Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado. Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad
Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata.
Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem czekoladowo - słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki.
SKŁADNIKI na 4 porcje
WYKONANIE
- Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
- Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch turach.
- Zdejmujemy mięso z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzucamy sos mole, dolewamy gorąca wodę lub bulion.
- Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos.
- Próbujemy, doprawiamy solą, jeżeli użyliśmy bulion może nie być takiej potrzeby.
- Do sosu wrzucamy usmażone mięso, mieszamy i jak tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, 1/2 awokado, 1/4 limonki, kolendrą i pestkami dyni.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Sos mole możesz przygotować od podstaw sam w domu
- Do tego dania użyłam gotowy sos mole, który zamówiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena).
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.