Pieczone marchewki z meksykańskim owocowym sosem
Chamoy to sos rodem z Meksyku. Przygotowuje się go z marynowanych owoców (morele, mango, śliwki), soku z limonki i papryczki chili. Jest jednocześnie słony, słodki, kwaskowy i pikantny. Jego wyjątkowy smak ma wpływ na wszystko z czym się zetknie. Możemy go wykorzystać nie tylko do warzyw, ale również do mięsa, ryb, a nawet owoców.
![Smak Ottolenghi sałatka z pieczonych marchewek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/Pieczone-marchewki-z-sosem-chamoy-Ottolenghi-595x896.jpg)
Przepis na sałatkę z marchwi pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolenghi i Ixty Belfrage. Skład sosu Chamoy z książkowego to morele suszone zamiast marynowanych, sumak, czosnek, syrop klonowy, sok z limony, oliwa i chili aleppo. Możemy przygotować sos według przepisu lub poeksperymentować z innymi papryczkami chili, świeżymi lub suszonymi.
Przyzwyczajona do przepisów i smaków Ottolenghiego i tym razem się nie zawiodłam. Yotam po prostu wie, jak łączyć smaki, aby wywołały eksplozję smaku na języku. Oczywiście przy okazji zaopatrzyłam się u lokalnego dostawcy w worek ekologicznej marchwi.
W przepisie jest kilka składników - syrop klonowy, sumak, czy chili w płatkach - które możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
MARCHEW
1 kg marchwi, obranej i pokrojonej ukośnie w słupki grubości 1 cm
3 łyżki oliwy plus 1,5 łyżki do podania
1,5 łyżki syropu klonowego
10 g liści mięty
5 g koperku, grubo posiekanego
70 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
30 g uprażonych i solonych migdałów grubo posiekanych
sól
pieprz
SOS CHAMOY
40 g suszonych moreli
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżeczki sumaku
45 ml soku z limonki plus 2 łyżeczki do podania
1,5 łyżeczki chili aleppo w płatkach (lub 3/4 zwykłego chili w płatkach)
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C z termoobiegiem.
W misce mieszamy marchew, oliwę, syrop klonowy, 2 - 3 szczypty soli i sporo pieprzu. Rozkładamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut, w połowie czasu mieszamy marchew. Upieczone warzywa powinny się zrumienić, nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne.
Wszystkie składniki na sos chamoy i sporą szczyptę soli miksujemy na gładką pastę.
Upieczoną marchew przekładamy do miski, dodajemy sos chamoy i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, by składniki się połączyły.
Marchew mieszamy z ziołami i morelami, skrapiamy resztą oliwy i sokiem z limony. Posypujemy migdałami i podajemy.
Marchewkę możemy serwować, jako niezależne wegetariańskie danie, ale również jako dodatek do mięs, ryb, grillowanego sera halloumi lub sadzonego jaja.
Tagi
sałatkaprzepisy wegetariańskiemarchewkasałatka wegetariańskapieczone marchewkiYotam Ottolenghipieczone warzywaZobacz również
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą
![salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0353-960x1440.webp)
Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska
![marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4163-595x893.webp)
Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem
![salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/03/solirod-2-salatka-z-ziemniakami-i-ciecierzyca.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.