Zielony olej szczypiorkowy, pietruszkowy, bazyliowy lub kolendrowy. Przepis na domową zieloną oliwę aromatyzowaną świeżymi ziołami, doskonały dodatek do sałatek i innych potraw
Gotuje, nie marnuję! Przepis na ziołowy olej to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych ziół w lodówce. Olej można przyrządzić z jednego rodzaju ziół lub z kombinacji różnych, takich jak bazylia, pietruszka, szczypiorek, oregano, koperek czy kolendra. Zaledwie kilka kropel tego soczyście zielonego i aromatycznego oleju może całkowicie odmienić wygląd i smak wielu potraw. Chociaż może wydawać się ekskluzywny, ziołowy olej jest naprawdę łatwy do przygotowania.
Gotowy ziołowy olej świetnie sprawdzi się jako składnik sosów do sałatek, a także jako dodatek do różnorodnych potraw, począwszy od zup, a skończywszy na rybach czy jajkach. Doskonale nadaje się również do przygotowania domowego zielonego majonezu, stanowiąc zarówno dekoracyjny, jak i aromatyczny akcent dla wielu dań.
SKŁADNIKI
- 300 ml dobrej jakości oleju o neutralnym smaku
- 2 pęczki - około 150 - 200 g - świeżych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek, bazylia czy kolendra.
- szczypta soli
WYKONANIE
- Zioła blanszujemy: zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy zioła do wrzącej wody na 20 - 30 sekund.
- Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy zioła i umieszczamy je w misce z lodowatą wodą lub lodem, aby przerwać proces gotowania.
- Po około minucie schłodzone zioła odsączamy i dobrze osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Zioła siekamy.
- Olej podgrzewamy do temperatury 60°C.
- Do blendera przekładamy zioła, zalewamy podgrzanym olejem, dodajemy szczyptę soli i 2 - 3 minuty miksujemy.
- Pozostawiamy w blenderze na około 1 godzinę, po czym ponownie miksujemy przez 1 minutę.
- Olej przecedzamy przez kilkukrotnie złożoną gazę na sicie.
- Przelewamy do słoika lub butelki, zamykamy i odstawiamy do lodówki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Blanszowanie to proces, w którym żywność jest krótko poddawana obróbce termicznej w gotującej wodzie, a następnie szybko schładzana w zimnej wodzie lub lodzie.
- Jeśli chodzi o zioła, których możesz użyć, odpowiednie będą dowolne świeże zioła , np. pietruszka, koperek, szczypiorek, bazylia, kolendra, oregano, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi.
- Spróbuj łączyć smaki, np. pietruszkę z miętą, chili lub skórką cytryny.
- W tym przepisie zastosowałam dobrej jakości olej rzepakowy, ponieważ ma neutralny smak. Możesz użyć innego oleju, jak winogronowy, ryżowy czy słonecznikowy. Oliwy z oliwek nie polecam gdyż jest intensywna w smaku i w lodówce tężeje.
- Ziołowy olej może stać w lodówce 2 - 4 tygodnie, dobrze przygotowany nawet trochę dłużej.
Ala 2023-10-27 08:11:10
Uwielbiam sałatki, więc taki olej idelanie sprawdziłby się w moim przypadku!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-10-30 10:30:58
też tak myślę 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.