Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej
Domowy grejpfrutowy środek do sprzątania. Płyn nadaje się do większości powierzchni. W mojej kuchni jest wykorzystywany na bieżąco i prawie do wszystkiego. Myję nim blaty, szafki, lodówkę, parapet, przecieram płytę kuchenki, czy drzwiczki piekarnika.
![domowy uniwersalny płyn ekologiczny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Domowy-plyn-uniwersalny-z-octu-i-grejpfrutow-595x892.webp)
Płyn przygotowuję w małych porcjach, nie robię zapasów. Kiedy zamawiam z ekologicznej sycylijskiej plantacji grejpfruty, obieram cieniutko z nich skórki (bez albedo) i mrożę. Dzięki temu nic się nie marnuje, a ja mogę na bieżąco robić płyn i cieszyć się przyjemnym zapachem grejpfrutów. Gotowy płyn po tygodniu nadal czuć również octem, ale ten zapach szybko ulatnia się z powierzchni, które wycieram. Jeżeli będzie bardzo Wam przeszkadzał możecie rozcieńczyć octowy płyn wodą.
SKŁADNIKI
- skórki z 1 grejpfruta
- około 200 ml octu spirytusowego lub jabłkowego
- kilka kropel olejku z drzewa herbacianego
WYKONANIE
Skórki z grejpfrutów obieramy z białej części, czyli albedo. Same skórki wrzucamy do butelki lub słoika i zalewamy octem.
Odstawiamy na 7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzamy płyn przez sitko, aby oddzielić skórki. Do gotowego płynu dodajemy kilka kropel olejku z drzewa herbacianego, który znany jest przede wszystkim z właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Płyn najlepiej przelać do spryskiwacza. Taki domowy płyn nadaje się do większości powierzchni.
Przepis na ten uniwersalny i naturalny płyn czyszczący pochodzi z książki "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej". To kompendium wiedzy na temat zdrowego przechowywania jedzenia oraz wegetariańskie i wegańskie przepisy.
![Ekologiczna kuchnioa Jagny Niedzielskiej, zerowaste bez resztek Jagna Niedzielska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Ekologiczna-Kuchnia-Jagny-Niedzielskiej-595x892.webp)
Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? Chcesz właściwie przechowywać żywność? Chcesz wiedzieć co i jak najlepiej przechowywać w kuchennych szafkach lub lodówce? Zastanawiasz się, jak planować zakupy, aby wykorzystać wszystkie produkty i nie wyrzucać zepsutych lub przeterminowanych nadwyżek do kosza? Chcesz wydawać mniej pieniędzy na jedzenie?
W odpowiedzi na te i inne pytania Jagna Niedzielska napisała książkę pełną praktycznych porad, kuchennych tricków i ciekawostek. W książce znajdziemy aż 50 porad, jak zdrowo przechowywać żywność i 60 przepisów na wegańskie i wegetariańskie potrawy.
Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej to przede wszystkim przepisy na proste, wyjątkowo smaczne wegańskie i wegetariańskie potrawy, dzięki którym nie będziemy marnować jedzenia. Z książki dowiemy się, jak łatwo zmienić nawyki, by marnować mniej jedzenia i pieniędzy. Ekologia może być ekonomiczna.
Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Zobacz również
Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem
![domowy-ocet-jablkowy-ze-skorek-ocet-szarlotkowy-z-cynamonem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A0323-595x892.webp)
Jeden garnek, jedna planeta - jedna książka - Anna Jones
![jeden-garnek-jedna-planeta-jedna-ksiazka-anna-jones](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/jeden-anna-jones-595x896.jpg)
Smażona marchewka z nasionami anyżu i pesto z natki marchewki
![smazona-marchewka-z-nasionami-anyzu-i-pesto-z-natki-marchewki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/Smazone-mlode-marchewki-z-pesto-z-natki-marchewki-595x858.jpg)
Placek z zakwasu na chleb ze szczypiorkiem i sezamem
![placek-z-zakwasu-na-chleb-ze-szczypiorkiem-i-sezamem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/placek-na-zakwasie-1-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.