Sałatka z pieczonej marchwi z sosem Chamoy

Pieczone marchewki z meksykańskim owocowym sosem

Chamoy to sos rodem z Meksyku. Przygotowuje się go z marynowanych owoców (morele, mango, śliwki), soku z limonki i papryczki chili. Jest jednocześnie słony, słodki, kwaskowy i pikantny. Jego wyjątkowy smak ma wpływ na wszystko z czym się zetknie. Możemy go wykorzystać nie tylko do warzyw, ale również do mięsa, ryb, a nawet owoców.

Smak Ottolenghi sałatka z pieczonych marchewek

Przepis na sałatkę z marchwi pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolenghi i Ixty Belfrage. Skład sosu Chamoy z książkowego to morele suszone zamiast marynowanych, sumak, czosnek, syrop klonowy, sok z limony, oliwa i chili aleppo. Możemy przygotować sos według przepisu lub poeksperymentować z innymi papryczkami chili, świeżymi lub suszonymi.

Przyzwyczajona do przepisów i smaków Ottolenghiego i tym razem się nie zawiodłam. Yotam po prostu wie, jak łączyć smaki, aby wywołały eksplozję smaku na języku. Oczywiście przy okazji zaopatrzyłam się u lokalnego dostawcy w worek ekologicznej marchwi.

W przepisie jest kilka składników - syrop klonowy, sumak, czy chili w płatkach - które możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI

MARCHEW

  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej ukośnie w słupki grubości 1 cm
  • 3 łyżki oliwy plus 1,5 łyżki do podania
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • 10 g liści mięty
  • 5 g koperku, grubo posiekanego
  • 70 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 30 g uprażonych i solonych migdałów grubo posiekanych
  • sól
  • pieprz

SOS CHAMOY

  • 40 g suszonych moreli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 45 ml soku z limonki plus 2 łyżeczki do podania
  • 1,5 łyżeczki chili aleppo w płatkach (lub 3/4 zwykłego chili w płatkach)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C z termoobiegiem.

W misce mieszamy marchew, oliwę, syrop klonowy, 2 - 3 szczypty soli i sporo pieprzu. Rozkładamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut, w połowie czasu mieszamy marchew. Upieczone warzywa powinny się zrumienić, nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne.

Wszystkie składniki na sos chamoy i sporą szczyptę soli miksujemy na gładką pastę.

Upieczoną marchew przekładamy do miski, dodajemy sos chamoy i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, by składniki się połączyły.

Marchew mieszamy z ziołami i morelami, skrapiamy resztą oliwy i sokiem z limony. Posypujemy migdałami i podajemy.

Marchewkę możemy serwować, jako niezależne wegetariańskie danie, ale również jako dodatek do mięs, ryb, grillowanego sera halloumi lub sadzonego jaja.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

coleslaw-jablkowy-z-dwoma-rodzajami-musztardy

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.