Sernik na zimno z jogurtu i mascarpone. Deser bez pieczenia o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu. Hyćka, czyli czarny dziki bez - wiosenny serowy torcik z hyćki
Desery przygotowane na zimno, bez pieczenia to doskonała propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu. Desery przygotowane na zimno są idealne na ciepłe dni, gdy unikamy korzystania z piekarnika. Torcik może być urozmaicony dodatkowymi smakowitymi warstwami, co z pewnością doda mu atrakcyjności wizualnej. Cierpliwość jest kluczowa w oczekiwaniu na stężenie żelatyny. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.
Jeżeli mamy w planach poczęstować deserem dzieci lub nie chcemy używać alkoholu, wówczas zamiast nalewki do ponczu możemy dodać syrop z kwiatów czarnego bzu.
Przepis i składniki na małą foremkę o średnicy 18 cm.
SKŁADNIKI
Spód
- 7 sztuk biszkoptów podłużnych
- 10 ml soku z cytryny
- 20 ml nalewki z kwiatów czarnego dzikiego bzu
- 5 g cukru
- 10 ml wrzątku
Sernik
- 10 g żelatyny
- 20 ml wody do żelatyny
- 200 ml serka mascarpone
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu
- 50 g cukru
- 20 ml soku z cytryny
Galaretka
- 10 g żelatyny
- 20 ml wody do żelatyny
- 300 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu
- 30 ml soku z cytryn
- 170 ml wody
WYKONANIE
Spód
- Biszkopty układamy na dnie tortownicy.
- Cukier zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i nalewkę.
- Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopty.
- Wstawiamy do lodówki.
Sernik
- Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
- Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
- Mieszamy jogurt z mascarpone, sok z cytryny, dodajemy przestudzony syrop z żelatyną i wylewamy na biszkopty.
- Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Galaretka
- Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
- Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Kiedy będzie lekko tężała delikatnie wylewamy na wierzch torcika.
- Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Beata, Magazyn Kuchenny 2018-05-27 16:32:35
Jej, opis tego torciku brzmi bardzo dekadencko 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-29 11:38:11
🙂
Odpowiedz
SlodkiZakatek 2019-06-07 14:08:18
Mam mnustwo takich kwiatow. Zrobie to ciasto!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 15:02:07
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest uniwersalny 😉 A deser przepyszny 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.