Sałatkę możemy przygotować w słoiku i zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik, na wycieczkę... Tam, gdzie nas nogi poniosą, oby tylko słoik zmieścił się do torby.
Nie musimy pakować sałatki do słoika, możemy ją warstwowo ułożyć w każdym innym pojemniku, który posiada bezpieczne zamknięcie. Ale efekt wizualny osiągniemy tylko w słoiku. Przecież jedzenie odbieramy nie tylko zmysłem smaku czy węchu, ale również wzrokiem.
Wszystkie składniki układamy warstwowo, według kolejności:
SKŁADNIKI
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (może być wg tego przepisu)
2 łyżki posiekanej rukoli
100ml jogurtu naturalnego (posolić i popieprzyć)
1 gałązka pokrojonego selera naciowego
6 sztuk pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
100g sera bałkańskiego z mleka koziego
1/2 awokado, pokrojone na kawałki i skropione sokiem z 1/2 cytryny
garść rukoli
2-3 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki oleju lnianego
pieprz
Zakręcamy słoik, nie potrząsamy, zabieramy widelec w kieszeń i w drogę.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.