Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili - nietypowe połączenie smaków w klasycznym deserze według Jarzynovej. Bezglutenowe ciasto, idealne dla wielbicieli nowych doznań smakowych
Brownie z bakłażana z dodatkiem chili to zaskakujące połączenie smaków, nadające klasycznemu deserowi nowy wymiar. Bakłażan sprawia, że ciasto jest wilgotne, a szczypta chili dodaje nuty pikantności, tworząc kremowe brownie o unikalnym smaku.
To nietuzinkowe ciasto jest łatwe w wykonaniu, smaczne i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków i przekonajcie się, że bakłażany mogą być doskonałym składnikiem deserów!
SKŁADNIKI
- 3-4 bakłażany (1 kg)
- 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
- 200 g masła
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 100 g dobrej jakości gorzkiego kakao + kakao do posypania
- 140 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego chili (lub mniej w zależności od preferencji)
- masło do wysmarowania formy
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Umyte i osuszone bakłażany nakłuwamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 60 minut, aż bakłażany będą miękkie.
- Przekładamy upieczone bakłażany na durszlak i ostawiamy, aż nieco przestygną i odparują.
- Obniżamy temperaturę w piekarniku do 160°C.
- Kiedy bakłażany przestygną obieramy je ze skórki i odciskamy z nadmiaru soków.
- Czekoladę kroimy na kawałki i razem z masłem przekładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem gorącą wodą. Dno miski nie powinno dotykać wrzątku.
- Rozpuszczoną czekoladę z masłem miksujemy z bakłażanem na gładkie purée.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
- Kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz sól i chili mieszamy za pomocą widelca lub rózgi.
- Masę jajeczną mieszamy z suchymi składnikami szybko i sprawnie tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy purée z bakłażanowa, masła i czekolady, mieszamy do połączenia składników.
- Przelewamy masę do okrągłej formę o średnicy około 22-24 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 50 – 60 minut.
- Pieczemy tak, jak brownie, czyli do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto powinien wyjść z wilgotnymi okruchami, ale bez śladów surowego ciasta. Odpowiednia wilgotność wewnątrz brownie, jest pożądana w przypadku tego rodzaju ciasta.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy co najmniej 30 minut przed podaniem.
- Podajemy posypane kakao lub z innymi dodatkami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na brownie z bakłażana i chili pochodzi z warsztatów kulinarnych "Jarzynovy Ferment" w Łowyniu, prowadzonych przez Dominikę Wójciak.
- Spróbuj brownie z solonym karmelem i pieczonymi śliwkami, tak, jak na warsztatach podała nam Dominika Jarzynova.
- Dla odmiany podaj brownie ze śmietaną, creme fraiche lub jogurtem, udekorowane ulubionymi owocami. Skrop syropem klonowym dla dodatkowego smaku.
- W innej wersji, posyp brownie kakao i podawaj z waniliowymi, czekoladowymi lub śmietankowymi lodami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.