Baba Easter jelly with chicken and turkey. Jelly in the form - a tasty and decorative idea for the Easter table

We associate Easter with eggs, white sausage, sour soup, mazurkas and sweet yeast cakes. If we have a baby mold, we can make a cake, but this time not sweet. Jelly served in this form can be a tasty and at the same time decorative element of the Easter table.


To prepare the jelly baby, I used a mold with a capacity of about 1 l and several smaller bowls.

INGREDIENTS

DECOCE

  • 500 g turkey broth portion - necks, wings, body
  • 500 g of chicken thigh fillets
  • 2 large carrots
  • 1/2 celery, root
  • 2 parsley, root
  • 3 cloves of garlic
  • 1 onion
  • 1 le
  • 3 bay leaves
  • 3 grains of allspice
  • 10 peppercorns
  • 2 liters of water
  • 1 tablespoon of balsamic vinegar
  • salt
  • pepper
  • 50 g of gelatin

DECORATION

  • 3 hard-boiled eggs
  • 1 bunch of parsley
  • 1 can of fine canned peas
  • oil to lubricate molds

EXECUTION

  1. Meat, peeled vegetables, spices pour cold water, bring to a boil, then reduce the heat and cook for about 2 hours.
  2. Season with salt and pepper.
  3. Meat and vegetables are washed and cooled.
  4. Strain the decoction through a fine sieve, bring to a boil, add gelatine, season with balsamic vinegar.
  5. Grease the jelly molds with oil.
  6. Peel the meat from the bones, shred it and put it into molds or bowls.
  7. Decorate with slices of boiled egg, boiled carrot,  parsley and peas.
  8. We put them in layers and remember that what we put on the bottom will be on top when placed on a plate.
  9. Gently pour the cooled decoction with gelatin into the molds.
  10. Put the whole thing in the fridge to set.
  11. Before serving, the mold can be immersed in hot water for 2 seconds to make it easier to remove the jelly onto the plate.

also check

Spring salad - quail eggs marinated in beetroot

jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka

Eggs with avocado mousse and peppercorn, or watercress

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Herring salad with baked potatoes

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Fragrant perilla - salad with perilla, chickpeas, cherry tomatoes and quail eggs

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Comments

Bea 2017-04-09 22:30:41

wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki...
mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??

Response

TajemniceSmaku 2017-04-11 12:58:52

Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłam w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w tej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiam i życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt!

Response

Bea 2017-04-13 11:08:07

dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie ;) a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra ;)
dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
te święta będą z Wasza galaretą debiut ;) pozdrawiam;)

Response

TajemniceSmaku 2017-04-13 12:50:23

Pomyłka, już poprawiam, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę ... wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.

Response

add comment

Your email address will not be published.