Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka. Galareta w formie babki - smaczny i dekoracyjny pomysł na wielkanocny stół
Galareta z kurczaka i indyka w formie baby to smaczny i efektowny dodatek do tradycyjnego wielkanocnego stołu. To kolorowe danie przygotowane w foremce do baby zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także eleganckim wiosennym wyglądem. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje świąteczne menu, nie rezygnując z tradycji.
SKŁADNIKI
Wywar
Dodatki
WYKONANIE
- Mięso, obrane warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso i warzywa wymyjemy i studzimy.
- Wywar przecedzamy przez gęste sito, zagotowujemy, dodajemy żelatynę, doprawiamy octem balsamicznym.
- Formy do galarety smarujemy olejem.
- Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek.
- Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem.
- Przekładamy warstwowo i pamiętamy o tym,, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie na wierzchu.
- Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną.
- Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
- Przed podaniem foremkę możemy zanurzyć na 2 sekundy w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąc galaretę na talerz.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania baby z galarety użyłam formy o pojemność około 1 l i kilka mniejszych miseczek.
- Dla osób preferujących dania wegetariańskie, można łatwo przygotować taką galaretkę bez dodatku mięsa. Zamiast kurczaka i indyka, można użyć różnorodnych warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy pieczarki. Zamiast żelatyny zwierzęcej, jako roślinną alternatywę można wykorzystać agar-agar.
- W wersji mięsnej tej galaretki, istnieje wiele możliwości eksperymentowania z różnymi rodzajami mięsa. Oprócz kurczaka i indyka, można wypróbować dodanie mięsa wieprzowego, wołowego czy też z królika.
- Galareta, czy to mięsna, czy warzywna doskonale sprawdzi się jako danie przygotowywane z wyprzedzeniem. Można ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, co ułatwi organizację przyjęcia wielkanocnego i pozwoli na skoncentrowanie się na innych potrawach w dniu święta.
Bea 2017-04-09 22:30:41
wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki...
mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-11 12:58:52
Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłam w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w tej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiam i życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt!
Odpowiedz
Bea 2017-04-13 11:08:07
dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie ;) a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra ;)
dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
te święta będą z Wasza galaretą debiut ;) pozdrawiam;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-13 12:50:23
Pomyłka, już poprawiam, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę ... wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.