Zupy - smaczne, sezonowe, codzienne i świąteczne - najlepsze przepisy
Biedule i chlebianki, kartoflanki i kwasówki, pośpieszne i trochę dłużej warzone. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Zupy pojawiają się na naszych stołach na co dzień i od święta. Weselny rosół, wielkanocny żurek, czy wigilijny barszcz to już tradycja polskiej kuchni.
Dzisiaj zupy przygotowywane z lokalnych i sezonowych produktów przeżywają prawdziwy renesans i awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Aby więc wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane polecam książkę Małgorzaty Caprari - Zupy. To 270 przepisów na zupy codzienne, świąteczne, mniej lub bardziej tradycyjne, przepisy kuchni regionalnej, a także wariacje na temat klasyków. Oprócz przepisów na zupy znajdziemy w książce kilka pomysłów na dodatki do zup: zagryzaczki, diablotki, paluszki niewiernej żony czy ... słowicze mleko ;-)
W mojej kuchni na pierwszy ogień poszła szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry - pycha!
SKŁADNIKI
- 500 g kalafiora świeżego lub mrożonego
- 1 mała cytryna
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 18%
- garść posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek, w sezonie czosnek niedźwiedzi)
- przyprawa curry
- sól
- pieprz
- chili
WYKONANIE
Kalafior zalewamy gorącym bulionem, dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę curry i gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Chwilę podgrzewamy, stale mieszając, jednak nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola, pieprzem i chili, tak by zupa nam smakowała. Przed podaniem obficie posypujemy, już na talerzu posiekaną zieleniną.
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.