Książka "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów" - pierwszy polski atlas serów

Carolina Pietyra pochodzi z Francji. Ser, wino i bagietka stanowią podstawę Jej jadłospisu i jednocześnie pasję. Razem z mężem Kamilem Wernickim postanowili otworzyć w Krakowie sklep z serami "Pod Czerwonym Kogutem", w którym swoją pasją dzielą się z lokalną społecznością. Sery zaczęły przyciągać coraz więcej osób niezwykle zaciekawionych różnorodnością oferty i poszukujących nowych lub ulubionych smaków.  Właściciele zdali sobie sprawę, że w trakcie zakupów nie są w stanie przekazać wszystkich ciekawych informacji o danym serze. Postanowili więc napisać książkę, w której starają się przekazać to wszystko, czego nie mogą opowiedzieć w trakcie krótkich spotkań "Pod Czerwonym Kogutem".

Ser-dojrzewajacy-przewodnik-dla-koneserów-ksiazka-kulinarna

Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów. Ta książka to elementarz serów europejskich i przewodnik po ich historii. Wzbogacony o porady, jak podawać, kroić i przechowywać sery oraz jak najlepiej zestawiać je z winem. Wyruszamy więc w podróż do świata serwowania i degustacji serów. Czy znany jest Wam serowy savoir-vivre, czyli jak łączyć sery i z jakimi winami zestawiać poszczególne gatunki,  co podać, jako dodatek? Jak właściwie serwować i degustować sery i jak układać je na desce? Sery układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zaczyna się od lekkich, a kończy na cięższych i bardziej wyrazistych w smaku.

Książka Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów to pierwszy polski atlas serów.  Dowiemy się z niej, jak powstał ser? O co chodzi z dojrzewaniem? Poznamy rodzaje serów i ich historię. Uzupełnieniem jest 40 przepisów na dania z serem w roli głównej, a na końcu książki znajdziemy krótki leksykon degustatora serów.

Carolina Pietyra i Kamil Wernicki z pasją opowiadają o serach, ich pochodzeniu i najsmaczniejszych serowych kompozycjach. To prawdziwi pasjonaci, którzy na ten temat wiedzą prawdopodobnie wszystko. Między innymi na potrzeby książki udali się w podróż po Europie w poszukiwaniu najlepszych serów i nieoczywistych kompozycji smakowych.

Ten dojrzewający przewodnik będzie świetnym kompanem podczas spotkań z przyjaciółmi wokół deski serów, a także doskonały pomysł na prezent  dla każdego serowego konesera i nie tylko.

Rozsmakuj się w serach!

"Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów" -  Carolina Pietyra i Kamil Wernicki - książka ukazała się nakładem wydawnictwa Znak, któremu dziękuję za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Cztery pory roku na Polanie Smaków - Andrzej Polan

cztery-pory-roku-na-polanie-smakow-andrzej-polan

Pastaman - Mateo Zielonka - Sztuka robienia makaronu krok po kroku

pastaman-mateo-zielonka-sztuka-robienia-makaronu-krok-po-kroku

SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna

smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.