Baba Easter jelly with chicken and turkey. Jelly in the form - a tasty and decorative idea for the Easter table
We associate Easter with eggs, white sausage, sour soup, mazurkas and sweet yeast cakes. If we have a baby mold, we can make a cake, but this time not sweet. Jelly served in this form can be a tasty and at the same time decorative element of the Easter table.

To prepare the jelly baby, I used a mold with a capacity of about 1 l and several smaller bowls.
INGREDIENTS
DECOCE
- 500 g turkey broth portion - necks, wings, body
- 500 g of chicken thigh fillets
- 2 large carrots
- 1/2 celery, root
- 2 parsley, root
- 3 cloves of garlic
- 1 onion
- 1 le
- 3 bay leaves
- 3 grains of allspice
- 10 peppercorns
- 2 liters of water
- 1 tablespoon of balsamic vinegar
- salt
- pepper
- 50 g of gelatin
DECORATION
- 3 hard-boiled eggs
- 1 bunch of parsley
- 1 can of fine canned peas
- oil to lubricate molds
EXECUTION
- Meat, peeled vegetables, spices pour cold water, bring to a boil, then reduce the heat and cook for about 2 hours.
- Season with salt and pepper.
- Meat and vegetables are washed and cooled.
- Strain the decoction through a fine sieve, bring to a boil, add gelatine, season with balsamic vinegar.
- Grease the jelly molds with oil.
- Peel the meat from the bones, shred it and put it into molds or bowls.
- Decorate with slices of boiled egg, boiled carrot, parsley and peas.
- We put them in layers and remember that what we put on the bottom will be on top when placed on a plate.
- Gently pour the cooled decoction with gelatin into the molds.
- Put the whole thing in the fridge to set.
- Before serving, the mold can be immersed in hot water for 2 seconds to make it easier to remove the jelly onto the plate.
also check
Spring salad - quail eggs marinated in beetroot

Eggs with avocado mousse and peppercorn, or watercress

Herring salad with baked potatoes

Fragrant perilla - salad with perilla, chickpeas, cherry tomatoes and quail eggs

Bea 2017-04-09 22:30:41
wygląda rewelacja! pięknie skomponowane jarzynki...
mam pytanie jak duza jest ta babka ? 2 l wody to chyba nie wiele? a forma chyba mniejsza niz typowa ? czy po wlaniu wywaru warzywa sie nie przemeszczają tzn nie podnoszą w górę??
Response
TajemniceSmaku 2017-04-11 12:58:52
Bea, ta foremka jest niewielka, jej pojemność to 1 litr. Pozostałe składniki galarety ułożyłam w innych miseczkach 🙂 2 litry wody wystarczyło w zupełności, gdyż w tej galarecie obłożenie (mięso, warzywa, jaja) stanowią podstawę dania, galareta tylko je ze sobą łączy 🙂 Dzięki temu też nic się nie przemieszcza. Gdyby wywaru było więcej, pewnie konieczne byłoby zalewanie galarety warstwowo na raty. Pozdrawiam i życzę Spokojnych i Zdrowych Świąt!
Response
Bea 2017-04-13 11:08:07
dziekuje.. to spokojnie moge zrobic w duzej formie ;) a co to jest filet z podudzia kurczaka to jak sie inaczej nazywa ? bo nie jestem w temacie mięsa dobra ;)
dziękuje i także życze spokojnych, umocnionych duchowo i smacznych świąt..
te święta będą z Wasza galaretą debiut ;) pozdrawiam;)
Response
TajemniceSmaku 2017-04-13 12:50:23
Pomyłka, już poprawiam, chodzi o filet z uda kurczaka, bez skóry i kości. Możesz wykorzystać całe nogi do wywaru, potem obrać z kości. Wtedy jednak należy wziąć pod uwagę ... wagę 🙂 500g w przepisie to waga odfiletowanego mięsa bez skóry i kości.
Response
add comment
Your email address will not be published.