Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest aromatyczna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Baldachy ścinamy w pełni kwitnienia roślin, nożyczkami, delikatnie, starając się nie ogołocić z kwiatów całego krzewu. Z części kwiatów przygotowujemy syrop dla zdrowotności, o czym pisałam wcześniej (klik), z pozostałych nalewkę… również dla zdrowotności!
W większości przepisów do tej nalewki dodaje się 700 g cukru na porcję. w moim domu preferujemy nalewki mniej słodsze, stąd poniższa ilość cukru w przepisie.
Składniki
50 dużych baldachów kwiatu czarnego bzu
3 cytryny
500 – 700 g cukru
1 l wody
1 l alkoholu 70% *
Wykonanie
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Ostudzonym syropem zalewamy kwiaty włożone do szerokiego naczynia, najlepiej szklanego. Kwiaty przekładamy plastrami cytryn, naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i przewiewne miejsce, maksymalnie na tydzień. Codziennie mieszamy i pilnujemy aby nie doszło do fermentacji!
Po 5-7 dniach sok przelewamy przez sito wyłożone gazą, pozostałości zawijamy w gazę i wyciskamy wszystkie soki. Do soku dolewamy 1 l alkoholu, przelewamy do gąsiorka, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc.
Po upływie 4 tygodni, nalewkę musimy dokładnie przefiltrować i przelać do butelek. Czas oczekiwania jest trudny do określenia, wstępna degustacja wskazana jest już przy przelewaniu, filtrowaniu, odcedzaniu… Jednak każda nalewka im starsza tym smaczniejsza!
Na dnie gąsiorka pozostaje osad w postaci pyłku, możemy go wykorzystać, jako lek na przeziębienie i pić w niewielkich ilościach np. po łyżce dziennie.
* Rozcieńczanie spirytusu do uzyskania 1 l 70% alkoholu:
740 ml spirytusu 95% mieszamy z 290 ml wody (przegotowanej, ostudzonej)**
** “Łatwo zauważyć, że po dodaniu spirytusu i wody wychodzi więcej niż litr, ponieważ po zmieszaniu następuje kontrakcja objętościowa (czyli zmniejszenie objętości dodanych cieczy). Za kontrakcję objętości odpowiedzialne są w tym przypadku wiązania wodorowe powstające pomiędzy atomami wodoru grupy hydroksylowej etanolu a wolnymi parami elektronowymi na atomie tlenu w cząsteczce wody.” – źródło: klik
My w przypadku nalewki z ananasem dodajemy nieco więcej cukru, ale też wersja, którą przygotowujemy jest bardziej “procentowa” 😀
czy syrop powinien przykryć kwiaty? bo u mnie sięga do 1/3 wysokości naczynia.
🤔🤔🤔 może to kwestia wielkości baldachów kwiatowych? Do tej nalewki użyliśmy niby dużych… były przykryte …