Musztarda do sernika? ... no to już przesada..
A, że bardzo mnie to intrygowało i lubię eksperymenty, nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet boczek stosuje się w słodkich wypiekach, to dlaczego by nie? Musiałam sprawdzić co z tego wyjdzie i oto jest - sernik z musztardą. Sernik jest bardzo smaczny, musztardy w nim nie czuć, ale na pewno ma wpływ na jego smak.
Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej, bo sernik będzie za bardzo musztardowy. Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie!
SKŁADNIKI na forma o średnicy 26 - 28 cm.
KRUCHE CIASTO
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 30 g czarnego kakao
- 120 g masła + łyżka masła do smarowania boków tortownicy
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
MASA SEROWA
- 1 kg twaróg sernikowy z mascarpone
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 6 jaj
- 200 g cukru
- sok 1 cytryny
- 2 łyżki oryginalnej musztardy diżońskiej
- ziarna z laski wanilii
FRUŻELINA MALINOWO BAZYLIOWA
- 500 g malin
- garść listków bazylii plus kilka malutkich do dekoracji
- 80 g cukru
- 8 - 10 g żelatyny plus 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
WYKONANIE
CIASTO KRUCHE
Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy nim dno tortownicy, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuwamy widelcem i na pół godziny całość wstawiamy do lodówki.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki na masę serową, oprócz sera miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ser z wiaderka i mieszamy tylko do czasu połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra – dół).
Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z kruchego ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 50 minut. Gdy sernik się upiecze, studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
FRUŻELINA
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami (30 ml) zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Owoce podgrzewamy w rondelku razem z cukrem, posiekaną bazylią, do czasu, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną wymieszaną w wodzie, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorących owoców dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, studzimy.
Tężejącą frużeliną polewamy sernik i wstawiamy całość na 30 minut do lodówki. Przed podanie dekorujemy małymi listkami bazylii.
Smacznego!
Musztardowa inspiracja - FoodBoom
Konesso 2019-07-26 16:08:52
Sernik z musztardą? Takiego cuda jeszcze nie jedliśmy, ale wygląda kusząco!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-07-28 11:41:11
Warto spróbować, kto nie ryzykuje ten... nie je pysznego sernika 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.