Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache (ganasz) infuzowanym kawą. Tarta z czekoladą i galaretką z mango
Tartaletki z ciasta kruchego z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser.
Domowy, pyszny i elegancki deser - goście będą rozpływać się nad jego smakiem, a o to chodzi!
Przygotowanie deseru możesz rozłożyć na raty. Ciasto kruche przygotuj dzień wcześniej. Podobnie możesz postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotuj galaretkę i wytnij z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy masz za sobą.

SKŁADNIKI
Ciasto kruche
Galaretka mango
Czekoladowy ganache infuzowany kawą
Dekoracja
WYKONANIE
Galaretka mango
- Żelatynę zalej wodą i odstaw.
- Miąższ z mango zmiksuj na mus, przełóż do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny i podgrzej.
- Zdejmij z palnika i do gorącego musu dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści.
- Przestudzony mus przelej najlepiej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
- Kiedy galaretka stężeje wykrawaj kulki (specjalna łyżeczką do wykrawania kulek z owoców) w ilości 3 sztuki na tartaletkę. Kulki przełóż do lodówki.
- Pozostałą galaretkę rozdrobnij, przełóż do miseczki i podgrzej (nie gotuj!) na parze w tzw. kąpieli wodnej, tyle tylko aby zmieniła konsystencję do płynnej.
Kruche ciasto
- Mąkę i masło w kawałkach wrzuć do malaksera i miksuj do uzyskania konsystencji bułki tartej.
- Dodaj cukier puder, chwilę miksuj i potem szybko ręcznie zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 porcji. Z każdej rozwałkowuj placek o średnicy pasującej do foremek (plus mały zapas).
- Schłodzonym ciastem wykładaj foremki do tartaletek i nakłuj widelcem.
- Przykryj kawałkami papieru do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C i piecz tartaletki przez około 15 minut.
- Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 10 - 15 minut, do zrumienienia ciasta.
Czekoladowy ganache
- W małym garnku zagotuj śmietankę, miód, cukier i ziarna kawy.
- Czekoladę bardzo drobno posiekaj i przełóż do szklanej lub metalowej miski.
- Gorącą śmietanką, przez sitko, przecedzając ziarna kawy zalej posiekaną czekoladę.
- Odstawiamy na chwilę, nie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła.
- Po kilku minutach wymieszaj do połączenia, dodaj miękkie masło i zmiksuj ręcznym blenderem.
- Odstaw do przestudzenia.
Tartaletki
- Na upieczone i przestudzone tartaletki wylej tężejącą galaretkę z mango, odstaw do lodówki.
- Kiedy warstwa galaretki stężeje wyłóż na nią przestudzony ganache czekoladowy, dekoruj kulkami z galaretki z mango, obsyp posiekanymi pistacjami.
- Tuż przed serwowaniem deseru możesz go przyozdobić jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Co to jest infuzja?
Infuzowanie, czyli aromatyzowanie dodatkowymi składnikami, tzn. przeniesienie smaku i aromatu danego składnika na inny produkt, w tym przypadku infuzujemy śmietankę kawą. Przepis na kruche ciasto oraz na ganache infuzowawany kawą zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych, które prowadziły siostry Pszczółki Justyna i Dorota - Domowe wypieki
Jakie kwiaty są jadalne?
Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. Polecam książkę "Jadalne kwiaty" autorstwa Małgorzaty Kalemby - Drożdż.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.