Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety

Sałatka z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera fety. Przepis na lekką, odświeżającą sałatkę, pełną kolorów i smaków lata

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera feta?

Sałatka z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera feta to prosty sposób na świeży, pełen smaku posiłek. Przygotowanie jest szybkie, a smak składników idealnie współgra ze sobą, tworząc lekkie, letnie danie. Najwięcej pracy pochłania przygotowanie fasolki szparagowej – przycinanie, gotowanie i blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej.

Jak obcinać fasolkę szparagową? Z jednej strony czy z obu?

Aby przygotować fasolkę szparagową do sałatki, należy najpierw opłukać ją pod bieżącą wodą. Następnie przycina się końcówki fasolki – najczęściej wystarczy odciąć jedynie końcówkę z szypułką, czyli tę stronę, którą fasolka była przymocowana do łodygi. Drugi koniec, często delikatny i jadalny, można pozostawić, co nie tylko oszczędza czas, ale także sprawia, że fasolka prezentuje się bardziej apetycznie na talerzu.


SKŁADNIKI

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Fasolkę umyj, przytnij szypułki.
  2. Zblanszuj fasolę. W garnku zagotuj osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu.
  3. Do gotującej się wody włóż fasolki i gotuj około 10 minut,  po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj je i szybko przekładaj do wody z lodem. Kiedy będą zimne odsącz.
  4. Zielony groszek, jeśli używasz mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
  5. W misce wymieszaj ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz.  
  6. Całość wyłóż na duży półmisek, posyp pokruszonym serem i nasionami czarnuszki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Dzięki blanszowaniu fasolka zachowuje intensywny zielony kolor i chrupkość, co dodaje sałatce świeżości. Aby uzyskać najlepszy efekt, wrzucaj fasolkę do lodowatej wody od razu po gotowaniu.
  • Jeśli używasz mrożonego zielonego groszku, wystarczy przelać go ciepłą wodą, co pomoże przywrócić jego świeżość bez konieczności gotowania.
  • Oprócz czarnuszki, świetnie sprawdzą się również prażone nasiona słonecznika, dyni czy sezamu.
  • Ser feta możesz zastąpić serem kozim.
  • Fasolka szparagowa i zielony groszek to bogate źródła błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu sałatka jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa pod kątem odżywczym.

Zobacz również

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Zupa z zielonego groszku z fetą i chili

zupa-z-zielonego-groszku-z-feta-i-chili

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

coleslaw-jablkowy-z-dwoma-rodzajami-musztardy

Komentarze

Fitsweet.me 2017-08-04 14:52:13

Świetne połączenie i jak pięknie to wygląda.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:02

Dziękujemy 🙂

Odpowiedz

Katarzyna 2017-08-04 15:14:45

wygląda przepysznie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:59

... i jest przepyszna 😉 dziękujemy i pozdrawiamy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.