
Hummus - tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy.
Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Dzięki swym właściwościom potrawa zdobywa coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity, krakersów lub warzyw.
Przepisów i kombinacji na humus jest wiele, zachęcamy do eksperymentowania i modyfikowania potrawy według własnych upodobań.
Dzisiaj podajemy Wam przepis na hummus z dodatkiem pomidorów suszonych i aromatycznych przypraw.
Składniki
800g ugotowanej ciecierzycy - 2 puszki
5 sztuk suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
2 łyżeczki pasty tahini
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
4-6 łyżek aquafaby - wody z puszki po ciecierzycy
sól, pieprz
Propozycja podania
czarny sezam
olej lniany
Wykonanie
Ciecierzycę odcedzamy, aquafabę zachowujemy.
Wszystkie składniki na hummus przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę.
Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby), doprawiamy ewentualnie do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.
Przed podaniem posypujemy czarnym sezamem i polewamy olejem lnianym.
Smacznego!
Tagi
śniadaniekolacjaczosnekprzekąskapomidoryprzepisy wegetariańskieciecierzycahummusprzepis wegetariańskikurkumaimbirkolendrapasta z ciecierzycycieciorkakuminkmin rzymskitahinipomidory suszoneczarny sezamszybka pasta do chlebahumusZobacz również
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

Zielony hummus - ciecierzyca, awokado, pietruszka

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.