Chrupiące muszle tacos wypełnione soczystym nadzieniem wołowym. Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą
Tacos wypełnione ulubionym nadzieniem możemy podać w twardych, chrupiących muszlach lub w miękkich plackach tortillach.
Polecam gotowe, kukurydziane placki "taco schells", dzięki którym przygotujemy w szybki i prosty sposób pyszną przekąskę. Co najlepsze, możemy przygotować dużą porcję przekąsek np. na imprezę w krótkim czasie. Wystarczy, że mięso możemy przygotujemy odpowiednio wcześniej, a tuż przed wypełnieniem muszli odgrzejemy. Gotowe muszle taco możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
MIĘSO
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g fasoli czerwonej konserwowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
TACOS
- awokado
- marynowana cebulka - polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach
- jogurt
- świeża kolendra
- gotowe muszle tacos lub placki tortilla
WYKONANIE
Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, smażymy często mieszając. Doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę, smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając.
Gorącym mięsem wypełniamy muszle tacos lub tortille*, na wierzch układamy kilka plasterków awokado, łyżkę jogurtu, marynowaną cebulę, listki kolendry.
*W przypadku tortilli podgrzewamy je na patelni i na ciepłe nakładamy porcje mięsa i pozostałe dodatki, składamy na pół lub zwijamy, jak naleśnika.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.