Hyćka - syrop z kwiatów czarnego bzu - domowe przetwory. Przepis na lemoniadę: syrop z kwiatów czarnego bzu, kilka kostek lodu, woda, plasterek limonki i gotowe!
Koniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od szosy tam, gdzie nie jeżdżą samochody, a dziko rosnące krzewy bzu są obficie obsypane wonnymi kwiatami.

Kwiaty ścinam zawsze w pełni kwitnienia roślin, staram się nie oskubać całego krzaka. Za jakiś czas wrócę po owoce, które również tak, jak kwiaty posiadają dobroczynne właściwości zdrowotne.
SKŁADNIKI
- około 50 sztuk średniej wielkości baldachów kwiatów dzikiego bzu czarnego
- 2 l wody
- 1 - 1,5 kg cukru
- 5 dużych cytryn
- Kwiatki odcinamy nożyczkami od łodyżek, staramy się obciąć jak najkrócej, gdyż łodyżki są gorzkawe.
- Następnie zalewamy 2 l wrzątku i lekko ugniatamy, aby wszystkie kwiaty były zanurzone w wodzie.
- Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 12 godzin, najlepiej na noc.
- Na drugi dzień kwiaty z wodą przecedzamy przez sito wyłożone gazą do garnka, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki.
- Dodajemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, tylko tyle aby cukier się rozpuścił.
- Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, chwilę gotujemy, cały czas na małym ogniu.
- Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, przykrywamy kocem na 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja).
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Lemoniada z sokiem z kwiatów czarnego bzu
Pomysł na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę:
- syrop z kwiatów czarnego bzu - tyle ile lubimy, kilka kostek lodu, woda, plasterek limonki i gotowe!

Polecam również przepisy na:
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - nalewka z kwiatów hyćki
Wiosenny torcik bez pieczenia o smaku cytryny i kwiatów bzu
Zobacz również
Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

Grażyna 2017-06-13 11:21:14
Szybko się "rozprawiłam" z baldachami biorąc ich po kilka i trzymając mocno za ogonki a drugą ręką ściągnełam kwiatki widelcem. 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-06-13 13:01:30
Świetny pomysł z tym widelcem! Następnym razem na pewno skorzystamy z tej metody 🙂
Odpowiedz
Joanna 2018-05-20 22:02:50
Ja zawsze obcinam nozyczkami ale w tym roku wyprobuje metody widelcowej :)
Odpowiedz
Asia 2020-05-31 22:42:42
Czy słoiczki obracam do góry dnem u czy można je przechowywać w lodówce
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-06-01 15:54:41
Można słoiczki gorące obrócić do góry dnem. Można przechowywać w lodówce.
Odpowiedz
urszula 2019-06-05 22:37:20
Bardzo dziękuję za pomysł z widelcem ! Dziś wypróbowałam i super się ,,obrało " Nożyczkami bym tak nie wycięła Dziękuję i pozdrawiam !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 11:55:25
Tak, to dobry pomysł 🙂
Odpowiedz
Renata 2021-06-10 09:24:50
Jak pić taka nalewkę
Chodzi mi o proporcje czy rozcieńczać ten napój?
Jak korzystać z takiej nalewki ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-10 22:00:29
Podobnie, jak inne soki/syropy rozcieńczyć wodą w proporcjach, takich, jakich lubimy.
Odpowiedz
Marzena 2021-06-18 10:23:23
Ciekawe czy jeszcze w przyszłym tygodniu zdobędę kwiaty czarnego bzu na wsi u mojej cioci. Bo tu w Zielonej nie mam dostępu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-20 14:49:00
Myślę, że zdobędziesz!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.