Sałatka z arbuzem, ricottą, pistacjami...

Orzeźwiająca sałatka z ricotty i arbuza, z pikantnym sosem cytrynowo miodowym i chrupiącymi pistacjami. Jest pyszna, a Ty nie daj się zwieść, bo arbuz lubi modę nieść ;-)

Co łączy skarpetki z arbuzowym deserem? Inspiracje kulinarne nadchodzą z najmniej oczekiwanej strony. Eat That Sock!

SKŁADNIKI na 4 porcje
600 g arbuza
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cytryna
1 łyżka miodu
250 g ricotty
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki obranych pistacji
sól
pieprz
1/2 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu

WYKONANIE
Arbuza obieramy i kroimy w szerokie plastry, następnie w małe trójkąty. Po 2 - 3 kawałki arbuza nadziewamy na drewniany krótki szpikulec do szaszłyków. Jeżeli chcemy zaskoczyć gości możemy arbuza nadziać na gałązkę rozmarynu. Szaszłyki odkładamy na talerzyku do lodówki.
Przygotowujemy sos. Z połówki cytryny ścieramy skórkę, z całej wyciskamy sok. W miseczce mieszamy oliwę, sok i skórkę z cytryny, miód , rozmaryn i chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane pistacje drobno siekamy.
Mieszamy serek ricotta z jogurtem naturalnym, aż będzie kremowy. Następnie rozkładamy po szklankach lub słoiczkach i skrapiamy sosem miodowo cytrynowym. Szaszłyki z arbuzem układamy na krawędzi słoików. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i od razu podajemy. Danie to idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki.
Smacznego!

EAT THAT SOCK!
Ale o co chodzi? Jak połączyć świat kulinarny i modowy? A może też masz apetyt na kolorowe i wesołe skarpetki, niekoniecznie do pary? Jeśli tak, to ruszyła kampania #EatThatSock! i razem z Many Mornings zapraszam do gotowania i zabawy. Pokaż swoją kreatywność, będzie wesoło! Zajrzyj na stronę Many Mornings i wybierz wzór, który będzie inspiracją kulinarną, opisz to w poście lub relacji na Facebook lub Instagramie. Tylko nie zapomnij dodać #EatThatSock i oznaczyć @manymornings. Na zaostrzenie apetytu skarpetkowe gifty od organizatora dla najlepszych postów. A jeśli dalej nie wiesz o co chodzi, zajrzyj koniecznie na stronę Many Mornings
Zobacz również
Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.