Sałatka wielkanocna w słoikach, na talerzach lub w misce. Sałatka ziemniaczana z jajem i grzybkami nie tylko na Wielkanoc

Sałatka z ziemniaków i jajek z sosem jogurtowo majonezowym z cebulą i marynowanymi podgrzybkami to moja propozycja na pyszne wielkanocne danie. Jest bardzo prosta w wykonaniu i możemy ją serwować na różne sposoby.

sałatka warstwowa w słoiku ziemniacza jajeczna wielkanocna

Jedna sałatka, trzy propozycje podania: w słoikach, w dużej mice lub na kilku talerzach.

Sałatka jajeczna ziemniaczana warstwowa wielkanocna

Pięknie prezentuje się rozłożona na talerzach ze sporą porcją roszponki. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie sałatki w indywidualnych porcjach w słoikach. Polecam słoiki po marynowanych podgrzybkach z dekoracyjną drewnianą pokrywką.*

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 5 - 6 jaj
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g marynowanych grzybów - u mnie to podgrzybki Leśne Skarby
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanych ziół - koperek, szczypiorek
  • roszponka do dekoracji
sałatka marynowane podgrzybki leśne skarby z biedronki

WYKONANIE

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli nieobrane.
  2. Przed gotowaniem wystarczy je dobrze umyć i wyszorować. Dla mnie najlepsze są gotowane na parze.
  3. Ugotowane ziemniaki studzimy i z pomocą małego nożyka ściągamy skórkę. Kroimy w cienkie plasterki.
  4. Jaja gotujemy na twardo (8-10 minut), po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
  5. Kroimy na plastry, najlepiej z pomocą krajalnicy do jaj.
  6. Obraną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę lub piórka.
  7. Odsączamy grzyby z zalewy i kroimy w cienkie paski. Część ładniejszych podgrzybków zostawiamy w całości do dekoracji.
  8. Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy.
  9. Na koniec do sosu dorzucamy posiekane zioła i pokrojone podgrzybki, delikatnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
sałatka lesne skarby w słoiku

Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i grzybkami możemy serwować na trzy sposoby:

1. W dużej misce układamy warstwami na przemian plastry ziemniaków, jaj, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy część sosu. Ile będzie warstw zależy od wielkości i kształtu miski, ważne żeby sos rozłożyć proporcjonalnie do składników i żeby ostatnią warstwą był właśnie sos.  Przed podaniem na stół miskę dekorujemy świeżą zieleniną, np. roszponką, całymi grzybkami, jajkiem itp.

2. W słoikach lub w szklankach,  w których tak samo, jak w misce układamy warstwami wszystkie składniki sałatki. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roszponką i całymi grzybami i każdy z gości dostaje swoją porcję.

3. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzach. Bardzo lubię tę formę ponieważ możemy razem ze składnikami sałatki podać dużo zieleniny, w tym przypadku roszponki. Ziemniaki i jaja przechowujemy szczelnie zamknięte w szklanych pojemnikach w lodówce, a  sos w słoiku. Przed podaniem rozkładamy na talerzach plastry ziemniaków i jaj, obkładamy obficie roszponką, dodajemy całe grzyby, a sos podajemy w miseczce obok.

Jedna sałatka, trzy propozycje podania, którą wybierasz?

Leśne skarby marynowane podgrzybki sałatka ziemniaczana jajeczna

*Marynowane podgrzybki, kurki i maślaki "Leśne skarby" w uroczych słoiczkach grzybkach znajdziecie na sklepowych półkach w Biedronce.

Współpraca - Leśne skarby

Zobacz również

Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem

salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Komentarze

Bernadeta 2022-04-14 19:20:16

No naprawdę sałatka wygląda wyśmienicie. Wszystko co lubię.

Odpowiedz

Delektujemy 2022-04-15 13:47:55

Też ostatnio dopadłam w Biedronce te podgrzybki i z przyjemnością wykorzystam je do tej sałatki:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-04-18 20:46:37

Będzie pysznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.