Sałatka z arbuzem, ricottą, pistacjami...


Orzeźwiająca sałatka z ricotty i arbuza, z pikantnym sosem cytrynowo miodowym i chrupiącymi pistacjami. Jest pyszna, a Ty nie daj się zwieść, bo arbuz lubi modę nieść ;-)


Co łączy skarpetki  z arbuzowym deserem? Inspiracje  kulinarne nadchodzą z najmniej oczekiwanej strony.  Eat That Sock!


SKŁADNIKI na  4 porcje

600 g arbuza

6 łyżek oliwy z oliwek

1 cytryna

1 łyżka miodu

250 g ricotty

3 łyżki  jogurtu naturalnego

2 łyżki obranych pistacji

sól

pieprz

1/2 łyżeczki chili w płatkach

1/2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu


WYKONANIE

Arbuza obieramy i kroimy w szerokie plastry, następnie w małe trójkąty.  Po 2 - 3 kawałki arbuza nadziewamy na drewniany  krótki szpikulec do szaszłyków.  Jeżeli chcemy zaskoczyć gości możemy arbuza nadziać na gałązkę rozmarynu. Szaszłyki odkładamy na talerzyku do lodówki.

Przygotowujemy sos. Z połówki cytryny ścieramy skórkę, z całej wyciskamy sok.  W miseczce mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, miód , rozmaryn i chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane pistacje drobno siekamy.

Mieszamy serek ricotta  z jogurtem naturalnym, aż będzie kremowy. Następnie rozkładamy po szklankach lub słoiczkach i skrapiamy sosem miodowo cytrynowym. Szaszłyki z arbuzem układamy na krawędzi słoików.  Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i od razu podajemy. Danie to idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki.

Smacznego!


EAT THAT SOCK!
Ale o co chodzi? Jak połączyć świat kulinarny i modowy? A może też masz apetyt na kolorowe i wesołe skarpetki, niekoniecznie do pary? Jeśli tak, to ruszyła kampania #EatThatSock! i razem z Many Mornings zapraszam do gotowania i zabawy. Pokaż swoją kreatywność, będzie wesoło! Zajrzyj na stronę Many Mornings i wybierz wzór, który będzie inspiracją kulinarną, opisz to w poście lub relacji na Facebook lub Instagramie. Tylko nie zapomnij dodać #EatThatSock i oznaczyć @manymornings. Na zaostrzenie apetytu skarpetkowe gifty od organizatora dla najlepszych postów. A jeśli dalej nie wiesz o co chodzi, zajrzyj koniecznie na stronę Many Mornings

Zobacz również

Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

salatka-z-pomaranczy-oliwek-i-cebuli

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.