Fondue serowe, pomysł na wieczór z przyjaciółmi, rodziną lub na Sylwestrową przystawkę
Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.

Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.
Fondue serowe możemy przygotować na wiele sposobów, każdy region w Szwajcarii ma swój własny przepis. W zależności od kombinacji użytych serów, każde fondue ma inny smak. Dla mnie najsmaczniejsze fondue to kombinacja trzech serów: Gruyere, Ementaler i Appenzeller.

SKŁADNIKI
FONDUE
250 g sera Gruyere
200 g sera Ementaler
150 g sera Appenzeller
200 ml białego wytrawnego wina
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć)
1 ząbek czosnku
DODATKI
bagietka, ciabatta lub chleb
winogrona
białe wytrawne wino
WYKONANIE
Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewamy Kirch, mieszamy i wyłączamy palnik.
Czosnek obieramy, przecinamy na pół i dokładnie nacieramy nim naczynie do fondue. Wlewamy gorące sery i stawiamy na stół. Jeżeli posiadacie zestaw do fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga.

Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, ciabattą, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Polecam przepis na domową ciabattę rustykalną.
Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania. Tym razem mój wybór to chilijskie białe wytrawne wino Gewürztraminer Cono Sur. Wino o zielonożółtej barwie, bogatym i pełnym smaku i intensywnym aromacie różanych płatków i owoców liczi. Doskonale dopełnia smak kremowych serów oraz delikatnych potraw.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z TIM
Tagi
fondueserowe fonduełatwy przepisszybka kolacjana imprezęna sylwestraz białym winemser i winozestaw do fonduesylwestrowe daniekuchnia alpejskaZobacz również
Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem

Kolacje - 93 przepisy na udany wieczór - Małgosia Minta

Cztery Fajery 2019-12-28 15:06:02
Zapowiada się interesująco. Robiłam już takie połączenie, jest świetne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:46:50
Tak Olu, takie połączenie jest wyśmienite!
Odpowiedz
Kasia 2019-12-28 15:11:33
Nawet nie słyszałam o takim alkoholu. Spróbuje upolować bo fondue bardzo lubimy. Nawet na wieczór we dwoje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:45:45
Wino jest wyborne, warto wybrać się na "polowanie" 😉
Odpowiedz
Anna 2019-12-28 15:25:10
Fondue to w ogóle danie bardzo towarzyskie.
Popełniamy je regularnie, zwłaszcza latem na tarasie.
Serowe rzadziej, bo jednak bomba serowa ma swój wymiar kaloryczny...
Smacznego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:44:48
oj, bomba kaloryczna...ale, jaka pyszna 😉
Odpowiedz
Sylwia R 2019-12-29 20:49:28
Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-30 02:53:18
Fondue to bardzo dobry pomysł na domówkę 🙂
Odpowiedz
Kasia Franiszyn-luciano 2019-12-28 18:08:46
Ojeju aż mi się przypomniało jak byłam we Włoszech w regionie Piemontu i miałam taką właśnie ucztę alez ja się wtedy opiłam wina hihihi
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:42:57
To musiała być uczta wyjątkowa 😉
Odpowiedz
Wiola Korzeniowska 2019-12-29 13:53:32
Zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam founde 😊 sprawdza się doskonale szczególnie podczas wizyty gości 😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-30 02:54:34
Tak, nawet tych niespodziewanych 😉
Odpowiedz
Justyna 2019-12-30 13:17:48
Po prostu cudo, kocham takie połączenia! Aż ślinka cieknie <3
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-03 04:54:46
Bomba kaloryczna, ale mi też zawsze ślinka cieknie, jak ten rozgrzany ser 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.