Chłodnik z botwinki to pyszna i orzeźwiająca przystawka na letnim przyjęciu. Podany z przepiórczym jajkiem w małych kubkach będzie prezentował się wyjątkowo apetycznie.
Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, co raz więcej gorących dni, bierzemy się więc do dzieła.

Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej. Gotowy chłodnik w lodówce może postać nawet 3 dni. Dla urozmaicenia jednego dnia możemy podać chłodnik z ugotowanym jajkiem na twardo, drugiego z puree ziemniaczanym.
Składniki
- 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe
- 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki małosolne lub kiszone
- 1 ząbek czosnku
- zakwas z buraków lub sok z cytryny
- 500 ml kefiru
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Botwinkę z buraczkami płuczemy, liście z łodygami drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy całość do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, tak aby przykryć botwinkę. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy z ognia, zakwaszamy sokiem z cytryny lub zakwasem z buraczków i studzimy.
- Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków.
Zobacz również
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

Botwina kiszona w kefirze

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:16:36
Pyszności!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 12:00:01
Na upały w sam raz!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.