Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

Chrupiące muszle tacos wypełnione soczystym nadzieniem wołowym. Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

Tacos wypełnione ulubionym nadzieniem możemy podać w twardych, chrupiących muszlach lub w miękkich plackach tortillach.

Polecam gotowe, kukurydziane placki "taco schells", dzięki którym przygotujemy w szybki i prosty sposób pyszną przekąskę. Co najlepsze, możemy przygotować dużą porcję przekąsek np. na imprezę w krótkim czasie. Wystarczy, że mięso możemy przygotujemy odpowiednio wcześniej, a tuż przed wypełnieniem muszli odgrzejemy. Gotowe muszle taco możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata

meksykańskie tacos z wołowiną

SKŁADNIKI

MIĘSO

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli czerwonej konserwowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

TACOS

WYKONANIE

Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, smażymy często mieszając. Doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę, smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając.

Gorącym mięsem wypełniamy muszle tacos lub tortille*, na wierzch układamy kilka plasterków awokado, łyżkę jogurtu, marynowaną cebulę, listki kolendry.

*W przypadku tortilli podgrzewamy je na patelni i na ciepłe nakładamy porcje mięsa i pozostałe dodatki, składamy na pół lub zwijamy, jak naleśnika.

Zobacz również

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

indyk-mole-z-ryzem-i-awokado-szybki-meksykanski-obiad

Piklowana czerwona cebula, pyszna i szybka marynata

piklowana-czerwona-cebula-pyszna-i-szybka-marynata

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.