Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić hummus, czyli tradycyjne danie Bliskiego Wschodu?
Co sprawia, że hummus jest popularnym dodatkiem do wielu potraw, a także cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród wegetarian i wegan?
Hummus - tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Dzięki swym właściwościom potrawa zdobywa coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
Jakie różnorodne zastosowania ma hummus jako dodatek do dań oraz dlaczego warto eksperymentować z jego składnikami?
Hummus jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity, krakersów lub warzyw. Przepisów i kombinacji na humus jest wiele, zachęcam do eksperymentowania i modyfikowania potrawy według własnych upodobań. Dzisiaj proponuję przepis na hummus z dodatkiem pomidorów suszonych i aromatycznych przypraw.
SKŁADNIKI
- 800 g ugotowanej ciecierzycy - 2 puszki
- 5 - 6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
- 2 łyżeczki pasty tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu - kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 - 6 łyżek wody lub aquafaby - wody z puszki po ciecierzycy
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Ciecierzycę odcedzamy, a wodę, czyli aquafabę zachowujemy.
- Wszystkie składniki na hummus przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę.
- Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody lub aquafaby.
- Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przed podaniem możemy posypujemy czarnym sezamem, czarnuszką i polewać np. olejem lnianym.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.