Białe szparagi według Jarzynovej - smażone szparagi, podane z pomarańczowym sosem Beurre Blanc

Jak przygotowujecie i serwujecie białe szparagi? U mnie najczęściej obgotowane w wodzie i podane z bułką tartą przyrumienioną na maśle.

białe szparagi pomarańczowy sos maślany beurre blanc

Wszystkim smakowały takie szparagi z bułką tartą i nie było powodów, żeby to zmieniać.  Pewnie byłoby tak do tej pory gdybym nie zobaczyła u Dominiki Wójciak, czyli Jarzynovej białych szparagów w cudnie różowym sosie. Ciekawość smaku wzięła górę i jeszcze tego samego dnia przygotowałam szparagi.  Mój sos jest pomarańczowy bo takie miałam akurat owoce. Następnym razem przygotuję sos z krwistoczerwonych pomarańczy. Bardzo ciekawa jestem czy inna odmiana pomarańczy oprócz koloru wpłynie również na smak?

Składniki

SZPARAGI

pęczek białych szparagów

1 łyżka masła

sól

biały pieprz (może być również czarny)

SOS POMARAŃCZOWO MAŚLANY

skórka otarta z 1 pomarańczy

sok z 2 - 3 pomarańczy

1 łyżeczka musztardy miodowej ( ja dałam Dijon)

sól

pieprz

100 g masła

Wykonanie

SZPARAGI

Szparagi obieramy, zaczynając 2 - 3 cm poniżej główki. Główki są delikatne i najsmaczniejsze, więc zachowajmy je w całości. Odcinamy twardą końcówkę, około 2 cm od spodu szparaga.  Tak przygotowane szparagi układamy na patelni z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem. Białe szparagi lubią powolne duszenie w maśle. Zaczynamy podgrzewać całość na średnim ogniu tak, by szparagi lekko się zrumieniły. Pilnujemy, aby masło się nie spaliło. Kiedy szparagi się przyrumienią zmniejszamy moc grzania i dusimy szparagi pod przykryciem około 5 - 10 minut, aż zmiękną.  Dzięki tej metodzie szparagi będą się gotować we własnym sosie i nie będą wodniste.

SOS POMARAŃCZOWO MAŚLANY

W szerokim rondku umieszczamy otartą skórkę i sok z pomarańczy. Podgrzewamy całość aż sok odparuje do 1/4 początkowej objętości. Do soku dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Mieszamy na jednolity sos.
Trzymamy sos na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy po kawałeczku zimnego masła, rozprowadzając je w ciepłym sosie. Wkręcamy masło w sos aż nabierze szklistej, gęstej konsystencji.

Szparagi przekładamy na półmisek i polewamy pomarańczowo maślanym sosem.

Zobacz również

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Fuczki  buraczane  - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Komentarze

Bernadeta 2021-06-12 20:39:43

Lubię szparagi, często robię ale w takim sosie jeszcze nie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-17 21:12:49

To też był mój pierwszy raz 😉 Pyszności!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.