Marynowany łosoś w buraczkach, chrzanie, koperku. Gravlax w buraczkach - marynowany surowy łosoś
Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej. Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax - łosoś, czyli mniej więcej "pogrzebany łosoś". Ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali w piasku by lekko sfermentowała.
Tego łososia też zakopiemy ale w soli i cukrze. Przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i schowamy do lodówki.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/01/Obraz19-960x660.jpg)
SKŁADNIKI
- 500 g łososia surowego ze skórą
- 150 g gruboziarnistej soli kamiennej
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka)
- 250 g buraczków surowych
- 40 ml śliwowicy
- 1 pęczek koperku
- 1 limonka
WYKONANIE
- Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem owinąć w nią rybę.
- Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy.
- Koper drobno siekamy.
- Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami.
- Wykładamy rybę do naczynia na folię, skórą w dół.
- Łososia równomiernie pokrywamy solą, cukrem.
- Na wierzch rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki.
- Szczelnie zakrywamy folią. Dobrze jest czymś obciążyć, ja kładę deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami .
- Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie wyciągamy rybę spod "pierzyny" wszystkich ingrediencji, krótko płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- W lodówce przechowujemy do 2 tygodni, pod przykryciem (ja przykrywam papierem do pieczenia lub folią spożywczą).
- Łososia przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki, pod kątem.
![gravlax w buraczkach](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/gravlax-wasabi-5.jpg)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Polecam również przepis na gravlaxa z wasabi
- Łososia możemy serwować na różne sposoby: jak carpaccio z twarożkiem, skropione oliwą, z sosem chrzanowym, koperkowym, czosnkowym, jak sashimi z wasabi, na grzance, na sałacie...
- Inspiracja - przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego
Tagi
śniadaniekolacjakarnawałświętałosośrybana sylwestrasylwestrowe danieimprezowe danieprzekąski na imprezęZobacz również
Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara
![ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/Węzełki-i-marinara-595x858.jpg)
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem
![salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/5X9A8407-960x1440.webp)
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą
![sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz1.jpg)
Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)
![sledz-pod-pierzynka-w-kosteczke](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz12-960x712.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.