Ratatouille z warzywami i kurkami to kolorowa, bezmięsna zapiekanka inspirowana kuchnią francuską. Wegetariańskie danie, idealne na obiad lub kolację.
Jak zrobić ratatouille z warzywami i kurkami?
Ratatouille to klasyczna zapiekanka z południa Francji, oparta na warzywach i ziołach. Pokrojone w plasterki cukinia, bakłażan, pomidory i papryka zapiekane są na sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i cebuli. W tej wersji wzbogacamy danie o kurki, które nadają mu leśnego aromatu i ciekawszego charakteru. Warzywa ułożone naprzemiennie tworzą efektowną kompozycję, która świetnie prezentuje się na stole.
Czy do ratatouille można dodać grzyby?
Dodatek kurek to prosty sposób, by urozmaicić klasyczne ratatouille i dodać mu głębi smaku. Najlepiej sprawdzą się świeże grzyby, ale jeśli nie są dostępne, można użyć też kurek w naturalnej zalewie lub mrożonych. To sprawia, że potrawa nie jest zarezerwowana tylko na sezon, można przygotować ją o każdej porze roku. Świetnie smakuje na ciepło, odgrzewana następnego dnia i pasuje zarówno na domowy obiad, jak i kolację.

SKŁADNIKI
Warzywa
Sos pomidorowy
Sos ziołowy
WYKONANIE
- Pokrój warzywa na cienkie plasterki.
- Przygotuj sos ziołowy. Drobno posiekaj zioła, wymieszaj z oliwą i startym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos pomidorowy. Na dużej patelni (takiej, w której można zapiekać w piekarniku) rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Dodaj posiekany czosnek, kurki i paprykę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano, tymianek i chili. Wlej pomidory, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj posiekaną świeżą bazylię.
- Ułóż pokrojone warzywa na wierzchu sosu pomidorowego, zaczynając od zewnętrznej krawędzi patelni. Układaj plasterki warzyw naprzemiennie, miksując koloru. Po ułożeniu dopraw warzywa solą i pieprzem i skrop je ziołowym sosem.
- Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- Piecz przez około 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij patelnię i piecz przez kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.
- Podawaj ratatouille takie, jakie jest, lub z dodatkiem polenty lub ryżu. Prosty kawałek rustykalnego domowego chleba również jest świetny.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Co to jest ratatouille?
Ratatouille to tradycyjna potrawa z południa Francji, a dokładnie z Prowansji. To duszone lub zapiekane warzywa (najczęściej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i cebula) doprawione czosnkiem, ziołami i oliwą. Istnieje wiele wariantów tego dania: niektórzy duszą warzywa razem na patelni, inni, jak w tej wersji układają je w plastry i zapiekają w piekarniku. W każdej odsłonie ratatouille pozostaje potrawą prostą, aromatyczną i wegetariańską.
Jakie grzyby można dodać do ratatouille?
Najlepiej sprawdzają się kurki, dzięki swojej delikatności i orzechowemu aromatowi dobrze łączą się z warzywami i ziołami. Poza nimi można użyć też pieczarek, boczniaków, czy grzybów leśnych (np. podgrzybków), świeżych, mrożonych lub z zalewy.
Jakie warzywa można dodać lub zamienić?
Podstawą są cukinia, bakłażan, pomidory, papryka i cebula. Jeśli czegoś brakuje, można dodać żółtą cukinię, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki albo dynię hokkaido. Zimą dobrze sprawdzi się też pasata pomidorowa zamiast świeżych pomidorów, a pieczona papryka ze słoika jako alternatywa dla surowej.
Czym doprawić ratatouille?
Najlepiej sprawdzą się zioła śródziemnomorskie: tymianek, oregano, bazylia i rozmaryn. Do tego odrobina soli, pieprzu i szczypta chili. Dla intensywniejszego aromatu warto przygotować osobno sos ziołowy, z oliwy, czosnku i świeżych ziół i skropić nim warzywa przed pieczeniem.
Z czym podawać ratatouille?
Ratatouille świetnie smakuje solo, ale można je podać z ryżem, kaszą, bagietką, a nawet z jajkiem w koszulce. Pasuje też do pieczonych ziemniaków lub jako dodatek do ryby albo pieczonych mięs.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.