Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

Poduszeczki z ciasta na chrust  z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

Tłusty czwartek  najbardziej kojarzy nam się z pączkami z dżemem różanym i lukrem, ale to nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień.

W  każdym domu mamy inne upodobania, tradycje i pomysły. Przygotowujemy pączki klasyczne, pączusie serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą…. ma być słodko, tłusto, a przede wszystkim PYSZNIE!

Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej  z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej” z 1926 roku.  Nie cięłyśmy wywałkowanego ciasta w czworoboki i nie wyplatałyśmy charakterystycznych faworków, przygotowałyśmy poduszeczki.  Do smażenia  chrustów zamiast smalcu wieprzowego użyłyśmy oleju rzepakowego.

Składniki na ciasto

100g masła

3 żółtka

500 – 600g mąki

skórka otarta z cytryny

20ml rumu

140ml kwaśnej śmietany

Do smażenia olej rzepakowy, do dekoracji cukier puder, do podania konfitura malinowa 🙂

Wykonanie

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w  folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy, jak chusteczkę 😉 na cztery i znowu wałkujemy, zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilkukrotnie.  Dzięki temu wtłaczamy dużo powietrza aby uzyskać  piękne pękate poduszeczki.

W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.

Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2mm, wycinamy radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli małe kwadraciki, wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obwicie obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą malinową….mniam 😉

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *