Chłodnik z botwinki to pyszna i orzeźwiająca przystawka na letnim przyjęciu. Podany z przepiórczym jajkiem w małych kubkach będzie prezentował się wyjątkowo apetycznie.

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, co raz więcej gorących dni, bierzemy się więc do dzieła.


Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej. Gotowy chłodnik w lodówce może postać nawet 3 dni. Dla urozmaicenia jednego dnia możemy podać chłodnik z ugotowanym jajkiem na twardo, drugiego z puree ziemniaczanym.

Składniki

  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe
  • 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1 ząbek czosnku
  • zakwas z buraków lub sok z cytryny
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 WYKONANIE

  1. Botwinkę z buraczkami płuczemy, liście z łodygami drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy całość do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, tak aby przykryć botwinkę. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy z ognia, zakwaszamy sokiem z cytryny lub zakwasem z buraczków i studzimy.
  2. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków.

Zobacz również

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

zielony-chlodnik-z-chipsami-z-fioletowych-ziemniakow

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

barszcz-ukrainski-na-zakwasie-z-burakow

Botwina kiszona w kefirze

botwina-kiszona-w-kefirze

Komentarze

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:16:36

Pyszności!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 12:00:01

Na upały w sam raz!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.