Szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym

Owocowe szaszłyki z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym. Orzeźwiająca sałatka z ricotty i arbuza, z pikantnym sosem cytrynowo miodowym i chrupiącymi pistacjami

Szukasz pomysłu na lekką i orzeźwiającą letnią przekąskę?

Latem nic nie smakuje lepiej niż orzeźwiające i lekkie przekąski, więc szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo-miodowym będzie doskonałym pomysłem na takie danie. Słodki, soczysty arbuz w połączeniu z kremową ricottą i wyrazistym sosem tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zapewne zachwyci każdego.

Jak przygotować szaszłyki z arbuza, żeby wyglądały imponująco?

Przygotowanie dania jest niezwykle proste, ale efekt końcowy wygląda imponująco, szczególnie gdy nadziejesz arbuzowe trójkąty na gałązki rozmarynu. Sos cytrynowo-miodowy, wzbogacony nutą chili i rozmarynu, doda całości pikantnego i świeżego charakteru.

Jak zaskoczyć gości wyjątkowym daniem na letnim przyjęciu?

Ten przepis to świetny wybór na letnie przyjęcia, pikniki lub lekkie przekąski w upalne dni. Szaszłyki podawane w słoiczkach, skropione aromatycznym sosem i posypane chrupiącymi pistacjami, prezentują się elegancko i apetycznie. Podane z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki, będą stanowiły kompletny posiłek.


SKŁADNIKI na  4 porcje

  • 500 g arbuza
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu

WYKONANIE

  1. Arbuza obierz i pokrój w szerokie plastry, następnie w małe trójkąty.  
  2. Po 2 - 3 kawałki arbuza nadziej na drewniany krótki szpikulec do szaszłyków.  
  3. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości możesz arbuza nadziać na gałązkę rozmarynu.
  4. Szaszłyki odłóż na talerzyku do lodówki.
  5. Przygotowuj sos.
  6. Z połówki cytryny zetrzyj skórkę, z całej wyciśnij sok.  
  7. Wymieszaj oliwę, sok i skórkę z cytryny, miód, rozmaryn i chili.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Obrane pistacje drobno posiekaj.
  10. Wymieszaj serek ricotta z jogurtem naturalnym, aż będzie kremowy.
  11. Następnie rozłóż po szklankach lub słoiczkach i skrop sosem miodowo cytrynowym.
  12. Szaszłyki z arbuzem ułóż na krawędzi słoików. 
  13. Całość posypu posiekanymi pistacjami i od razu serwuj.
  14. Danie to idealnie komponuje się z chrupiącą grzanką z ciabatty lub bagietki.


PORADY I WSKAZÓWKI

  • Arbuz to typowy owoc letni, dlatego przepis ten najlepiej smakuje w sezonie, kiedy arbuz jest najsłodszy i najbardziej soczysty.
  • Wybierając arbuza, upewnij się, że jest dojrzały. Dojrzały arbuz powinien mieć głęboki, pusty dźwięk przy stukaniu i jasną, kremową plamę od leżenia na ziemi.
  • Szaszłyki z arbuza smakują najlepiej świeżo przygotowane. Możesz przechowywać je w lodówce do kilku godzin przed podaniem. Dzięki temu arbuz będzie chłodny i orzeźwiający.
  • Jeśli nie masz pistacji, możesz użyć innych orzechów, takich jak migdały lub orzechy włoskie. Nadają one daniu różnorodność tekstur i smaku.
  • Jeśli używasz gałązek rozmarynu do nadziewania arbuza, upewnij się, że są świeże i dobrze umyte. Możesz również gałązki lekko zmiażdżyć, aby uwolnić ich aromat.
  • Nie bój się eksperymentować, zamiast arbuza możesz przygotować w ten sam sposób szaszłyki z truskawek, ananasa, brzoskwiń czy moreli.
  • Co łączy skarpetki z arbuzowym deserem? Inspiracje kulinarne nadchodzą z najmniej oczekiwanej strony.  
  • Eat That Sock! Jak połączyć świat kulinarny i modowy? A może też masz apetyt na kolorowe i wesołe skarpetki, niekoniecznie do pary? Jeśli tak, zajrzyj na stronę Many Mornings - Współpraca.

Zobacz również

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego

cytrynowe-gofry-z-makiem-z-sosem-z-jezyn-i-syropu-klonowego

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.