"Dookoła świata" - praktyczny przewodnik po fascynujących miejscach, które odwiedził szef kuchni, pisarz, osobowość telewizyjna - Anthony Bourdain

"Czy świat potrzebuje kolejnego przewodnika kulinarnego i czy to my musimy go napisać?"

To pytanie zadała na wstępnie Laurie Woolever, wieloletnia asystentka Bourdaina i współautorka książki. Oboje poznali się w 2002, gdy była redaktorką i testerką przepisów, które znalazły się w pierwszej książce Tony'ego "Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook". Kolejną książkę "Apetyt" napisali już razem. W marcu 2017 roku oboje zaczęli pierwsze rozmowy dotyczące książki "Dookoła świata". Laurie, mimo, że podobało jej się to wspólne pisanie nie była do końca do pomysłu przekonana.

Anthony Bourdain i Laurie Woolever Dookoła Świata. Niepokorny przewodnik kulinarny

Bourdain i Woolever postanowili napisać przewodnik turystyczny zaledwie kilka miesięcy przed jego śmiercią. Spotkali się i przez ponad godzinę naszkicowali plan książki. Niestety było to ich jedyne spotkanie, po którym Laurie zostało godzinne nagranie, szkic i plany na teksty poświęcone ważnym dla Tony'ego tematom. Odszedł jednak, zanim miał okazję je napisać...

Laurie Woolever po śmierci Anthony'ego Bourdaina zdecydowała się zwerbować grupę jego przyjaciół, członków rodziny i współpracowników, by podzielili się przemyśleniami i wspomnieniami na temat miejsc, które poznawali razem z Tonym. Część cytatów w książce pochodzi z programów "Bez rezerwacji", "Postój" i "Miejsca nieznane", a także ze wzmianek pojawiających w różnych publikacjach. Tak powstał niepokorny przewodnik kulinarny "Dookoła świata".

Anthony Bourdain i Laurie Woolever "Dookoła Świata" - Niepokorny przewodnik kulinarny.  Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak dostać się do danych miejsc, gdzie się zatrzymać i czego unikać. Książka została napisana w charakterystyczny dla Bourdaina, zabawny i kąśliwy sposób. Co ciekawe, podczas wertowania książki nie znajdziemy ani jednej fotografii, poza tą na okładce, a szkoda...

Książka "Dookoła Świata" to bez wątpienia pozycja obowiązkowa dla tych wszystkich, którzy tęsknią za światem Anthony'ego Bourdaina. Każdy kto kocha podróże, inteligentny dowcip i charyzmę Bordaina będzie czerpał przyjemność z lektury.

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun

ateny-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Herbata  - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie!   

herbata-odkryj-prawdziwy-smak-najszlachetniejszego-napoju-na-swiecie

Hiszpania do zjedzenia - Bartek Kieżun

hiszpania-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.