Sałatka wielkanocna w słoikach, na talerzach lub w misce. Sałatka ziemniaczana z jajem i grzybkami nie tylko na Wielkanoc
Sałatka z ziemniaków i jajek z sosem jogurtowo majonezowym z cebulą i marynowanymi podgrzybkami to moja propozycja na pyszne wielkanocne danie. Jest bardzo prosta w wykonaniu i możemy ją serwować na różne sposoby.
![sałatka warstwowa w słoiku ziemniacza jajeczna wielkanocna](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Salatka-warstwowa-w-sloiku-Lesne-skarby-1-595x892.webp)
Jedna sałatka, trzy propozycje podania: w słoikach, w dużej mice lub na kilku talerzach.
![Sałatka jajeczna ziemniaczana warstwowa wielkanocna](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Salatka-warstwowa-na-talerzu-Lesne-skarby-595x892.webp)
Pięknie prezentuje się rozłożona na talerzach ze sporą porcją roszponki. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie sałatki w indywidualnych porcjach w słoikach. Polecam słoiki po marynowanych podgrzybkach z dekoracyjną drewnianą pokrywką.*
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 5 - 6 jaj
- 1 czerwona cebula
- 150 g marynowanych grzybów - u mnie to podgrzybki Leśne Skarby
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanych ziół - koperek, szczypiorek
- roszponka do dekoracji
![sałatka marynowane podgrzybki leśne skarby z biedronki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Salatka-warstwowa-na-talerzu-Lesne-skarby-3-595x892.webp)
WYKONANIE
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli nieobrane.
- Przed gotowaniem wystarczy je dobrze umyć i wyszorować. Dla mnie najlepsze są gotowane na parze.
- Ugotowane ziemniaki studzimy i z pomocą małego nożyka ściągamy skórkę. Kroimy w cienkie plasterki.
- Jaja gotujemy na twardo (8-10 minut), po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
- Kroimy na plastry, najlepiej z pomocą krajalnicy do jaj.
- Obraną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę lub piórka.
- Odsączamy grzyby z zalewy i kroimy w cienkie paski. Część ładniejszych podgrzybków zostawiamy w całości do dekoracji.
- Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy.
- Na koniec do sosu dorzucamy posiekane zioła i pokrojone podgrzybki, delikatnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
![sałatka lesne skarby w słoiku](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Salatka-warstwowa-w-sloiku-Lesne-skarby-595x892.webp)
Sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i grzybkami możemy serwować na trzy sposoby:
1. W dużej misce układamy warstwami na przemian plastry ziemniaków, jaj, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy część sosu. Ile będzie warstw zależy od wielkości i kształtu miski, ważne żeby sos rozłożyć proporcjonalnie do składników i żeby ostatnią warstwą był właśnie sos. Przed podaniem na stół miskę dekorujemy świeżą zieleniną, np. roszponką, całymi grzybkami, jajkiem itp.
2. W słoikach lub w szklankach, w których tak samo, jak w misce układamy warstwami wszystkie składniki sałatki. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roszponką i całymi grzybami i każdy z gości dostaje swoją porcję.
3. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzach. Bardzo lubię tę formę ponieważ możemy razem ze składnikami sałatki podać dużo zieleniny, w tym przypadku roszponki. Ziemniaki i jaja przechowujemy szczelnie zamknięte w szklanych pojemnikach w lodówce, a sos w słoiku. Przed podaniem rozkładamy na talerzach plastry ziemniaków i jaj, obkładamy obficie roszponką, dodajemy całe grzyby, a sos podajemy w miseczce obok.
Jedna sałatka, trzy propozycje podania, którą wybierasz?
![Leśne skarby marynowane podgrzybki sałatka ziemniaczana jajeczna](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Salatka-warstwowa-w-sloiku-Lesne-skarby-3-595x892.webp)
*Marynowane podgrzybki, kurki i maślaki "Leśne skarby" w uroczych słoiczkach grzybkach znajdziecie na sklepowych półkach w Biedronce.
Współpraca - Leśne skarby
Tagi
sałatkasałatka ziemniaczanaleśne grzybyWielkanocleśne skarbysałatka z jajekmarynowane podgrzybkiZobacz również
Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami
![wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3915-5-960x1440.webp)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Grzybowa ciabatta z tymiankiem
![grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciabatta-grzybowa-3.jpg)
Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina
![lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/pasztet-z-fasoli-z-zurawiną-7.jpg)
Bernadeta 2022-04-14 19:20:16
No naprawdę sałatka wygląda wyśmienicie. Wszystko co lubię.
Odpowiedz
Delektujemy 2022-04-15 13:47:55
Też ostatnio dopadłam w Biedronce te podgrzybki i z przyjemnością wykorzystam je do tej sałatki:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-18 20:46:37
Będzie pysznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.