Pasta do chleba bakłażan i grzyby

Wegetariańska pasta z bakłażana i grzybów

Smaczne smarowidło do chleba z pieczonych bakłażanów i pasty grzybowej z borowików. Przepis jest banalnie prosty, wystraszy przygotować składniki, potem je zmiksować, doprawić i już. Będzie jeszcze łatwiej i szybciej, jak skorzystacie z gotowego  koncentratu grzybowego z borowików.

Składniki

2 bakłażany

100 g koncentratu grzybowego borowikowego Leśne skarby (ewentualnie  obgotowane lub obsmażone inne grzyby)

100 g cebuli

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1 łyżka świeżego imbiru

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżka pasty sezamowej tahini

1 łyżka soku z cytryny

sól

chili w proszku

Do podania:

świeże zioła (szczypior, pietruszka)

 sezam

oliwa z oliwek

Wykonanie

Bakłażany pieczemy w całości w temperaturze 220°C przez około 40 – 45 minut. Studzimy i obieramy ze skóry.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy starty czosnek i imbir, mieszamy i smażymy około 3 minuty. Doprawiamy gotową mieszanką przypraw garam masala, chili i solą. Dodajemy pokrojony w kawałki upieczony i obrany bakłażan,  smażymy około 10 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat grzybowy borowikowy, mieszamy. Odstawiamy z palnika i studzimy.

Gdy masa lekko przestygnie przekładamy całość do blendera, dodajemy pastę tahini i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę lub do momentu uzyskania takiej konsystencji, jaką lubimy. Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Pastę serwujemy skropioną oliwą z oliwek, posypaną sezamem i dużą ilością świeżych ziół.

Smacznego!

14 thoughts on “Pasta do chleba bakłażan i grzyby

  1. U mnie z pastami średnio, ale… aż wstyd się przyznać, nie lubię bakłażanów. Nie, że nie zjem, ale bez zachwytu, grzyby lubię, więc jest to nawet do spróbowania, ale konsystencja “ciapy” bakłażanowej ciut mnie odstrasza – robiłam ajwar więc wiem jak to wygląda, tak więc i kusi i odstrasza, ale kusi w sumie bardziej, bo zdaję sobie sprawę z wartości odżywczych tego warzywa, więc kto wie? Może kiedyś trafię, kupię, spróbuję?

  2. U nas pasty są bardzo chętnie jedzone, a na śniadanko to najlepsze rozwiązanie. Najbardziej lubimy serowe, jajaeczne, rybne a teraz czas na warzywne 🙂 taka grzybowa bym z chęcią spróbowala 🙂

  3. Pasty kochamy – cała rodzina, robimy i zajadamy się ze smakiem 🙂 ale takiej pysznej to jeszcze nie robiliśmy 🙂 chętnie wypróbujemy. Tylko musimy zrobić zakupy w jakimś internetowym sklepie, bo niektórych specyfików u nas na wsi nie uraczysz 🙂 ależ musi być pyszna 🙂

  4. Wygląda przepysznie, a zielony szczypiorek i chleb w tle sprawiają, że właściwie czujemy jej smak. Świetny pomysł na wykorzystanie bakłażana i grzybów – w takiej wersji bardzo poprawiają nastrój! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *