Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado. Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata.

Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem czekoladowo - słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki.

indyk w sosie mole kuchnia meksykańska

SKŁADNIKI na 4 porcje

WYKONANIE

  1. Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. 
  2. Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch turach.
  3. Zdejmujemy mięso z patelni.
  4. Na tę samą patelnię wrzucamy sos mole, dolewamy gorąca wodę lub bulion.
  5. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos.
  6. Próbujemy, doprawiamy solą, jeżeli użyliśmy bulion może nie być takiej potrzeby.  
  7. Do sosu wrzucamy usmażone mięso, mieszamy i jak tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
  8. Podajemy z ugotowanym ryżem, 1/2 awokado, 1/4 limonki, kolendrą i pestkami dyni.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Sos mole możesz przygotować od podstaw sam w domu
  • Do tego dania użyłam gotowy sos mole, który zamówiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena).

Kategorie

Obiady

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

tacos-z-mielona-wolowina-awokado-i-piklowana-cebula

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.