Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Przy okazji możemy przygotować danie w duchu zero waste i nic się nie zmarnuje!
Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości do piekarnika. Dobrze sprawdzi się również patelnia z odpinaną rączką.
Szparagi możemy krótko zblanszować, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, al dente, blanszowanie pomijamy.
SKŁADNIKI
1 pęczek zielonych szparagów
250 g pomidorków koktajlowych
6 jajek
150 g sera żółtego wędzonego, startego
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
sol, pieprz
WYKONANIE
Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 2 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt grecki, musztardę, mieszamy trzepaczką, aż jaja połączą się z jogurtem. Do masy dodajemy 3/4 startego sera wędzonego, szczypiorek, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni (żeliwnej lub innej, którą możemy włożyć do piekarnika, np. z odpinaną rączką), minutę obsmażamy kawałki szparagów, zalewamy całość masą jajeczną i smażymy około 3 minuty na średnim ogniu. Rozkładamy na wierzchu końcówki szparagów, pomidorki koktajlowe, posypujemy pozostałym serem i ostrożnie wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy, aż frittata będzie ścięta, około 10 - 12 minut.
Smacznego
www.mojasmacznakuchnia.com.pl 2019-04-30 20:00:38
piękna!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-01 23:20:26
pięknie dziękuję 🙂
Odpowiedz
kamciss 2019-05-16 17:10:35
Świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie :)
Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-05-17 11:01:19
tak, leniwe i ...późne śniadanie 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.