Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Marynowany łosoś w buraczkach, chrzanie, koperku. Gravlax w buraczkach - marynowany surowy łosoś

Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax - łosoś, czyli mniej więcej "pogrzebany łosoś". Ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała.

Tego łososia też zakopiemy ale w soli i cukrze. Przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i schowamy do lodówki.

gravlax w buraczkach

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem owinąć w nią rybę.
  2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy.
  4. Koper drobno siekamy.
  5. Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami.
  6. Wykładamy rybę do naczynia na folię, skórą w dół.
  7. Łososia równomiernie pokrywamy solą, cukrem.
  8. Na wierzch rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki.
  9. Szczelnie zakrywamy folią. Dobrze jest czymś obciążyć, ja kładę deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami .
  10. Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin.
  11. Po tym czasie wyciągamy rybę spod "pierzyny" wszystkich ingrediencji, krótko płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  12. W lodówce przechowujemy do 2 tygodni, pod przykryciem (ja przykrywam papierem do pieczenia lub folią spożywczą).
  13. Łososia przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki, pod kątem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Polecam również przepis na gravlaxa z wasabi
  • Łososia możemy serwować na różne sposoby: jak carpaccio z twarożkiem, skropione oliwą, z sosem chrzanowym, koperkowym, czosnkowym, jak sashimi z wasabi, na grzance, na sałacie...
  • Inspiracja - przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Gravlax - marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi

gravlax-marynowany-surowy-losos-z-buraczkami-i-wasabi

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Śledź pod pierzynką

sledz-pod-pierzynka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.