Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą

Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Krucha tarta z czekoladą i galaretką z mango

Tartaletki z ciasta kruchego z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser.

Domowy, pyszny i elegancki deser - goście będą rozpływać się nad jego smakiem, a o to chodzi!


Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą.

Co to jest infuzja?

Infuzowanie, czyli aromatyzowanie dodatkowymi składnikami, tzn. przeniesienie smaku i aromatu danego składnika na inny produkt, w tym przypadku infuzujemy śmietankę kawą.

Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE**

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

GALARETKA MANGO

  • 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 50 ml wody

CZEKOLADOWY GANACHE INFUZOWANY KAWĄ

  • 150 g czekolady 70%
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka kawy ziarnistej
  • 20 g masła

DO DEKORACJI

  • 1 łyżka siekanych pistacji
  • kwiaty jadalne np. begonia, listki mięty

WYKONANIE

GALARETKA MANGO

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy.
  2. Miąższ z mango miksujemy na mus, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Przestudzony mus przelewamy najlepiej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
  4. Kiedy galaretka stężeje wykrawamy kulki (specjalna łyżeczką do wykrawania kulek z owoców) w ilości 3 sztuki na tartaletkę.  Kulki przekładamy do lodówki.
  5. Pozostałą galaretkę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i ponownie podgrzewany (nie zagotowujemy) na parze w tzw. kąpieli wodnej, tyle tylko aby zmieniła konsystencję do płynnej.

CIASTO KRUCHE

  1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C  i pieczemy tartaletki przez około 15 minut.
  4. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 10 - 15 minut, do zrumienienia ciasta.

CZEKOLADOWY GANACHE INFUZOWANY KAWĄ

  1. W małym garnku zagotowujemy śmietankę, miód, cukier i ziarna kawy.
  2. Czekoladę bardzo drobno siekamy i przekładamy do szklanej lub metalowej miski.
  3. Gorącą śmietanką, przez sitko, przecedzając ziarna kawy zalewamy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, nie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła.
  4. Po kilku minutach mieszamy do połączenia, dodajemy miękkie masło i miksujemy blenderem.
  5. Odstawiamy do przestudzenia.

TARTALETKI

  1. Na upieczone i przestudzone tartaletki wylewamy tężejącą galaretkę z mango, odstawiamy do lodówki.
  2. Kiedy warstwa galaretki stężeje wykładamy na nią przestudzony ganache czekoladowy, dekorujemy kulkami z galaretki z mango, obsypujemy posiekanymi pistacjami.
  3. Tuż przed serwowaniem deseru możemy go przyozdobić jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.

* Małgorzata Kalemba - Drożdż - "Jadalne kwiaty",

** Przepis na kruche ciasto oraz na ganache infuzowawany kawą zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych, które prowadziły siostry Pszczółki Justyna i Dorota - Domowe wypieki

Kategorie

Z KUCHNINa Słodko

Zobacz również

Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku

deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Tartaletki z morelami i borówkami

tartaletki-z-morelami-i-borowkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.