Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka. Galareta w formie babki - smaczny i dekoracyjny pomysł na wielkanocny stół

Galareta z kurczaka i indyka w formie baby to smaczny i efektowny dodatek do tradycyjnego wielkanocnego stołu. To kolorowe danie przygotowane w foremce do baby zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także eleganckim wiosennym wyglądem. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje świąteczne menu, nie rezygnując z tradycji.


SKŁADNIKI

Wywar

Dodatki

WYKONANIE

  1. Mięso, obrane warzywa, przyprawy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Mięso i warzywa wymyjemy i studzimy.
  4. Wywar przecedzamy przez gęste sito, zagotowujemy, dodajemy żelatynę, doprawiamy octem balsamicznym.
  5. Formy do galarety smarujemy olejem.
  6. Mięso obieramy z kości, rozdrabniamy i rozkładamy do foremek lub misek.
  7. Dekorujemy plastrami ugotowanego jajka, ugotowanej marchewki, natką pietruszki i groszkiem.
  8. Przekładamy warstwowo i pamiętamy o tym,, że to co ułożymy na samym dnie, po wyłożeniu na talerz będzie na wierzchu.
  9. Do foremek delikatnie wlewamy ostudzony wywar z żelatyną.
  10. Całość wkładamy do lodówki do stężenia.
  11. Przed podaniem foremkę możemy zanurzyć na 2 sekundy w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąc galaretę na talerz.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania baby z galarety użyłam formy o pojemność około 1 l i kilka mniejszych miseczek.
  • Dla osób preferujących dania wegetariańskie, można łatwo przygotować taką galaretkę bez dodatku mięsa. Zamiast kurczaka i indyka, można użyć różnorodnych warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy pieczarki. Zamiast żelatyny zwierzęcej, jako roślinną alternatywę można wykorzystać agar-agar.
  • W wersji mięsnej tej galaretki, istnieje wiele możliwości eksperymentowania z różnymi rodzajami mięsa. Oprócz kurczaka i indyka, można wypróbować dodanie mięsa wieprzowego, wołowego czy też z królika.
  • Galareta, czy to mięsna, czy warzywna doskonale sprawdzi się jako danie przygotowywane z wyprzedzeniem. Można ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, co ułatwi organizację przyjęcia wielkanocnego i pozwoli na skoncentrowanie się na innych potrawach w dniu święta.

Zobacz również

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim

kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Komentarze

Bea 2017-04-09 22:30:41

wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki...
mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-04-11 12:58:52

Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłam w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w tej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiam i życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt!

Odpowiedz

Bea 2017-04-13 11:08:07

dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie ;) a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra ;)
dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
te święta będą z Wasza galaretą debiut ;) pozdrawiam;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-04-13 12:50:23

Pomyłka, już poprawiam, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę ... wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.