Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią. Pyszna sałatka, dodatek do obiadu lub szybka i lekka kolacja

Co to jest kuskus i jak go szybko i łatwo przygotować?

Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy suszony kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i po 5 - 15 minutach mamy gotowe danie. Czas zaparzania zależy od rodzaju kaszy, najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami z opakowania.


SKŁADNIKI

  • 200 - 300 g marchewek
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml gorącego warzywnego bulionu lub wody
  • gorąca woda w razie potrzeby do kuskus
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta kardamonu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 200 g kaszy kuskus
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej bazylii

WYKONANIE

  1. Marchewki bardzo cienko obieramy i kroimy w słupki lub w plastry (małe pozostawiamy w całości). 
  2. Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, bez białego albedo.
  3. Następnie pomarańcze filetujemy Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
  4. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  5. W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy marchewki  przez około 5 minut, cały czas mieszamy.
  6. Następnie dodajemy otartą skórkę pomarańczy, sól, pieprz, dolewamy gorącą wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  7. Wyjmujemy marchewki i odkładamy na bok.
  8. Do pozostałego płynu dodajemy czosnek, kardamon, sok z pomarańczy i ocet, zagotowujemy.
  9. Do miski wsypujemy kuskus i zalewamy gorącą miksturą około 1 cm nad poziom kaszy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), w razie konieczności dolewamy wrzątek.
  10. Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 5 minut.
  11. Następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy.
  12. Do przestudzonej kaszy dodajemy marchewki, filety z pomarańczy i listki bazylii, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomarańczowy kuskus z marchewką może być sałatką, którą zaserwujemy na zimno.
  • Może również pełnić rolę dodatku obiadowego, na ciepło do warzyw lub mięs.
  • To również świetny pomysł na szybką i lekką kolację.
  • Sałatkę możemy przygotować z młodych, małych marchewek lub pokrojonych na kawałki większych.

Jak filetować pomarańcze, aby uzyskać perfekcyjne kawałki pomarańczy bez białych błonek?

  • Z pomarańczy odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
  • Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
  • Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili

grzanki-z-burakami-burrata-i-nori-posypka-z-glonow-nori-sezamu-i-chili

Komentarze

Aleksandra K. 2019-10-07 12:27:07

Oooo! Jako sałatka do pracy brzmi genialnie! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-10-14 20:51:49

Tak, taka sałatka do pracy to dobry pomysł.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.