
Przepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson "Przy moim stole". Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione.
W związku z tym, że chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady w pastylkach. Dodałam więc cukier zwykły, cukier waniliowy i różne czekolady (trafił się nawet kawałek czekolady z pomarańczami).
Nigella podpowiada, że to ciasto możemy wymieszać 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem, a nieupieczone ciastka, wyłożone w kopczyki na papierze mrozić.
SKŁADNIKI
75 g miękkiego masła
150 g cukru
1 jajo
1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego
125 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
125g gorzkiej czekolady
50 g pestek dyni
WYKONANIE
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy stopniowo sypkie składniki do utartej masy, miksując na niskich obrotach.
Czekoladę drobno siekamy. Mieszamy, już łyżką posiekaną czekoladę i pestki dyni z ciastem.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką kopczyki ciasta, nie rozpłaszczamy.
Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 10 - 12 minut, aż ciasteczka lekko zastygną i popękają na wierzchu. W środku będą całkiem miękkie, ale kiedy przestygną, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego!
Tagi
czekoladaciasteczkakakaopestki dynikruche ciasteczkaciemna czekoladaciastkaczekoladowe ciasteczkaNigella Lawsonprzepisy NigelliZobacz również
Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Alfajores - kruche i słodkie ciasteczka z dulce de leche

Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.