Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią. Pyszna sałatka, dodatek do obiadu lub szybka i lekka kolacja
Co to jest kuskus i jak go szybko i łatwo przygotować?
Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy suszony kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i po 5 - 15 minutach mamy gotowe danie. Czas zaparzania zależy od rodzaju kaszy, najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Marchewki bardzo cienko obieramy i kroimy w słupki lub w plastry (małe pozostawiamy w całości).
- Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, bez białego albedo.
- Następnie pomarańcze filetujemy Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
- Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy marchewki przez około 5 minut, cały czas mieszamy.
- Następnie dodajemy otartą skórkę pomarańczy, sól, pieprz, dolewamy gorącą wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
- Wyjmujemy marchewki i odkładamy na bok.
- Do pozostałego płynu dodajemy czosnek, kardamon, sok z pomarańczy i ocet, zagotowujemy.
- Do miski wsypujemy kuskus i zalewamy gorącą miksturą około 1 cm nad poziom kaszy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), w razie konieczności dolewamy wrzątek.
- Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 5 minut.
- Następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy.
- Do przestudzonej kaszy dodajemy marchewki, filety z pomarańczy i listki bazylii, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Pomarańczowy kuskus z marchewką może być sałatką, którą zaserwujemy na zimno.
- Może również pełnić rolę dodatku obiadowego, na ciepło do warzyw lub mięs.
- To również świetny pomysł na szybką i lekką kolację.
- Sałatkę możemy przygotować z młodych, małych marchewek lub pokrojonych na kawałki większych.
Jak filetować pomarańcze, aby uzyskać perfekcyjne kawałki pomarańczy bez białych błonek?
- Z pomarańczy odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
- Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
- Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
Aleksandra K. 2019-10-07 12:27:07
Oooo! Jako sałatka do pracy brzmi genialnie! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-14 20:51:49
Tak, taka sałatka do pracy to dobry pomysł.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.