Ukryj menu

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą – przepis na lekką i orzeźwiającą przekąskę. Pomysł na szybką kolację, sałatkę na imprezę lub sylwestrowy stół

Jak przygotować carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą?

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą to idealna propozycja na lekką, orzeźwiającą przekąskę. Słodycz melona doskonale łączy się z kremową mozzarellą, a całość dopełnia aromatyczna oliwa z ziołami. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i podczas różnych spotkań w gronie znajomych.

Z czym podać marynowaną mozzarellę?

Marynowana mozzarella jest niezwykle uniwersalna – można ją połączyć nie tylko z melonem, ale także z pomidorami, plasterkami ogórka czy truskawkami. Kulki mozzarelli możesz przygotować dzień wcześniej, aby smaki marynaty miały czas się przeniknąć. Pamiętaj, aby po wyjęciu z lodówki pozostawić mozzarellę na pół godziny w temperaturze pokojowej, ponieważ oliwa z oliwek, która jest składnikiem marynaty w niskiej temperaturze krzepnie.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Posiekaj papryczkę chili, listki bazylii i szczypiorek, wymieszaj z oliwą, otartą skórką z cytryny i dopraw solą.
  2. Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i zalej marynatą.
  3. Melona obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż miąższ z pestkami.
  4. Każdą ćwiartkę Pokrój na bardzo cienkie plastry i rozłóż na 4 talerzach.
  5. Sokiem z cytryny skrop melona i na wierzch wyłóż kulki mozzarelli razem z marynatą.
  6. Plastry melona możesz ułożyć na płasko lub pozawijać w nie kuliki mozzarelli.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie owoce i warzywa zamiast melona sprawdzą się w przepisie?

Melona można zastąpić plasterkami dojrzałych pomidorów, ogórków, truskawek lub nawet gruszek. Te owoce i warzywa równie dobrze komponują się z marynowaną mozzarellą, tworząc ciekawe warianty smakowe.

Czy można użyć innego rodzaju mozzarelli?

Tak, zamiast kulek mozzarelli mini można użyć dużych kul mozzarelli, które należy pokroić na plasterki. Możesz również sięgnąć po burratę, porozrywać ją na kawałki, rozłożyć na plastrach melona i skropić marynata.

Jak długo można przechowywać marynowaną mozzarellę?

Marynowaną mozzarellę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby przed podaniem wyjąć ją na około 30 minut, aby oliwa z oliwek zmiękła.

Czy danie można przygotować wcześniej?

Tak, marynatę do mozzarelli możesz przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły. Plastry melona warto jednak pokroić tuż przed podaniem, aby zachować ich świeżość.

Co zrobić, aby carpaccio wyglądało bardziej elegancko?

Plastry melona można ułożyć na talerzu w dekoracyjny sposób – na przykład w formie wachlarza lub zwijać je w ruloniki. Można także ozdobić danie listkami świeżej bazylii lub innymi mikroliśćmi.

Czy carpaccio z melona można podać jako deser?

Jeśli chcesz przygotować bardziej deserową wersję, wystarczy, że zrezygnujesz z wytrawnej marynaty. W zamian przygotuj słodką marynatę, np. z miodu, soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem mięty i odrobiny chili.

Zobacz również

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Sałatka z kurczaka w curry z pomarańczami i różowym sosem

salatka-z-kurczaka-w-curry-z-pomaranczami-i-rozowym-sosem

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.