Wiosenny serowy torcik bez pieczenia o smaku cytryny i kwiatów bzu

Sernik na zimno z jogurtu i mascarpone. Deser bez pieczenia o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu. Hyćka, czyli czarny dziki bez - wiosenny serowy torcik z hyćki

Desery przygotowane na zimno, bez pieczenia to doskonała propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu. Desery przygotowane na zimno są idealne na ciepłe dni, gdy unikamy korzystania z piekarnika. Torcik może być urozmaicony dodatkowymi smakowitymi warstwami, co z pewnością doda mu atrakcyjności wizualnej. Cierpliwość jest kluczowa w oczekiwaniu na stężenie żelatyny. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.


Jeżeli mamy w planach poczęstować deserem dzieci lub nie chcemy używać alkoholu, wówczas zamiast nalewki do ponczu możemy dodać syrop z kwiatów czarnego bzu.

Przepis i składniki na małą foremkę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI

Spód

Sernik

Galaretka

WYKONANIE

Spód

  1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. 
  2. Cukier zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i nalewkę.
  3. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopty.
  4. Wstawiamy do lodówki.

Sernik

  1. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
  2. Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
  3. Mieszamy jogurt z mascarpone, sok z cytryny, dodajemy przestudzony syrop z żelatyną i wylewamy na biszkopty.
  4. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

Galaretka

  1. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
  2. Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy.
  3. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Kiedy będzie lekko tężała delikatnie wylewamy na wierzch torcika.
  5. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Zobacz również

Sernik z musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową

sernik-z-musztarda-polany-fruzelina-malinowo-bazyliowa

Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce

sernik-na-zimno-z-ricotty-i-mascarpone-z-bratkami-w-brzozowej-galaretce

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

majowy-miodek-syrop-z-mniszka-lekarskiego

Sernik limonkowy na spodzie z kruchych ciasteczek

sernik-limonkowy-na-spodzie-z-kruchych-ciasteczek

Komentarze

Beata, Magazyn Kuchenny 2018-05-27 16:32:35

Jej, opis tego torciku brzmi bardzo dekadencko 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-29 11:38:11

🙂

Odpowiedz

SlodkiZakatek 2019-06-07 14:08:18

Mam mnustwo takich kwiatow. Zrobie to ciasto!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 15:02:07

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest uniwersalny 😉 A deser przepyszny 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.