Sałatka z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera fety. Przepis na lekką, odświeżającą sałatkę, pełną kolorów i smaków lata
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera feta?
Sałatka z fasolki szparagowej, zielonego groszku i sera feta to prosty sposób na świeży, pełen smaku posiłek. Przygotowanie jest szybkie, a smak składników idealnie współgra ze sobą, tworząc lekkie, letnie danie. Najwięcej pracy pochłania przygotowanie fasolki szparagowej – przycinanie, gotowanie i blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej.
Jak obcinać fasolkę szparagową? Z jednej strony czy z obu?
Aby przygotować fasolkę szparagową do sałatki, należy najpierw opłukać ją pod bieżącą wodą. Następnie przycina się końcówki fasolki – najczęściej wystarczy odciąć jedynie końcówkę z szypułką, czyli tę stronę, którą fasolka była przymocowana do łodygi. Drugi koniec, często delikatny i jadalny, można pozostawić, co nie tylko oszczędza czas, ale także sprawia, że fasolka prezentuje się bardziej apetycznie na talerzu.
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
- 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego
- 1 szalotka
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Fasolkę umyj, przytnij szypułki.
- Zblanszuj fasolę. W garnku zagotuj osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu.
- Do gotującej się wody włóż fasolki i gotuj około 10 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj je i szybko przekładaj do wody z lodem. Kiedy będą zimne odsącz.
- Zielony groszek, jeśli używasz mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
- W misce wymieszaj ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
- Całość wyłóż na duży półmisek, posyp pokruszonym serem i nasionami czarnuszki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Dzięki blanszowaniu fasolka zachowuje intensywny zielony kolor i chrupkość, co dodaje sałatce świeżości. Aby uzyskać najlepszy efekt, wrzucaj fasolkę do lodowatej wody od razu po gotowaniu.
- Jeśli używasz mrożonego zielonego groszku, wystarczy przelać go ciepłą wodą, co pomoże przywrócić jego świeżość bez konieczności gotowania.
- Oprócz czarnuszki, świetnie sprawdzą się również prażone nasiona słonecznika, dyni czy sezamu.
- Ser feta możesz zastąpić serem kozim.
- Fasolka szparagowa i zielony groszek to bogate źródła błonnika, witamin i minerałów. Dzięki temu sałatka jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa pod kątem odżywczym.
Fitsweet.me 2017-08-04 14:52:13
Świetne połączenie i jak pięknie to wygląda.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:02
Dziękujemy 🙂
Odpowiedz
Katarzyna 2017-08-04 15:14:45
wygląda przepysznie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:59
... i jest przepyszna 😉 dziękujemy i pozdrawiamy
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.