-06-10 09:24:50

Jak pić taka nalewkę
Chodzi mi o proporcje czy rozcieńczać ten napój?
Jak korzystać z takiej nalewki ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-10 22:00:29

Podobnie, jak inne soki/syropy rozcieńczyć wodą w proporcjach, takich, jakich lubimy.

Odpowiedz

Marzena 2021-06-18 10:23:23

Ciekawe czy jeszcze w przyszłym tygodniu zdobędę kwiaty czarnego bzu na wsi u mojej cioci. Bo tu w Zielonej nie mam dostępu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:00

Myślę, że zdobędziesz!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.