Ukryj menu

Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache (ganasz) infuzowanym kawą. Tarta z czekoladą i galaretką z mango

Tartaletki z ciasta kruchego z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser.

Domowy, pyszny i elegancki deser - goście będą rozpływać się nad jego smakiem, a o to chodzi!

Przygotowanie deseru możesz rozłożyć na raty. Ciasto kruche przygotuj dzień wcześniej. Podobnie możesz postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotuj galaretkę i wytnij z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy masz za sobą.


SKŁADNIKI

Ciasto kruche

Galaretka mango

Czekoladowy ganache infuzowany kawą

Dekoracja

WYKONANIE

Galaretka mango

  1. Żelatynę zalej wodą i odstaw.
  2. Miąższ z mango zmiksuj na mus, przełóż do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny i podgrzej.
  3. Zdejmij z palnika i do gorącego musu dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści.
  4. Przestudzony mus przelej najlepiej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
  5. Kiedy galaretka stężeje wykrawaj kulki (specjalna łyżeczką do wykrawania kulek z owoców) w ilości 3 sztuki na tartaletkę.  Kulki przełóż do lodówki.
  6. Pozostałą galaretkę rozdrobnij, przełóż do miseczki i podgrzej (nie gotuj!) na parze w tzw. kąpieli wodnej, tyle tylko aby zmieniła konsystencję do płynnej.

Kruche ciasto

  1. Mąkę i masło w kawałkach wrzuć do malaksera i miksuj do uzyskania konsystencji bułki tartej.
  2. Dodaj cukier puder, chwilę miksuj i potem szybko ręcznie zagnieć ciasto.
  3. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6 porcji. Z każdej rozwałkowuj placek o średnicy pasującej do foremek (plus mały zapas).
  5. Schłodzonym ciastem wykładaj foremki do tartaletek i nakłuj widelcem.
  6. Przykryj kawałkami papieru do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C  i piecz tartaletki przez około 15 minut.
  8. Zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze przez 10 - 15 minut, do zrumienienia ciasta.

Czekoladowy ganache

  1. W małym garnku zagotuj śmietankę, miód, cukier i ziarna kawy.
  2. Czekoladę bardzo drobno posiekaj i przełóż do szklanej lub metalowej miski.
  3. Gorącą śmietanką, przez sitko, przecedzając ziarna kawy zalej posiekaną czekoladę.
  4. Odstawiamy na chwilę, nie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła.
  5. Po kilku minutach wymieszaj do połączenia, dodaj miękkie masło i zmiksuj ręcznym blenderem.
  6. Odstaw do przestudzenia.

Tartaletki

  1. Na upieczone i przestudzone tartaletki wylej tężejącą galaretkę z mango, odstaw do lodówki.
  2. Kiedy warstwa galaretki stężeje wyłóż na nią przestudzony ganache czekoladowy, dekoruj kulkami z galaretki z mango, obsyp posiekanymi pistacjami.
  3. Tuż przed serwowaniem deseru możesz go przyozdobić jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Co to jest infuzja?

Infuzowanie, czyli aromatyzowanie dodatkowymi składnikami, tzn. przeniesienie smaku i aromatu danego składnika na inny produkt, w tym przypadku infuzujemy śmietankę kawą. Przepis na kruche ciasto oraz na ganache infuzowawany kawą zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych, które prowadziły siostry Pszczółki Justyna i Dorota - Domowe wypieki

Jakie kwiaty są jadalne?

Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. Polecam książkę "Jadalne kwiaty" autorstwa Małgorzaty Kalemby - Drożdż.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Wieniec drożdżowy z pistacjami, czekoladą i różanym lukrem

wieniec-drozdzowy-z-pistacjami-czekolada-i-rozanym-lukrem

Sernik z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce

sernik-na-zimno-z-ricotty-i-mascarpone-z-bratkami-w-brzozowej-galaretce

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy - wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Suszona forsycja na zimową herbatkę lub letnią lemoniadę

suszona-forsycja-na-zimowa-herbatke-lub-letnia-lemoniade

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Naturalny ocet jabłkowy, młode igły i pędy sosny, miód wielokwiatowy

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.