Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią. Pyszna sałatka, dodatek do obiadu lub szybka i lekka kolacja
Co to jest kuskus i jak go szybko i łatwo przygotować?
Kuskus z wyglądu przypomina kaszę, ale w rzeczywistości jest to bardziej makaron. Składa się z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Wystarczy suszony kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i po 5 - 15 minutach mamy gotowe danie. Czas zaparzania zależy od rodzaju kaszy, najlepiej postępować zgodnie ze wskazówkami z opakowania.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/Pomarańczowy-kuskus-z-marchewką-i-bazylią.jpg)
SKŁADNIKI
- 200 - 300 g marchewek
- 2 pomarańcze
- 300 ml gorącego warzywnego bulionu lub wody
- gorąca woda w razie potrzeby do kuskus
- 3 łyżki oliwy
- szczypta kardamonu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego białego
- 200 g kaszy kuskus
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej bazylii
WYKONANIE
- Marchewki bardzo cienko obieramy i kroimy w słupki lub w plastry (małe pozostawiamy w całości).
- Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, bez białego albedo.
- Następnie pomarańcze filetujemy Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
- Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy marchewki przez około 5 minut, cały czas mieszamy.
- Następnie dodajemy otartą skórkę pomarańczy, sól, pieprz, dolewamy gorącą wodę lub bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
- Wyjmujemy marchewki i odkładamy na bok.
- Do pozostałego płynu dodajemy czosnek, kardamon, sok z pomarańczy i ocet, zagotowujemy.
- Do miski wsypujemy kuskus i zalewamy gorącą miksturą około 1 cm nad poziom kaszy (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), w razie konieczności dolewamy wrzątek.
- Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 5 minut.
- Następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy.
- Do przestudzonej kaszy dodajemy marchewki, filety z pomarańczy i listki bazylii, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomarańczowy kuskus z marchewką może być sałatką, którą zaserwujemy na zimno.
- Może również pełnić rolę dodatku obiadowego, na ciepło do warzyw lub mięs.
- To również świetny pomysł na szybką i lekką kolację.
- Sałatkę możemy przygotować z młodych, małych marchewek lub pokrojonych na kawałki większych.
Jak filetować pomarańcze, aby uzyskać perfekcyjne kawałki pomarańczy bez białych błonek?
- Z pomarańczy odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ.
- Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo.
- Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
Zobacz również
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem
![smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0407-960x1440.webp)
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami
![salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Śledzie-i-ziemniaki.jpg)
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową
![salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Sałatka-z-hummusem-góra.jpg)
Aleksandra K. 2019-10-07 12:27:07
Oooo! Jako sałatka do pracy brzmi genialnie! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-10-14 20:51:49
Tak, taka sałatka do pracy to dobry pomysł.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.