Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

Mille-feuille. Klasyczny francuski deser w nowej odsłonie. Millefeuille - francuskie ciasto z mascarpone, granatem i wodą różaną

Co to jest mille-feuille i jakie są jego cechy charakterystyczne?

Mille-feuille to z pewnością jeden z najbardziej wykwintnych i eleganckich francuskich deserów. Charakteryzuje się delikatnymi warstwami francuskiego ciasta przełożonymi kremem i udekorowanymi lukrem. Tradycyjnie podawany jest w formie prostokątnych kawałków, czyli mini deserów co podkreśla jego elegancję i wyrafinowanie.

Jak prosto i szybko przygotować wykwintny deser w zaciszu domowej kuchni?

Mille-feuille, czyli ciasto tysiąc listków  to deser złożony z kilku warstw cienkiego francuskiego ciasta i kremu. Dziś chcę Wam zaproponować  nową odsłonę tego klasycznego deseru. Mille-feuille z granatem to wyjątkowa kombinacja tradycji i nowoczesności. Delikatne warstwy kruchego i maślanego francuskiego ciasta z kremem ze śmietanki i mascarpone z nutą wody różanej. Całość ozdobiona kuszącym różowym lukrem z soku z granatów, który dodaje nie tylko smaku, ale również elegancji i uroku.

Mille - feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

SKŁADNIKI

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone  
  • 50 g cukru pudru do kremu
  • 50 g cukru pudru do lukru   
  • 2 łyżeczki wody różanej lub likieru różanego
  • 2 granaty 

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 210°C.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Płaty ciasta rozkładamy na blasze i nakłuwamy widelcem. U mnie jest to 6 rozwałkowanych płatów o wymiarach 10 x 20 cm. Takie kupiłam ciasto francuskie, mrożone z masłem.
  4. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy blaszka, co zapobiegnie wyrastaniu ciasta.
  5. Pieczemy przez 20 do 25 minut. Przez około 15 minut z blaszką, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut lub do aż ciasto lekko się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
  7. W międzyczasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę.
  8. Dodajemy 50 g cukru pudru, następnie i serek mascarpone i wodę różaną, ubijamy na krem.
  9. Gotowy krem przykrywamy odstawiamy do lodówki.
  10. Pozostałe 50 g cukru pudru rozdzielamy pomiędzy dwie miseczki.
  11. Jedną z nich mieszamy z 1 łyżką wody i ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  12. Rozgniatamy 2 łyżki nasion granatu i odlewamy sok, potrzebujemy około 1 łyżki soku.
  13. W drugiej miseczce mieszamy 1 łyżkę soku z nasion granatu z cukrem pudrem, aby otrzymać różowy lukier.  
  14.  Wystudzone ciasto możemy pokroić na mniejsze prostokąty. Ja każdy płat pokroiłam na trzy mniejsze, dzięki temu uzyskałam 6  mini deserów.  
  15. Płaty ciasta przekładamy kremem, polecam zrobić to  za pomocą rękawa cukierniczego.
  16. Na wierzch kładziemy kolejny kawałek ciasta i kolejną porcję kremu, przykrywamy ostatnim ciastkiem.
  17. Wierzch deseru dekorujemy lukrem, najpierw białym, potem różowym. Za pomocą wykałaczki możemy zrobić wzorki.
  18. Deser posypujemy pestkami granatu.
  19. Serwujemy od razu.  

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ciasto francuskie możesz upiec wcześniej, a krem przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem przygotuj lukier i wtedy złóż deser
  • Inspiracja - "Orange Blossom & Honey" John Gregory - Smith

Zobacz również

Tiramisu borówkowe. Włoski deser w owocowej odsłonie

tiramisu-borowkowe-wloski-deser-w-owocowej-odslonie

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.