Hummus - tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy.
Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Dzięki swym właściwościom potrawa zdobywa coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.

Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity, krakersów lub warzyw.

Przepisów i kombinacji na humus jest wiele, zachęcamy do eksperymentowania i modyfikowania potrawy według własnych upodobań.

Dzisiaj podajemy Wam przepis na hummus z dodatkiem pomidorów suszonych i aromatycznych przypraw.

Składniki


800g ugotowanej ciecierzycy  - 2 puszki


5 sztuk suszonych pomidorów z oleju


1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów


2 łyżeczki pasty tahini


sok z 1/2 cytryny


2 ząbki czosnku


1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)


1 łyżeczka mielonej kolendry


1 łyżeczka mielonej kurkumy


1 łyżeczka mielonego imbiru


4-6 łyżek aquafaby - wody z puszki po ciecierzycy


sól, pieprz


Propozycja podania


czarny sezam


olej lniany


Wykonanie

Ciecierzycę odcedzamy, aquafabę zachowujemy.
Wszystkie składniki na hummus przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę.
Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby), doprawiamy ewentualnie do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.

Przed podaniem posypujemy czarnym sezamem i polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

 

 

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Zielony hummus - ciecierzyca, awokado, pietruszka

zielony-hummus-ciecierzyca-awokado-pietruszka

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.