Delikatne serowe knedle, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą. Austriackie knedle podane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą. Marillenknödel na śniadanie, przekąskę lub deser.

Knedle morelowe to wyśmienita uczta smaków w stylu austriackim. Te delikatne kluski, wypełnione aromatycznymi morelami i gorzką czekoladą, stanowią prawdziwy letni rarytas. Serwowane z jogurtem i chrupiącą bułką tartą, są idealnym wyborem na śniadanie, przekąskę lub deser.

Serowe knedle z morelami, czyli marillenknödel to tradycyjny przysmak w Austrii, którego  latem nie może zabraknąć. Szczególnie na obszarach obfitujących w aromatyczne morele, takich jak malownicza dolina Wachau, gdzie knedle z morelami cieszą się ogromną popularnością.

marillenknödel Serowe knedle z morelami z czekoladą i bułką tartą

SKŁADNIKI

  • 250 g sera - twaróg półtłusty
  • 1 jajko
  • 100 g mąki tortowej lub uniwersalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 8 małych moreli
  • ciemna czekolada, tyle ile się zmieści w miejscu po pestce
  • 25 g bułki tartej
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • jogurt do podania
  • otarta skórka z limonki
  • mięta

WYKONANIE

  1. Do miski dodajemy twaróg, jajko, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli, wszystko rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
  3. Ciasto ugniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki, ale nie za dużo.
  5. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
  6. Morele nacinamy, starając się nie przecinać owocu do końca.
  7. Wyjmujemy z moreli pestkę, a w to miejsce wkładamy kawałek ciemnej czekolady.
  8. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 8 porcji.
  9. Każdą porcję ciasta spłaszczamy w dłoniach na środek kładziemy morelę z czekoladą.
  10. Następnie zawijamy ciasto wokół nadzienia, tworząc knedle.
  11. Gotujemy knedle w lekko osolonej wrzącej wodzie przez około 8 minut minut, licząc czas od wypłynięcia na powierzchnię.
  12. W międzyczasie, na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą, smażymy do uzyskania delikatnie złotego koloru.
  13. Zdejmujemy patelnię z bułką z palnika, dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i odstawiamy.
  14. Po ugotowaniu, wyjmujemy knedle z wody, odsączamy.
  15. Podajemy ciepłe z jogurtem, polane ciepłą słodką bułką tartą z masłem.
  16. Całość posypujemy otartą skórką z limonki i listkami świeżej mięty.

Zobacz również

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem

zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-moreli-podana-z-fenkulem

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.