Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Włoskie "la dolce vita" i toskańskie ciasteczka. Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe, pyszne ciasteczka Cantuccini

Toskania to jeden z piękniejszych regionów we Włoszech i najbardziej popularny kierunek wycieczek. Urocze stare miasteczka na wzgórzach, cyprysowe aleje, winnice i gaje oliwne. To wymarzone miejsce na wypoczynek nie tylko dla miłośników architektury i zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy.

pomarańczowe cantuccini

Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie, szczególnie znana jest z pizzy i makaronów. Ale autentyczny włoski posiłek nie jest kompletny bez smaku la dolce vita. Termin "la dolce vita" stał się popularny po sukcesie filmu o tym samym tytule, filmie Federico Felliniego. W tłumaczeniu z włoskiego oznacza "słodkie życie" i tak właśnie możemy opisać słodkości, które Włosi uwielbiają jeść po głównym posiłku. Żaden posiłek we Włoszech nie jest kompletny, dopóki nie zostanie uwieńczony "il dolce".

toskania

Od tiramisu, panettone, panna cotty po zabaglione (zabajone), amaretti, cantuccini. Włochom nie brakuje kreatywności, więc nie jest łatwo sporządzić pełnej listy wszystkich włoskich słodyczy. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam najbardziej popularne słodkości Toskanii.

Toskania od wieków słynie ze słodyczy. Najbardziej popularne to "Canticcini Toscani", tradycyjne ciasteczka z Florencji oraz słodkości ze Sieny, "Panforte" i "Ricciarelli di Siena". Tych toskańskich deserów nie można przegapić w podróży, idealnie nadają się na słodkie prezenty z wakacji.

Kuchnia toskańska oferuje wiele wyśmienitych słodkości , wyróżnię 10 najbardziej znanych, choć domyślam się, że każdy z Was ma swoją "top 10".

1. Cavallucci - tradycyjne włoskie ciasteczka bożonarodzeniowe. Głównymi składnikami ciasteczek są mąka, miód, orzechy, kandyzowane owoce i przyprawy. Doskonale komponują się z toskańskim Vin Santo.

2. Ricciarelli di Siena - migdałowe popękane ciasteczka. to najbardziej tradycyjne słodycze ze Sieny. Idealnie delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Przygotowuje się z migdałów, cukru, białek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Każda piekarnia i cukiernia w Sienie ma swój własny sekretny przepis, warto więc wypróbować je w kilku miejscach. W Toskanii są tradycyjnym świątecznym przysmakiem serwowanym z Vin Santo.

3. Panforte di Siena - tradycyjne ciasto, a raczej słodki bakaliowy placek o gęstej i zwartej strukturze. "Panforte di Siena" to rodzaj piernika, składa się z orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, mąki, masła i przypraw korzennych. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a po upieczeniu posypuje obficie cukrem pudrem.

4. Torta Pistocchi - kremowe, gęste i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe Główne składniki ciasta to ciemna czekolada, kakao i śmietanka.

5. Torta Mantovana - tradycyjne włoskie ciasto, które pochodzi z Prato. Składnikami deseru są mąka, jaja, masło, cukier, skórka cytryny, migdały i orzeszki piniowe. Po upieczeniu ciasto obsypuje się cukrem pudrem i serwuje z kieliszkiem słodkiego włoskiego wina Vin Santo di Montepulciano.

6. Castagnaccio - ciasto przygotowane z mąki kasztanowej, oliwy z oliwek, rozmarynu, rodzynek, orzeszków piniowych i czasami włoskich. Nie dodaje się do niego cukru i zwykłej mąki. Ciasto po upieczeniu jest gęste, gumowate w środku i ma chrupiącą i charakterystycznie popękaną skórkę.

7. Zuccotto - toskański deser w kształcie kopuły, która ponoć ma przypominać słynną kopułę florenckiej katedry. Kawałki nasączonego ciasta biszkoptowego układa się w misce, a środek wypełnia kremowym nadzieniem. Na koniec odwraca się je do góry nogami.

8. Torta della Nonna, czyli Ciasto Babci - to krucha tarta, którą po upieczeniu wypełnia się budyniowym kremem i posypuje piniowymi orzeszkami i cukrem pudrem.

9. Bomboloni - to włoskie pączki z nadzieniem. Zazwyczaj wypełnia się je kremem budyniowym lub czekoladowym, a także dżemem. Bombolini najlepiej smakują jeszcze ciepłe podane z filiżanką kawy.

10. Cantuccini Toscani - twarde i kruche migdałowe ciasteczka. Z wyglądu przypominają malutkie kromki chleba. Cantuccini są twarde i najlepiej smakują maczane w słodkim włoskim winie Vin Santo. Możemy je również zanurzać w kawie, herbacie lub w mleku.

Dziś proponuję przepis na Cantuccini, najbardziej popularne toskańskie ciasteczka. Znane są również jako Biscotti di Prato - ciasteczka z miasta Prato. Są przepyszne, pełne migdałów i najlepiej smakują zanurzane w Vin Santo. Ciasteczka Cantuccini nauczyłam się robić w Siennie na warsztatach kulinarnych u Pani Lelli Cesari Ciampoli w jej szkole Scuola di cucina di Lella. Swoje ciasteczka wzbogaciłam o smak pomarańczy.

cantuccini
Warsztaty w Scuola di cucina di Lella - pierwszej międzynarodowej szkole gotowania, która powstała w Sienie

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Migdały prażymy krótko na suchej patelni, studzimy.
  2. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  3. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i otarta skórkę z pomarańczy.
  4. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i wyrabiamy.
  5. Kiedy uzyskamy jednolitą masę wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką.
  6. Dodajemy kandyzowane pomarańcze i migdały, zagniatamy je razem z ciastem.
  7. Z ciasta formujemy trzy wałki, każdy o długości około 30 cm i 3 cm szerokości, lekko rozpłaszczamy i smarujemy rozkłóconym jajem.
  8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C i pieczemy ciasto przez około 15 minut.
  9. Następnie wyjmujemy podpieczone wałki ciasta i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C.
  10. Wałki ciasta kroimy ostrożnie ostrym nożem w "kromeczki".
  11. Pokrojone układamy na płasko na blaszce i pieczemy około 10 - 15 minut.
  12. Wyjmujemy, jeżeli jest taka potrzeba (wszystko zależy od piekarnika) obracamy ciasteczka na drugą stronę i dopiekamy chwilę.
toskania

Jeżeli planujecie włoskie wakacje sprawdźcie ofertę Itaki  znajdziecie tam sporo interesujących propozycji wczasów i wycieczek do Włoch. Moją szczególną uwagę przykuła wycieczka Toskańskie menu. Jak już wybierzecie się do Włoch i będziecie w Toskanii nie zapomnijcie przywieźć z podróży butelki słodkiego wina Vin Santo. Jak zauważyliście większość słodyczy podaje się właśnie z tym winem. Cantuccini są wyśmienite kiedy maczamy je w kawie, ale jak już raz skosztujecie takich  maczanych w Vin santo, będziecie długo tęsknić za tym smakiem. Wiem, bo właśnie skończyły się moje zapasy tego wyjątkowego, deserowego wina... Czas zaplanować kolejne włoskie wakacje.

Wpis powstał we współpracy z Itaka

Kategorie

Na SłodkoWłochy

Zobacz również

Czarne cantuccini, czerwone wino i Viticulture

czarne-cantuccini-czerwone-wino-i-viticulture

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Walentynki - pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami

walentynki-pomaranczowe-ciasteczka-z-dzemem-z-suszonych-fig-z-pomaranczami

Komentarze

TOlinka 2020-12-17 13:16:44

Cantuccini- Moje ulubione ciasteczka 😋😋😋

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-12-18 11:53:00

Zrobię więcej 🙂

Odpowiedz

Momenty z Podrózy 2021-10-04 11:49:05

Italia - prawdziwy raj 😍😍😍

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-10-04 13:31:19

Ooo, tak 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.