Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado. Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad
Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata.
Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem czekoladowo - słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki.
![indyk w sosie mole kuchnia meksykańska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/indyk-mole.jpg)
SKŁADNIKI na 4 porcje
- 2 - 3 polędwiczki z indyka około 500 g
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- granulowany czosnek
- 1/2 słoiczka gotowego sosu Salsa Mole ( u mnie słoik 234 g)
- 500 ml gorącej wody lub bulionu
- 1 limonka
- 2 sztuki awokado
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- pestki dyni
- ryż
WYKONANIE
- Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
- Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch turach.
- Zdejmujemy mięso z patelni.
- Na tę samą patelnię wrzucamy sos mole, dolewamy gorąca wodę lub bulion.
- Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos.
- Próbujemy, doprawiamy solą, jeżeli użyliśmy bulion może nie być takiej potrzeby.
- Do sosu wrzucamy usmażone mięso, mieszamy i jak tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, 1/2 awokado, 1/4 limonki, kolendrą i pestkami dyni.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Sos mole możesz przygotować od podstaw sam w domu
- Do tego dania użyłam gotowy sos mole, który zamówiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena).
Zobacz również
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango
![rozowe-sushi-z-awokado-wedzonym-tofu-i-mango](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/Różowe-sushi.jpg)
Jesienne curry z dynią i krewetkami
![jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3678-2-595x892.webp)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Indycze souvlaki z sałatką horiatiki - greckie grillowanie
![indycze-souvlaki-z-salatka-horiatiki-greckie-grillowanie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/suwlaki.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.