Książka "Dynia od kuchni 50 przepisów na jesień". Dynia - królowa jesieni w kuchni
Dynia to bezsprzeczna królowa jesieni. Można ją jeść na okrągło i na wszelkie sposoby. Jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu dań ale także pięknym warzywem, które czasem aż żal rozkroić.

Hokaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa … to tylko niektóre z dyniowych odmian. Istnieje aż 20 gatunków dyni, a każdy z nich ma kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt odmian i nie sposób ich zliczyć, bo ciągle powstają nowe.
„Dynia od kuchni” to kompendium kulinarnej wiedzy na temat dyni. Dowiemy się z jaką dynię najlepiej wybrać, jak ją obrać i pokroić, co zrobić z pestkami i jak przyrządzić puree, które to jest często podstawą wielu przepisów.
W książce „Dynia od kuchni” znajdziemy ponad 50 inspirujących przepisów na jesień. Od tych klasycznych do zupełnie niestandardowych przepisów na dania z dynią w roli głównej. Zakochacie się w dyni na nowo!
Polecam pyszne, chrupiące placki z dyni, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
"Dynia od kuchni - 50 przepisów na jesień", Buchmann, Warszawa 2022. Pięknie wydana książka, która będzie doskonałym prezentem dla wszystkich amatorów dyni.
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Zobacz również
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz

Dagmara 2022-10-31 20:02:54
Zawsze z niecierpliwością czekam na sezon na dynie. Uwielbiam je w każdej postaci!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-11-02 12:41:55
Dynia jest bardzo uniwersalna i cieszę się że przebojem wróciła do kuchni 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.