Czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni. Przepis Nigelli Lawson na szybkie i bardzo pyszne czekoladowe ciastka
Przepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson "Przy moim stole". Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione.
Chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam więc parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady w pastylkach. Dodałam więc cukier zwykły, cukier waniliowy i różne czekolady. Trafił się nawet kawałek gorzkiej czekolady z pomarańczami.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Masło ucieramy na jasną, puszystą masę.
- Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą.
- W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól.
- Dodajemy stopniowo sypkie składniki do utartej masy, miksując na niskich obrotach.
- Czekoladę drobno siekamy.
- Mieszamy, już łyżką posiekaną czekoladę i pestki dyni z ciastem.
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką kopczyki ciasta, nie rozpłaszczamy.
- Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 10 - 12 minut, aż ciasteczka lekko zastygną i popękają na wierzchu.
- W środku będą całkiem miękkie, ale kiedy przestygną, stwardnieją.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Nigella podpowiada, że to ciasto możesz wymieszać 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem.
- Nieupieczone ciastka, wyłożone w kopczyki na papierze możesz zamrozić.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.