
W Twoim ciele zachodzi pięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie:
- tworzą się nowe naczynia krwionośne
- replikuje się DNA
- komórki macierzyste naprawiają zniszczone tkanki
- mnoży się flora bakteryjna
- komórki odpornościowe zwalczają intruzów, np. wirusy
Jeśli któryś z nich nie zachodzi prawidłowo, zaczynasz chorować.
Jeśli któryś z nich odpowiednio wzmocnisz, zaczynasz zdrowieć.
A to wszystko zależy od tego, co jesz.
Zastosuj niezwykle prosty i skuteczny model 5x5x5! Ciesz się jedzeniem i życiem!
William W. Li to lekarz specjalizujący się w chorobach wewnętrznych, naukowiec i autor. Doktor Li kieruje się myślą, że odkrywanie "wspólnych mianowników" zdrowia i choroby może doprowadzić do skuteczniejszych sposobów walki z chorobą. W swoich pracach skupia się na zmianie myślenia na temat zdrowia poprzez analizę wrodzonych mechanizmów obronnych ludzkiego ciała. Biorąc pod uwagę trzy czynniki: dietę, styl życia i medycynę, doktor Li przeciera nowy szlak - wykorzystanie zdolności organizmu do samouzdrawiania i opierania się chorobie.
Jedz by pokonać chorobę, o czym jest ta książka?
Dr Li stworzył model 5 x 5 x 5: jak jeść, by pokonać chorobę. Autor proponuje wprowadzić do codziennego życia pokarmy, które wzbogacą naszą dietę o cenne i prozdrowotne składniki.
Pięć dróg od jedzenia do uzdrowienia, które zna nauka. W naszym ciele nieustannie zachodzą procesy, od których zależy nasze zdrowie. To pięć mechanizmów obronnych, które stanowią główne filary naszego zdrowia: angiogeneza, regeneracja, mikrobiom, ochrona DNA i układ odpornościowy. Według autora dieta ma wpływ na każdy z nich.
W Twoim ciele nieustannie zachodzi pięć procesów, od których zależy Twoje zdrowie:
ANGIOGENEZA - tworzą się nowe naczynia krwionośne. Angiogeneza jest to proces powstawania naczyń krwionośnych. Pokarmy takie jak soja, zielona herbata, kawa, pomidory, czerwone wino, piwo, a nawet twarde sery mogą wpłynąć na mechanizm obronny angiogenezy.
DNA - ochrona DNA. DNA to nasz genetyczny wzorzec, który ponadto pełni funkcję obronną. Pewne pokarmy nie tylko pomagają w naprawie DNA, są też takie, które uaktywniają pomocne geny i dezaktywują te szkodliwe.
REGENERACJA - komórki macierzyste naprawiają zniszczone tkanki. Organizm wspomagany przez ponad 750 tysięcy komórek macierzystych znajdujących się w szpiku kostnym, płucach, wątrobie i niemal wszystkich narządach codziennie sie regeneruje. Niektóre pokarmy, na przykład gorzka czekolada, czarna herbata i piwo, mogą zmobilizować je do wspomagania regeneracji.
MIKROBIOM - mnoży się flora bakteryjna. Nasze ciała zamieszkuje niemal czterdzieści bilionów bakterii. Większość z nich chroni nasze zdrowie. Mikrobiom możemy wspomagać jedząc takie pokarmy, jak kimchi, kapusta kiszona, cheddar i chleb na zakwasie.
ODPORNOŚĆ - komórki odpornościowe zwalczają intruzów. Pokarmy takie jak jeżyny, orzechy włoskie i granat mogą aktywować układ odpornościowy, są też takie, które go wyciszają i pomagają złagodzić objawy chorób autoimmunologicznych.
Książka jest wypełniona ogromem wiedzy, popartej badaniami naukowymi. Nie należy ona do lekkich lektur, ale jeżeli chcielibyście zgłębić zależności między zdrowiem, a tym co jecie, warto po nią sięgnąć.
Dziękuję wydawnictwu Andromeda za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Kategorie
KsiążkiZobacz również
Anthony Bourdain i Laurie Woolever - Dookoła Świata. Niepokorny przewodnik kulinarny

Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun

Herbata - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie!

Botaniczne eliksiry - ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki

GOSIA 2020-11-20 18:50:10
Myślę, że ten kto chce zadbać o swoje zdrowie, powinien sięgnąć po tę książkę:) Warto przeczytać
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-21 02:55:35
Zgadzam się, to bardzo ciekawa lektura
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.