Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Krucha tarta z czekoladą i galaretką z mango
Tartaletki z ciasta kruchego z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser.
Domowy, pyszny i elegancki deser - goście będą rozpływać się nad jego smakiem, a o to chodzi!
Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą.
Co to jest infuzja?
Infuzowanie, czyli aromatyzowanie dodatkowymi składnikami, tzn. przeniesienie smaku i aromatu danego składnika na inny produkt, w tym przypadku infuzujemy śmietankę kawą.
Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE**
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
GALARETKA MANGO
- 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce)
- 20 ml soku z cytryny
- 10 g cukru
- 20 g żelatyny
- 50 ml wody
CZEKOLADOWY GANACHE INFUZOWANY KAWĄ
- 150 g czekolady 70%
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki miodu
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka kawy ziarnistej
- 20 g masła
DO DEKORACJI
- 1 łyżka siekanych pistacji
- kwiaty jadalne np. begonia, listki mięty
WYKONANIE
GALARETKA MANGO
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy.
- Miąższ z mango miksujemy na mus, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
- Przestudzony mus przelewamy najlepiej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
- Kiedy galaretka stężeje wykrawamy kulki (specjalna łyżeczką do wykrawania kulek z owoców) w ilości 3 sztuki na tartaletkę. Kulki przekładamy do lodówki.
- Pozostałą galaretkę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i ponownie podgrzewany (nie zagotowujemy) na parze w tzw. kąpieli wodnej, tyle tylko aby zmieniła konsystencję do płynnej.
CIASTO KRUCHE
- Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy tartaletki przez około 15 minut.
- Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 10 - 15 minut, do zrumienienia ciasta.
CZEKOLADOWY GANACHE INFUZOWANY KAWĄ
- W małym garnku zagotowujemy śmietankę, miód, cukier i ziarna kawy.
- Czekoladę bardzo drobno siekamy i przekładamy do szklanej lub metalowej miski.
- Gorącą śmietanką, przez sitko, przecedzając ziarna kawy zalewamy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, nie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła.
- Po kilku minutach mieszamy do połączenia, dodajemy miękkie masło i miksujemy blenderem.
- Odstawiamy do przestudzenia.
TARTALETKI
- Na upieczone i przestudzone tartaletki wylewamy tężejącą galaretkę z mango, odstawiamy do lodówki.
- Kiedy warstwa galaretki stężeje wykładamy na nią przestudzony ganache czekoladowy, dekorujemy kulkami z galaretki z mango, obsypujemy posiekanymi pistacjami.
- Tuż przed serwowaniem deseru możemy go przyozdobić jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.
* Małgorzata Kalemba - Drożdż - "Jadalne kwiaty",
** Przepis na kruche ciasto oraz na ganache infuzowawany kawą zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych, które prowadziły siostry Pszczółki Justyna i Dorota - Domowe wypieki
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.