Mille-feuille. Klasyczny francuski deser w nowej odsłonie. Millefeuille - francuskie ciasto z mascarpone, granatem i wodą różaną
Co to jest mille-feuille i jakie są jego cechy charakterystyczne?
Mille-feuille to z pewnością jeden z najbardziej wykwintnych i eleganckich francuskich deserów. Charakteryzuje się delikatnymi warstwami francuskiego ciasta przełożonymi kremem i udekorowanymi lukrem. Tradycyjnie podawany jest w formie prostokątnych kawałków, czyli mini deserów co podkreśla jego elegancję i wyrafinowanie.
Jak prosto i szybko przygotować wykwintny deser w zaciszu domowej kuchni?
Mille-feuille, czyli ciasto tysiąc listków to deser złożony z kilku warstw cienkiego francuskiego ciasta i kremu. Dziś chcę Wam zaproponować nową odsłonę tego klasycznego deseru. Mille-feuille z granatem to wyjątkowa kombinacja tradycji i nowoczesności. Delikatne warstwy kruchego i maślanego francuskiego ciasta z kremem ze śmietanki i mascarpone z nutą wody różanej. Całość ozdobiona kuszącym różowym lukrem z soku z granatów, który dodaje nie tylko smaku, ale również elegancji i uroku.
SKŁADNIKI
- 400 g ciasta francuskiego
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru do kremu
- 50 g cukru pudru do lukru
- 2 łyżeczki wody różanej lub likieru różanego
- 2 granaty
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 210°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Płaty ciasta rozkładamy na blasze i nakłuwamy widelcem. U mnie jest to 6 rozwałkowanych płatów o wymiarach 10 x 20 cm. Takie kupiłam ciasto francuskie, mrożone z masłem.
- Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy blaszka, co zapobiegnie wyrastaniu ciasta.
- Pieczemy przez 20 do 25 minut. Przez około 15 minut z blaszką, następnie usuwamy obciążenie i pieczemy dodatkowe 5 minut lub do aż ciasto lekko się zarumieni.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
- W międzyczasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę.
- Dodajemy 50 g cukru pudru, następnie i serek mascarpone i wodę różaną, ubijamy na krem.
- Gotowy krem przykrywamy odstawiamy do lodówki.
- Pozostałe 50 g cukru pudru rozdzielamy pomiędzy dwie miseczki.
- Jedną z nich mieszamy z 1 łyżką wody i ucieramy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozgniatamy 2 łyżki nasion granatu i odlewamy sok, potrzebujemy około 1 łyżki soku.
- W drugiej miseczce mieszamy 1 łyżkę soku z nasion granatu z cukrem pudrem, aby otrzymać różowy lukier.
- Wystudzone ciasto możemy pokroić na mniejsze prostokąty. Ja każdy płat pokroiłam na trzy mniejsze, dzięki temu uzyskałam 6 mini deserów.
- Płaty ciasta przekładamy kremem, polecam zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.
- Na wierzch kładziemy kolejny kawałek ciasta i kolejną porcję kremu, przykrywamy ostatnim ciastkiem.
- Wierzch deseru dekorujemy lukrem, najpierw białym, potem różowym. Za pomocą wykałaczki możemy zrobić wzorki.
- Deser posypujemy pestkami granatu.
- Serwujemy od razu.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciasto francuskie możesz upiec wcześniej, a krem przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem przygotuj lukier i wtedy złóż deser
- Inspiracja - "Orange Blossom & Honey" John Gregory - Smith
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.