Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej

Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili - nietypowe połączenie smaków w klasycznym deserze według Jarzynovej. Bezglutenowe ciasto, idealne dla wielbicieli nowych doznań smakowych

Brownie z bakłażana z dodatkiem chili to zaskakujące połączenie smaków, nadające klasycznemu deserowi nowy wymiar. Bakłażan sprawia, że ciasto jest wilgotne, a szczypta chili dodaje nuty pikantności, tworząc kremowe brownie o unikalnym smaku.

To nietuzinkowe ciasto jest łatwe w wykonaniu, smaczne i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków i przekonajcie się, że bakłażany mogą być doskonałym składnikiem deserów!

brownie z bakłażana i chili wg Jarzynovej

SKŁADNIKI

  • 3-4 bakłażany (1 kg)
  • 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • 200 g masła
  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • 100 g dobrej jakości gorzkiego kakao + kakao do posypania
  • 140 g mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili (lub mniej w zależności od preferencji)
  • masło do wysmarowania formy

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Umyte i osuszone bakłażany nakłuwamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 60 minut, aż bakłażany będą miękkie.
  4. Przekładamy upieczone bakłażany na durszlak i ostawiamy, aż nieco przestygną i odparują.
  5. Obniżamy temperaturę w piekarniku do 160°C.
  6. Kiedy bakłażany przestygną obieramy je ze skórki i odciskamy z nadmiaru soków.
  7. Czekoladę kroimy na kawałki i razem z masłem przekładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem gorącą wodą. Dno miski nie powinno dotykać wrzątku.
  8. Rozpuszczoną czekoladę z masłem miksujemy z bakłażanem na gładkie purée.
  9. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
  10. Kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz sól i chili mieszamy za pomocą widelca lub rózgi.
  11. Masę jajeczną mieszamy z suchymi składnikami szybko i sprawnie tylko do połączenia składników.
  12. Na koniec dodajemy purée z bakłażanowa, masła i czekolady, mieszamy do połączenia składników.
  13. Przelewamy masę do okrągłej formę o średnicy około 22-24 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  14. Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 50 – 60 minut.
  15. Pieczemy tak, jak brownie, czyli do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto powinien wyjść z wilgotnymi okruchami, ale bez śladów surowego ciasta. Odpowiednia wilgotność wewnątrz brownie, jest pożądana w przypadku tego rodzaju ciasta.
  16. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy co najmniej 30 minut przed podaniem.
  17. Podajemy posypane kakao lub z innymi dodatkami.
brownie z bakłażana i chili wg Jarzynovej

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na brownie z bakłażana i chili pochodzi z warsztatów kulinarnych "Jarzynovy Ferment" w Łowyniu, prowadzonych przez Dominikę Wójciak.
  • Spróbuj brownie z solonym karmelem i pieczonymi śliwkami, tak, jak na warsztatach podała nam Dominika Jarzynova.
  • Dla odmiany podaj brownie ze śmietaną, creme fraiche lub jogurtem, udekorowane ulubionymi owocami. Skrop syropem klonowym dla dodatkowego smaku.
  • W innej wersji, posyp brownie kakao i podawaj z waniliowymi, czekoladowymi lub śmietankowymi lodami.

Zobacz również

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada

nocne-jogurtowe-gofry-i-goraca-czekolada

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim mlekiem

serniczki-z-czekoladowymi-kukurydzianymi-platkami-i-slodkim-zageszczonym-mlekiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.