Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

Gryczany makaron soba z grzybami shimeji, cukinią i owocami granatu to pomysł na lekki obiad lub kolację. Prosty i szybki sposób na wyśmienite danie pełne wyjątkowych smaków i świeżości

Grzyby Shimeji to popularna odmiana grzybów jadalnych w Azji, szczególnie w Japonii i Chinach. Charakteryzują się delikatnym smakiem i oryginalnym wyglądem. Istnieje kilka odmian Shimeji, ale najczęściej spotykane to białe i brązowe. Doskonale komponują się z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem, będąc często wykorzystywane w zupach, stir-fry, sałatkach oraz jako dodatek do makaronów i dań mięsnych.

Makaron soba, tradycyjny japoński makaron, przygotowywany jest z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Jest to makaron o charakterystycznym kształcie i lekko orzechowym smaku. Makaron soba ma postać długich, cienkich, brązowych nitek przypominających spaghetti i może być spożywany na zimno lub na gorąco. Stanowi wyjątkową bazę między innymi  dla potraw z grzybami shimeji. Spróbuj połączenia tych smaków i odkryj kulinarne bogactwo kuchni azjatyckiej!

Gryczany Makaron soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

SKŁADNIKI

  • Makaronu soba - około 120 g
  • 150 g grzybów shimeji
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 1 mała cukinia
  • 2 - 3 łyżki owoców granatu
  • posiekana na większe kawałki dymka
  • 1 ząbek startego czosnku - opcjonalnie
  •  1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru - opcjonalnie

Sos

  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta płatków chili

WYKONANIE

  1. Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy na durszlaku lub sicie do odsączenia.
  3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos.
  4. Odcinamy spód shimeji (około 1 cm) i rozdzielamy grzyby na mniejsze porcje. Nie wymagają one intensywnego mycia, ale warto sprawdzić, czy nie ma na nich zanieczyszczeń.
  5. Rozgrzewamy oliwę w patelni na średnim ogniu.
  6. Wrzucamy grzyby shimeji na rozgrzana oliwę i smaż je przez 3 -5 minut, często mieszając, aż staną się delikatnie złote.
  7. Możemy dodać także posiekany czosnek i starty imbir dla dodatkowego smaku.
  8. Doprawiamy grzyby sosem sojowym, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  9. Grzyby Shimeji są gotowe do podania. Tak przygotowane grzyby mogą stanowić doskonałą przekąskę, dodatek do zup, makaronów, a także potraw w stylu stir-fry.
  10. Cukinię tniemy obieraczka do warzyw na cienkie paski.
  11. Do miseczek rozkładamy makaron soba, dodajemy grzyby shimeji, paski cukinii, posiekaną dymkę i owoce granatu.
  12. Całość skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonym sezamem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Makaron soba jest ceniony nie tylko za swoje smakowe walory, ale także za korzyści zdrowotne, ponieważ mąka gryczana używana do jego produkcji jest bogata w składniki odżywcze.
  • Czas gotowania makaronu soba może się różnić w zależności od producenta oraz rodzaju makaronu. W związku z tym, zawsze warto sprawdzić instrukcje na opakowaniu.
  • Grzyby shimeji zazwyczaj powinno się spożywać  po obróbce termiczne lub po delikatnym blanszowaniu.
  • Warto pamiętać, że surowe grzyby shimeji mogą być trudne do strawienia przez organizm, a blanszowanie lub gotowanie czyni je bardziej zjadliwymi i łatwiejszymi do przyswajania. Dlatego zaleca się termiczną obróbkę shimeji przed spożyciem, aby uniknąć potencjalnych problemów żołądkowych.
  • Grzyby shimeji rosną w kępkach, z długimi, cienkimi trzonami i małymi kapeluszami. Kształt przypomina bukiety drobnych grzybków, a ich wygląd jest bardzo dekoracyjny.
  • Shimeji mają delikatny smak i aromat, co czyni je wszechstronnymi w kuchni. Są lekko orzechowe i słodkawe, co sprawia, że doskonale komponują się z różnymi potrawami.

Zobacz również

Ramen. Jak zrobić ramen w domu?

ramen-jak-zrobic-ramen-w-domu

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym...

salatka-z-kapusty-z-marchewka-sezamem-imbirem-sosem-sojowym

Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon

koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.