Przepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson "Przy moim stole". Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione.

W związku z tym, że chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady w pastylkach. Dodałam więc cukier zwykły, cukier waniliowy i różne czekolady (trafił się nawet kawałek czekolady z pomarańczami).

Nigella podpowiada, że to ciasto możemy wymieszać 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem, a nieupieczone ciastka, wyłożone w kopczyki na papierze mrozić.

Składniki

75 g miękkiego masła

150 g cukru

1 jajo

1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego

125 g mąki

50 g kakao

1 łyżeczka sody

szczypta soli

125g gorzkiej czekolady

50 g pestek dyni

Wykonanie

Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą.  W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do utartej masy, miksując na niskich obrotach.

Czekoladę drobno siekamy. Mieszamy, już łyżką posiekaną czekoladę i pestki dyni z ciastem.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką kopczyki ciasta, nie rozpłaszczamy.

Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 10 - 12 minut, aż ciasteczka lekko zastygną i popękają na wierzchu. W środku będą całkiem miękkie, ale kiedy przestygną, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego!

Zobacz również

Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada

nocne-jogurtowe-gofry-i-goraca-czekolada

Czarne cantuccini, czerwone wino i Viticulture

czarne-cantuccini-czerwone-wino-i-viticulture

Ciasteczka serowe z rozmarynem

ciasteczka-serowe-z-rozmarynem

Deser kawowo czekoladowy na kokosowym mleku

deser-kawowo-czekoladowy-na-kokosowym-mleku

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.