Marynowany łosoś w buraczkach, chrzanie, koperku. Gravlax w buraczkach - marynowany surowy łosoś

Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax - łosoś, czyli mniej więcej "pogrzebany łosoś". Ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała.

Tego łososia też zakopiemy ale w soli i cukrze. Przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i schowamy do lodówki.


SKŁADNIKI

  • 500 g łososia surowego ze skórą
  • 150 g gruboziarnistej soli kamiennej
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 30 g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka)
  • 250 g buraczków surowych
  • 40 ml śliwowicy
  • 1 pęczek koperku
  • 1 limonka

WYKONANIE

  1. Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem owinąć w nią rybę.
  2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy.
  4. Koper drobno siekamy.
  5. Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami.
  6. Wykładamy rybę do naczynia na folię, skórą w dół.
  7. Łososia równomiernie pokrywamy solą, cukrem.
  8. Na wierzch rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki.
  9. Szczelnie zakrywamy folią. Dobrze jest czymś obciążyć, ja kładę deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami .
  10. Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin.
  11. Po tym czasie wyciągamy rybę spod "pierzyny" wszystkich ingrediencji, krótko płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  12. W lodówce przechowujemy do 2 tygodni, pod przykryciem (ja przykrywam papierem do pieczenia lub folią spożywczą).
  13. Łososia przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki, pod kątem.
gravlax w buraczkach

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Polecam również przepis na gravlaxa z wasabi
  • Łososia możemy serwować na różne sposoby: jak carpaccio z twarożkiem, skropione oliwą, z sosem chrzanowym, koperkowym, czosnkowym, jak sashimi z wasabi, na grzance, na sałacie...
  • Inspiracja - przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)

sledz-pod-pierzynka-w-kosteczke

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.