Zupy - smaczne, sezonowe, codzienne i świąteczne - najlepsze przepisy
Biedule i chlebianki, kartoflanki i kwasówki, pośpieszne i trochę dłużej warzone. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Zupy pojawiają się na naszych stołach na co dzień i od święta. Weselny rosół, wielkanocny żurek, czy wigilijny barszcz to już tradycja polskiej kuchni.

Dzisiaj zupy przygotowywane z lokalnych i sezonowych produktów przeżywają prawdziwy renesans i awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Aby więc wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane polecam książkę Małgorzaty Caprari - Zupy. To 270 przepisów na zupy codzienne, świąteczne, mniej lub bardziej tradycyjne, przepisy kuchni regionalnej, a także wariacje na temat klasyków. Oprócz przepisów na zupy znajdziemy w książce kilka pomysłów na dodatki do zup: zagryzaczki, diablotki, paluszki niewiernej żony czy ... słowicze mleko ;-)

W mojej kuchni na pierwszy ogień poszła szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry - pycha!
SKŁADNIKI
- 500 g kalafiora świeżego lub mrożonego
- 1 mała cytryna
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 18%
- garść posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek, w sezonie czosnek niedźwiedzi)
- przyprawa curry
- sól
- pieprz
- chili
WYKONANIE
Kalafior zalewamy gorącym bulionem, dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę curry i gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Chwilę podgrzewamy, stale mieszając, jednak nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola, pieprzem i chili, tak by zupa nam smakowała. Przed podaniem obficie posypujemy, już na talerzu posiekaną zieleniną.
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Tagi
zupyprzepisy wegetariańskiekuchnia wegetariańskakalafiorłatwe gotowaniełatwe przepisyszybkie przepisyzupa kalafiorowaZobacz również
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.