Sałatka z burratą, pomarańczami, bazylią i ziarnami kolendry. Ser burrata z czerwoną, krwistą pomarańczą, jedno z najpopularniejszych dań Yotama Ottolenghiego

W londyńskiej restauracji Nopi, prowadzonej przez Yotama Ottolenghiego, jednym z najbardziej uwielbianych dań jest burrata z krwistą pomarańczą, bazylią, kolendrą i lawendą. To proste i wyjątkowo aromatyczne danie, które zdobyło serca klientów, stając się prawdziwym hitem. Ottolenghi w swojej książce Nopi wspomina, że „nasi goście często wybierają to danie, a co miesiąc sprzedajemy około 1000 sztuk!”.

Sezon na słodko-gorzkie pomarańcze jest krótki, dlatego restauracja oferuje wiele alternatyw, takich jak białe brzoskwinie, klementynki, różowy grejpfrut, pieczone czerwone winogrona, marynowane gruszki i kalarepa. To wspaniały pomysł, który warto naśladować. Nawet zwykłe pomarańcze świetnie komponują się z tym daniem.

Burrata z krwistą pomarańczą bazylią i kolendrą

SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 2 pomarańcze
  • 2 - 3 kulki burraty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 łyżeczki suszonej lawendy - u mnie skórka z otartej limonki
  • sok z limonki
  • 1/2 małego ząbka czosnku, rozgniecionego lub startego
  • 1 łyżka nasion kolendry, prażonych na suchej patelni
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu oliwę z miodem, czosnkiem, szczyptą soli.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, natychmiast zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do mieszanki oliwy dodajemy sok i otartą skórkę z limony oraz uprażone ziarna kolendry, mieszamy.
  4. Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.
  5. Na 2 talerzach rozkładamy plasterki pomarańczy.
  6. Obok pomarańczy układamy kulkę lub dwie burraty. Kupiłam bardzo małe burraty, więc dałam dwie na porcję.
  7. Polewamy całość mieszanką z oliwy.
  8. Posypujemy listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem, serwujemy.
Burrata z krwistą pomarańczą bazylią i kolendrą

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis - inspiracja z książki Nopi - Yotam Ottolenghi i Ramael Scully.
  • Burrata nie ma sobie równych, jej skórka to mozzarella, a miękkie wnętrze to mieszanka mozzarelli i śmietany, która zaczyna wyciekać po rozerwaniu kulki. Warto poszukać oryginalnej burraty, ale równie smakowitym wyborem będzie mozzarella z mleka bawolego.
  • Warto również wspomnieć, że Ottolenghi używa w swoim daniu lawendy, która dodaje mu niepowtarzalnego aromatu. W swoim przepisie lawendę zastąpiłam skórką z limonki, ponieważ zimową porą nie miałam w swoim ogrodzie lawendy.

Zobacz również

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

salatka-z-buraczkow-i-ananasa-z-feta-i-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.