Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce. Wyjątkowy deser na prezent - jadalne kwiaty zamiast bukietu

Jak przygotować deser z jadalnymi kwiatkami? Pomysł na wyjątkowy prezent

Szukasz oryginalnego pomysłu na prezent? Zamiast tradycyjnych kwiatów ciętych, spróbuj podarować deser ozdobiony jadalnymi kwiatkami. Własnoręcznie przygotowane upominki mają nie tylko większą wartość emocjonalną, ale również zachwycają smakiem i wyglądem.

Jakie jadalne kwiaty można wykorzystać w deserach

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, choć wymaga trochę cierpliwości przy "przyklejaniu" kwiatków. Bratki to tylko jedna z wielu opcji – istnieje mnóstwo innych jadalnych kwiatów, które możesz wykorzystać w kuchni. W tej dziedzinie autorytetem jest Małgorzata Kalemba-Drożdż. Zajrzyj na jej stronę "Trochę inna cukiernia" i odkryj więcej informacji o jadalnych kwiatach, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również smakują wyśmienicie.


SKŁADNIKI

Warstwa przezroczysta

  • 1 l soku z brzozy, smakowy (ewentualnie dopraw cukrem i sokiem z cytryny)
  • 20 g żelatyny
  • garść bratków ogrodowych
  • łyżeczka oleju

Warstwa biała

  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej - u mnie o smaku winogronowym
  • sok z limony
  • 100 ml gorącej przegotowanej wody

WYKONANIE

Warstwa przezroczysta

  1. 200 ml soku z brzozy podgrzej w małym garnuszku, w gorącym soku rozpuść żelatynę, wymieszaj. 
  2. Kiedy żelatyna już się dobrze rozpuści, połącz ją z pozostałym sokiem z brzozy.
  3. Odstaw i poczekaj, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
  4. Foremkę o pojemności 1,5 l posmaruj cienką warstwą oleju.
  5. Na dno foremki wylej niewielką ilość galaretki i ułóż na powierzchni kwiaty bratków, tą ładniejszą stroną do spodu - to co teraz jest na dole w efekcie końcowym będzie na górze.
  6. Wstaw do lodówki do zastygnięcia galaretki.
  7. Następnie kolejne bratki zanurz w galaretce i przyklej do boków foremki.
  8. Ponownie wstaw foremkę do lodówki.
  9. Kiedy galaretka zastygnie i kwiatki się przylepią do boków możesz wylać pozostałą galaretkę i znowu wstaw do lodówki.

Warstwa biała

  1. W misce wymieszaj serek ricotta i mascarpone razem z sokiem z limonki.
  2. W osobnym naczyniu zalej przezroczystą galaretkę gorącą wodą i wymieszaj. 
  3. Kiedy galaretka już się dobrze rozpuści, dodaj ją do masy z ricotty i mascarpone.
  4. Wszystko wymieszaj, robotem kuchennym lub ręczna trzepaczka rózgową.
  5. Gotową masę wylej na zastygłą galaretkę z soku z brzozy i wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  6. Schłodzony sernik delikatnie wyjmij z foremki na paterę lub duży, płaski talerz.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przepisu wykorzystałam sok z brzozy pasteryzowany w butelce, który był z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego.
  • Jeśli masz dostęp do z soku uzyskanego wczesną wiosną bezpośrednio z drzewa, wówczas przed przygotowaniem galaretki dodaj cukru i soku z limonki lub cytryny.

Zobacz również

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.