Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado. Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata.

Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem czekoladowo - słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki.

indyk w sosie mole kuchnia meksykańska

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 2 - 3 polędwiczki z indyka około 500 g
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • 1/2 słoiczka gotowego sosu Salsa Mole ( u mnie słoik 234 g)
  • 500 ml gorącej wody lub bulionu
  • 1 limonka
  • 2 sztuki awokado
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • pestki dyni
  • ryż

WYKONANIE

  1. Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. 
  2. Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch turach.
  3. Zdejmujemy mięso z patelni.
  4. Na tę samą patelnię wrzucamy sos mole, dolewamy gorąca wodę lub bulion.
  5. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos.
  6. Próbujemy, doprawiamy solą, jeżeli użyliśmy bulion może nie być takiej potrzeby.  
  7. Do sosu wrzucamy usmażone mięso, mieszamy i jak tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
  8. Podajemy z ugotowanym ryżem, 1/2 awokado, 1/4 limonki, kolendrą i pestkami dyni.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Sos mole możesz przygotować od podstaw sam w domu
  • Do tego dania użyłam gotowy sos mole, który zamówiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena).

Zobacz również

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

tacos-z-mielona-wolowina-awokado-i-piklowana-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.