Owocowe szaszłyki z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym. Orzeźwiająca sałatka z ricotty i arbuza, z pikantnym sosem cytrynowo miodowym i chrupiącymi pistacjami
Szukasz pomysłu na lekką i orzeźwiającą letnią przekąskę?
Latem nic nie smakuje lepiej niż orzeźwiające i lekkie przekąski, więc szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo-miodowym będzie doskonałym pomysłem na takie danie. Słodki, soczysty arbuz w połączeniu z kremową ricottą i wyrazistym sosem tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zapewne zachwyci każdego.
Jak przygotować szaszłyki z arbuza, żeby wyglądały imponująco?
Przygotowanie dania jest niezwykle proste, ale efekt końcowy wygląda imponująco, szczególnie gdy nadziejesz arbuzowe trójkąty na gałązki rozmarynu. Sos cytrynowo-miodowy, wzbogacony nutą chili i rozmarynu, doda całości pikantnego i świeżego charakteru.
Jak zaskoczyć gości wyjątkowym daniem na letnim przyjęciu?
Ten przepis to świetny wybór na letnie przyjęcia, pikniki lub lekkie przekąski w upalne dni. Szaszłyki podawane w słoiczkach, skropione aromatycznym sosem i posypane chrupiącymi pistacjami, prezentują się elegancko i apetycznie. Podane z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki, będą stanowiły kompletny posiłek.
SKŁADNIKI na 4 porcje
- 500 g arbuza
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 250 g ricotty
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki obranych pistacji
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
WYKONANIE
- Arbuza obierz i pokrój w szerokie plastry, następnie w małe trójkąty.
- Po 2 - 3 kawałki arbuza nadziej na drewniany krótki szpikulec do szaszłyków.
- Jeżeli chcesz zaskoczyć gości możesz arbuza nadziać na gałązkę rozmarynu.
- Szaszłyki odłóż na talerzyku do lodówki.
- Przygotowuj sos.
- Z połówki cytryny zetrzyj skórkę, z całej wyciśnij sok.
- Wymieszaj oliwę, sok i skórkę z cytryny, miód, rozmaryn i chili.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Obrane pistacje drobno posiekaj.
- Wymieszaj serek ricotta z jogurtem naturalnym, aż będzie kremowy.
- Następnie rozłóż po szklankach lub słoiczkach i skrop sosem miodowo cytrynowym.
- Szaszłyki z arbuzem ułóż na krawędzi słoików.
- Całość posypu posiekanymi pistacjami i od razu serwuj.
- Danie to idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Arbuz to typowy owoc letni, dlatego przepis ten najlepiej smakuje w sezonie, kiedy arbuz jest najsłodszy i najbardziej soczysty.
- Wybierając arbuza, upewnij się, że jest dojrzały. Dojrzały arbuz powinien mieć głęboki, pusty dźwięk przy stukaniu i jasną, kremową plamę od leżenia na ziemi.
- Szaszłyki z arbuza smakują najlepiej świeżo przygotowane. Możesz przechowywać je w lodówce do kilku godzin przed podaniem. Dzięki temu arbuz będzie chłodny i orzeźwiający.
- Jeśli nie masz pistacji, możesz użyć innych orzechów, takich jak migdały lub orzechy włoskie. Nadają one daniu różnorodność tekstur i smaku.
- Jeśli używasz gałązek rozmarynu do nadziewania arbuza, upewnij się, że są świeże i dobrze umyte. Możesz również gałązki lekko zmiażdżyć, aby uwolnić ich aromat.
- Nie bój się eksperymentować, zamiast arbuza możesz przygotować w ten sam sposób szaszłyki z truskawek, ananasa, brzoskwiń czy moreli.
- Co łączy skarpetki z arbuzowym deserem? Inspiracje kulinarne nadchodzą z najmniej oczekiwanej strony.
- Eat That Sock! Jak połączyć świat kulinarny i modowy? A może też masz apetyt na kolorowe i wesołe skarpetki, niekoniecznie do pary? Jeśli tak, zajrzyj na stronę Many Mornings - Współpraca.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.