Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Zielona oliwa - olej ziołowy: szczypiorkowy, pietruszkowy, bazyliowy, kolendrowy

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Zielony olej szczypiorkowy, pietruszkowy, bazyliowy lub kolendrowy. Przepis na domową zieloną oliwę aromatyzowaną świeżymi ziołami, doskonały dodatek do sałatek i innych potraw

Gotuje, nie marnuję! Przepis na ziołowy olej to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych ziół w lodówce. Olej można przyrządzić z jednego rodzaju ziół lub z kombinacji różnych, takich jak bazylia, pietruszka, szczypiorek, oregano, koperek czy kolendra. Zaledwie kilka kropel tego soczyście zielonego i aromatycznego oleju może całkowicie odmienić wygląd i smak wielu potraw. Chociaż może wydawać się ekskluzywny, ziołowy olej jest naprawdę łatwy do przygotowania.

Gotowy ziołowy olej świetnie sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek, a także jako dodatek do różnorodnych potraw, począwszy od zup, a skończywszy na rybach czy jajkach. Doskonale nadaje się również do przygotowania domowego zielonego majonezu, stanowiąc zarówno dekoracyjny, jak i aromatyczny akcent dla wielu dań.

Olej lub oliwa ziołowa - olej szczypiorkowy, pietruszkowy, bazyliowy, kolendrowy

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Zioła blanszujemy: zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy zioła do wrzącej wody na 20 - 30 sekund.
  2. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy zioła i umieszczamy je w misce z lodowatą wodą lub lodem, aby przerwać proces gotowania.
  3. Po około minucie schłodzone zioła odsączamy i dobrze osuszamy na papierowych ręcznikach.
  4. Zioła siekamy.
  5. Olej podgrzewamy do temperatury 60°C.
  6. Do blendera przekładamy zioła, zalewamy podgrzanym olejem, dodajemy szczyptę soli i 2 - 3 minuty miksujemy.
  7. Pozostawiamy w blenderze na około 1 godzinę, po czym ponownie miksujemy przez 1 minutę.
  8. Olej przecedzamy przez kilkukrotnie złożoną gazę na sicie.
  9. Przelewamy do słoika lub butelki, zamykamy i odstawiamy do lodówki.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Blanszowanie to proces, w którym żywność jest krótko poddawana obróbce termicznej w gotującej wodzie, a następnie szybko schładzana w zimnej wodzie lub lodzie.
  • Jeśli chodzi o zioła, których możesz użyć, odpowiednie będą dowolne świeże zioła , np. pietruszka, koperek, szczypiorek, bazylia, kolendra, oregano, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi.
  • Spróbuj łączyć smaki, np. pietruszkę z miętą, chili lub skórką cytryny.
  • W tym przepisie zastosowałam dobrej jakości olej rzepakowy, ponieważ ma neutralny smak. Możesz użyć innego oleju, jak winogronowy, ryżowy czy słonecznikowy. Oliwy z oliwek nie polecam gdyż jest intensywna w smaku i w lodówce tężeje.
  • Ziołowy olej może stać w lodówce 2 - 4 tygodnie, dobrze przygotowany nawet trochę dłużej.

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Chermoula - aromatyczna marokańska marynata do ryb, mięs i warzyw

chermoula-aromatyczna-marokanska-marynata-do-ryb-mies-i-warzyw

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Komentarze

Ala 2023-10-27 08:11:10

Uwielbiam sałatki, więc taki olej idelanie sprawdziłby się w moim przypadku!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-30 10:30:58

też tak myślę 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.