Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka
Wielkanoc kulinarnie kojarzy nam się z jajami, białą kiełbasą, żurkiem, mazurkami i słodkimi drożdżowymi babami. Jeżeli mamy foremkę do baby możemy zrobić babkę, ale tym razem nie na słodko.

Galareta podana w takiej formie może stanowić smaczny i jednocześnie dekoracyjny element wielkanocnego stołu.
Moja foremka ma pojemność około 1 l więc cześć galarety przygotowałam w mniejszych miseczkach.
Składniki
WYWAR
- 500g porcja rosołowa z indyka - 2 szyjki i 2 skrzydła
- 500g filetów z uda kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1/2 selera, korzeń
- 2 pietruszki, korzeń
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 por
- 3 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 2l wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 50g żelatyny
DEKORACJA
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 puszka groszku konserwowego drobnego
- olej do smarowania foremek
Wykonanie
WYWAR
Mięso, obrane warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i warzywa wymyjemy i studzimy. Wywar przecedzamy przez gęste sito, zagotowujemy, dodajemy żelatynę, doprawiamy octem balsamicznym.
Formy do galarety smarujemy olejem.
DEKORACJA
Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek.
Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem. Przekładamy warstwowo, zwracając uwagę na to, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie naszą dekoracją.
Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem foremkę możemy zanurzyć na 2 sekundy w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąc galaretę na talerz.
Zobacz również
Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach - wiosenna sałatka

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Bea 2017-04-09 22:30:41
wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki...
mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-11 12:58:52
Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłam w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w tej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiam i życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt!
Odpowiedz
Bea 2017-04-13 11:08:07
dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie ;) a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra ;)
dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
te święta będą z Wasza galaretą debiut ;) pozdrawiam;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-13 12:50:23
Pomyłka, już poprawiam, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę ... wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.